Legendarisk synth-troldmand er tilbage: Hør de 5 mest magiske numre

Der findes ingen som Jean-Michel Jarre. Som optakt til musikerens danske koncert i aften, præsenterer Carpark North-sanger Lau Højen os for fem essentielle skæringer, der tager os med ud i rummet.

Franskmanden har ikke kun været synonym med stemningsmættede synth-flader, der smager af rumrejse og fremtid. Han har ad flere omgange sat rekord for publikumsantal til sine koncerter. Én gang nåede han 2,5 millioner mennesker i Paris i 1990. Her er det fra Barcelona i år. (Foto: Xavi Torrent © 2016 Xavi Torrent)

Selvom du ikke kender hans navn, er der en stor sandsynlighed for, at den musik, du hører, er direkte eller indirekte inspireret af ham.

Jean-Michel Jarres navn bliver ofte nævnt sammen med andre pionérer, såsom Kraftwerk og Vangelis.

I anledning af, at han optræder i København i aften stiller vi skarpt på manden, der har solgt over 80 millioner album siden debuten i ’72 med sin revolutionerede synthlyd, der blander pop og eksperimenter.

Det har en generation af musikere nikket til - fra Daft Punk til Air. Alene på Jarres nye album forener han Massive Attack, Moby, Pet Shop Boys, Vince Clarke fra Depeche Mode.

Også blandt danske bands har han sat sit aftryk. Carpark North-forsanger Lau Højen har fulgt franskmanden lige siden, Jean-Michel Jarres musik akkompagnerede Lau Højens lego-byggeri som seksårig. I dag er musikken blevet en kraftig inspirationskilde:

- For dem, der ikke kender ham, handler Jean-Michel Jarres musik om stemning. Det har det altid været for mig. Da jeg selv begyndte at skabe musik, vendte jeg tilbage til ham efter inspiration. Det er nok det, jeg har hørt allermest i mit liv.

Hvis du ikke allerede kender Jean-Michael Jarres musik, så er der en fin lejlighed til at stifte bekendtskab med ham her. Lau Højen har valgt fem numre, der hver især indbyder til et futuristisk og stemningsladet univers.

Oxygene, Pt. 4

- Det er en klassiker. Det er nok hans mest kendte sang, vil jeg tro. For dem, der ikke kender ham, vil det være en oplagt indgang til ham. Den er så ren i sin stil og oldschool. Man kan høre, at han er kreativ og udnytter den teknologi, der er til rådighed, til fulde. Det skaber en sprudlende lyd.

Fra albummet ’Oxygène’, 1976.

0:00

Souvenir de Chine

- Her har han fået fat i en af de tidlige samplingsmaskiner, og der er nogle vokalsamples med, der faktisk rammer en tendens. Justin Bieber, MØ – alle topartisterne bruger det lige nu. Når jeg hører nummeret, kommer jeg til at tænke på ’Blade Runner’ (film fra 1982, red.) på grund af det asiatiske præg.

Fra albummet ’Souvenir de Chine’, 1982.

0:00

Equinoxe, Pt. 4

- Jeg får virkelig en rumstationsvibe her. Det her nummer trækker på mange af de samme ting som Oxygene-nummeret. På mange måder har hans musik en bred appel, uanset hvornår du er født, og det er det, der gør ham til en af de største.

Fra albummet ’Equinoxe’, 1978.

0:00

Magnetic Fields, Pt. 1

- Dette nummer afslører, hvad Jean-Michel Jarre er opfostret med som barn. Hans far var klassisk komponist. Det lyder simpelthen fabelagtigt. Den er fremtidsagtig, og man kan blandt andet høre vores inspiration fra hans stil i nummeret ’More’ (af Carpark North).

Fra albummet ’Magnetic Fields, 1981.

0:00

Fourth Rendez-vous

- Det er en catchy melodi. Og stemningen i nummeret skaber et billede af en rumraket, der letter fra jorden. Det er en fejring af menneskeheden og de ting, vi kan. Den er meget renskuret og poppet. Det er en af mine yndlingssange fra, da jeg var barn.

Fra albummet ’Rendez-vous’, 1986.

0:00

  • Carpark North er et dansk rockband, der har eksisteret siden 1999. De blander bl.a. rockelementer med elektro og det har indtil videre udmøntet sig i tre album. I 2017 tager bandet på turné.

  • Jean Michael-Jarre optræder i Falconer Salen i aften med sin turné ’Electronica World Tour’.

Facebook
Twitter