Lars H.U.G. takker af: 5 geniale sange fra dansk musiks supertanker

Her peger Jens Unmack på sine favoritter med eneren, der både mestrer syng-med-pop og skelsættende lydeksperimenter.

Man kan håbe på, at vi kommer til at høre mere til Lars H.U.G. under hans borgerlige navn, Lars Haagensen. (Foto: SCANPIX)

I forbindelse med en optræden til Kronprinsparrets Prisuddeling i lørdags annoncerede Lars H.U.G., at koncerten var hans sidste.

Efter 36 år har Lars H.U.G. lavet musik, både som frontfigur i den nyskabende new wave-gruppe Kliché - der blandt andet har inspireret Minds of 99 - og senere som solokunstner. Nu har han sat punktum. Ifølge Gaffa er det måske kun et komma, for fremover vil han skabe musik under sit borgerlige navn, Lars Haagensen.

Uanset, så benytter vi lejligheden til at hylde musikeren, der har formået at lave smal musik til et bredt publikum gennem årtier. Alt fra syngmed-evergreens til hovedkulds genreeksperimenter. Her plukker Love Shop-forsanger Jens Unmack fem favoritter ud af det unikke katalog, som Lars H.U.G. har givet os:

Masselinjen

- I 1980 debuterer Kliché med albummet 'Supertanker', og det lyder slet ikke som noget andet. Modernistisk, usentimentalt og med en pulserede og maskinel lyd. På det tidspunkt var man jo vant til meget konkrete 70'er-fortællinger i musikken om det onde samfund osv. Kliché beskriver i stedet mennesker som et massebegreb på en nøgtern facon.

Faktisk blev de skudt i skoene af samtiden, at de var fascistoide på grund af, at de ikke inddragede det menneskelige aspekt. På 'Masselinjen' er det 10 minutters repitition med smukke varme klange. Massebegrebet omfavnes med musikalsk kærlighed.

Fra 'Supertanker' (1980).

0:00

Vent

- Kliché ender med at udgive to album, og det lykkedes dem aldrig at få en tredje færdig. De lider af en identitetskrise og ender med at splitte op.

Efter Kliché-årene er Lars H.U.G. gået hen og blevet en dansk popstjerne. Han laver en vildt fabulerende plade, hvor han sætter musik til Søren Ulrik Thomsens første digtsamling, 'City Slang', bl.a. sammen med Hilmer Hassig og Finn Verwohlt. Pladen er usædvanlig modig, han går ind i mennesket med en modernistisk tilgang, der hele tiden stiller spørgsmålstegn ved formen. Her viser han også et stærkt slægtskab med Brian Eno og David Bowie.

Fra 'City Slang' (1984).

0:00

Kysser Himlen Farvel

- Her bryder Lars H.U.G. for alvor igennem som solist. Han kommer ud med sine egne sange, der indfanger en tidsånd og stadig viser vejen for dansk musik. Det rammer bredt med titelnummeret som 'Kysser Himlen Farvel'.

Det er teknologisk pop, hvor man kan høre ekko fra Bryan Ferrys 'Boys and Girls'-album. Det er lavet efter den såkaldte H.U.G.'ske metode, hvor man bruger tusindvis af timer i studiet. Uden de rigtige hænder på knapperne kan det miste fokus, men hos Lars H.U.G. er det skarptskårent, og det har stadig et center af mål og mening. Det har krævet sine ofre.

Fra 'Kysser himlen farvel' (1987).

0:00

Sæsonen er slut

- Her vender Lars H.U.G. tilbage til den danske sangskat, hvor han tager en række sange og gør dem til sine egne. Det omfatter blandt andet en gammel dansktop-sang, et Sebastian-nummer, og på 'Sæsonen er slut' tager han fat på et CV Jørgensen-nummer. Hans udgave overgår originalen; den får en helt anden længsel og sug over sig.

Et af hans store talenter er, at han er en fantastisk sanger med utrolig stort nærvær. Han kan synge banale spørgsmål hjem uden, at man behøver stille spørgsmål. Det bliver ikke sentimentalt, men han synger, som gælder det livet.

Fra 'Kopy' (1989).

0:00

Blidt over dig

- Her viser Lars H.U.G. i sin modernistiske form, at han kan lave stiløvelser. På dette album laver han både afsøgende ballader og jazzet pop, og titelnummeret er en state of the art-opvisning i, hvordan man laver teknologisk musik.

Her tager vi afsked med versionen af Lars H.U.G., der kaster sig 100 procent ind i musikken uden at tænke over, hvordan han fremstår. Det er nok hans sidste store plade, selvom der kommer fine ting efterfølgende. Men ikke noget så fuldblodsagtigt som her.

Fra 'Blidt over dig' (1992).

0:00

  • Jens Unmack er forsanger i Love Shop. Gruppens lyd trækker tråde til eksperimenterende pop, new wave og rock og har lavet 10 studiealbum.

  • Hvis du er interesseret i mere Lars H.U.G., så ligger dokumentarfilmen 'City Slang Redux' tilgængeligt på Filmstriben her og dokumentaren 'Hugland' skildrer en senere udgave af kunstneren. Se trailer her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk