Lyden af girlpower: 5 pigegrupper der revolutionerede popmusikken

Den legendariske pigegruppe TLC har netop udgivet et nyt album, men hvilke medsøstre forandrede ligeledes popmusikken tilbage i 1990'erne?

TLC udgiver nyt. (Foto: Mike Segar)

1990'erne var en gylden periode i musik.

Hip hop, RnB og pop blev blandet i ét stort sammensurium, og pigegrupper repræsenterede og sang til unge mennesker, og i særdeleshed kvinder, på hits som 'Wannabe', 'No, No, No' og 'None of Your Business'.

I dag udgiver en af årtiets sværvægtere, TLC, et nyt album, og det kræver at vi lige zoomer ind på fem pigegrupper, der var så sindssygt meget mere end musik.

TLC

0:00

Vi kommer ikke uden om det: TLC var absolut én af 1990’ernes største pigegrupper, og det var ganske fortjent.

De her damer var og er stadigvæk selvværd og selvtillid i egne høje personer. De klædte sig som de ville, de opførte sig som de havde lyst til, og så sang de blandet andet om, at kvinder ikke skal finde sig i mænd, der opfører sig skidt: 'A scrub is a guy that can’t get no love from me'.

TLC’s 'No Scrubs' har uden tvivl inspireret sange som Destiny’s Childs 'Bills, Bills, Bills' og Little Mix’ 'Shout Out To My Ex'.

TLC har altid haft deres kaldenavne, T-Boz, Chili og Lefteye, men på én eller anden måde har de altid virket mere oprigtige i de navne i forhold til Spice Girls.

TLC var og er pionerer indenfor pigegrupperne.

All Saints

0:00

All Saints debutalbum udkom året efter Spice Girls debuterede, men der var virkelig stor forskel på to de to gruppers lyd.

Spice Girls bevægede sig i et lydbillede, der gav dig lyst til at løbe ud på dine forældres villavej og råbe, at du var det fedeste, der nogensinde var sket for verden.

All Saints gav dig lyst til at læne dig tilbage på futonsofaen med troen på, at du var god nok - og at du i øvrigt ikke behøvede at bevise en skid.

All Saints var de seje piger i klassen, der gik i baggy tøj og var kærester med rockstjerner. I dag kan jeg stadig hele åbningsmonologen til 'Never Ever', som er et genialt stykke musik - og der har aldrig været en sang som den siden.

Destiny’s Child

0:00

Jeg blev fuldstændig idolforført første gang, jeg så Destiny’s Child synkrondanse i musikvideoen til deres første single, “No No No.”

De lignede egentlig lidt naboens døtre, men deres tekster malede et andet billede.

For eksempel i verset 'If you wanna be with me, you gotta keep it real' i netop 'No No No pt. 2ø samt i 'Bills Bills Bills', hvor de sang om den her dude, der intet tjente, men i stedet brugte alle deres penge, hvilket bevirkede, at han selvfølgelig måtte ud.

I så mange år havde diverse rappere rappet om kvinder, der var såkaldte golddiggers, og nu var der endelig en pigegruppe, der gjorde det samme.

Og så var det jo Destiny’s Child, der fostrede en af vor tids største ikoner, Beyoncé. Alene det burde de ærligt talt få en elefantordning for.

Salt-N-Pepa

0:00

Lad os bare lige få slået det fast: Salt-N-Pepa er den bedst sælgende kvindelige rapgruppe nogensinde.

Cheryl, Sandra og Deidra gjorde dét, som mændene havde gjort i årevis: De rappede, og de gjorde det, MENS de var kvinder - hvilket var revolutionerende tilbage i 1980’erne og 1990’erne.

Samtidig behandlede de udfordringer, som unge mennesker mødte hver dag. For eksempel på 'Let’s Talk About Sex', hvor de rappede om de positive og negative sider ved sex og på 'None of Your Business', hvor der blev rappet om, at folk helt ærligt bare skal passe sig selv:

- If I wanna take a guy home with me tonight, it’s none of your business.

Salt-N-Pepa var en attitudeindsprøjtning direkte ind i alle de kvinder, der lyttede til dem. Og mænd, bevares.

Spice Girls

0:00

Spice Girls var ikke kun en pigegruppe, de var en bevægelse.

De var kvindernes pendant til Backstreet Boys, NSYNC eller Take That. Nu behøvede man, som pige, ikke kun drømme om at være kærester med Gary Barlow eller Nick Carter. Nu kunne man gå rundt og være ligeså sej som Sporty, Ginger, Scary, Posh og Baby Spice.

Spice Girls sang om, at venskaber er vigtigere end kærester. De brød alle konventioner og normer med attitude og udseende. De havde fem let afkodelige personligheder, som var nemme at identificere sig med. Og så indførte de om nogen girl power, som har fulgt pigerne i min generation lige siden.

Spice Girls var vigtige for en 10-årig pige på Bornholm (mig), fordi de i bund og grund viste os noget så banalt, som at piger er mega seje.

Facebook
Twitter