Magiske genistreger: 5 uovertrufne universer du ikke kan slippe igen

I anledning af premieren på 'Ghost in the Shell' tager vi på opdagelse i tryllebindende tegneserier fra Japan, der går ind under huden.

Her er det Scarlett Johansson i den aktuelle film 'Ghost in the Shell', der er baseret på et japansk tegneserie-epos af samme navn. (Foto: Paramount Pictures © © 2016 Paramount Pictures. All Rights Reserved.)

Imens man først for alvor er begyndt at anerkende tegneserien som kunstnerisk udtryksform på vores breddegrader, har man gjort det i Japan i årevis.

Manga er betegnelse for genren, hvor man udfolder komplekse, sjove, uhyggelige og vilde universer i streg og tekst. Grafiske romaner, der udfordrer læsere i alle aldre - og tager fantasien med på tur.

En af de helt store klassikere er værket 'Ghost in the Shell', der startede som mangategneserie i 1989. I anledning af, at filmatiseringen af samme navn får premiere i dag, har vi kigget nærmere på mangagenren.

Ekspert og mangafan Lin Luo fra tegneseriebutikken Faraos Cigarer guider os igennem:

Akira

Handlingen finder sted i en fremtidsudgave af Tokyo, 38 år efter byen er blevet lagt i ruiner af Tredje Verdenskrig. Hovedkarakterne i det komplekse plot er de to teenagere Tetsuo og Kneda, der trues af et selskab med hemmelige superkræfter.

'Akira' er en af de helt klassiske værker inden for genren, fortæller mangaekspert Lin Luo.

- Tegneserien viser en interessant fremtid. Hovedkarakteren gennemgår en forunderlig rejse og ender faktisk også med ændre verden. Det er ikke bare action, men også politik.

Skrevet og illustreret af Otomo Katsuhiro, 1982. Fortalt i seks bind.

Uzumaki

Det er guf for gyserfans at fortære historierne fra en lille by, hvor beboerne hjemsøges af en forbandelse: Et spiralformet mønster. En snurretop vil ikke være det samme efter mødet med dette horrorværk.

- Det er en klassisk mangahorror. Uzumaki er god til at gøre ting, vi ser dagligt, rædselsvækkende i sådan en grad, at det ændrer ens syn på dem fremover. F.eks. noget så som simpelt som en spiral, der gør dig sindssyg.

Skrevet og illustreret af Ito Junji, 1998. Fortalt i tre bind.

Attack on Titan

Menneskeheden er truet af menneskeædende titaner fra fremtiden, der gerne vil, ja, spise os. Faktisk er der kun et par tusind mennesker tilbage i en by, der er omkranset af tre gigantiske mure.

Ifølge Lin Luo, så har flere sammenlignet tegneserien med zombieserien (og tegneserien) 'The Walking Dead'.

- Selvom du ikke har læst manga før, så vil du kunne lide den. Der er masser af fede twists undervejs. Hvor kommer titanerne fra? Hvilken type mennesker er hovedpersonerne? Du kan ikke forudse handlingen.

Skrevet og illustreret af Hajime Isayama, 2009-. Fortalt i 21 bind indtil videre.

One-Punch Man

Hvis du leder efter en historie, der undersøger de komiske sider af at være superhelt, så har du fundet den. Det er en hård livsstil, når det er umuligt at finde en værdig modstander, man ikke slår i gulvet med det samme.

- Lad være med at læse den, når du spiser, for så kommer du til at kløjes, for man griner undervejs, advarer Lin Luo:

- Det er ligesom en klassisk superheltefortælling, men den har skæve twist på genren. Blandt andet en superskurk, der smadrer ens vindue og IKKE betaler for udgifterne til reparationen...

Skrevet af 'One' og illustreret af Yusuke Murata, 2016. Fortalt i 12 bind.

Vinland Saga

Man mener, at Vinland var Leif den Lykkeliges betegnelse for det nye territorium, som vi i dag kender som Nordamerika. Og vikingetiden er netop omdrejningspunktet i 'Vinland Saga', som Lin Luo også anbefaler:

- Hvis du elsker tv-serien 'Vikings', så vil du helt sikkert elske denne prisbelønnede tegneserie.

- 'Vinland Saga' har virkelig flotte illustrationer. Og forfatteren har lavet en dybdegående research for at give læserne en detaljeret gengivelse af tilværelsen dengang - selvom selve historien er fiktiv.

  • Lin Luo er ansat i den københavnske tegneseriebutik Faraos Cigarer med ansvar for afdelingen for manga-genren. Hun har læst genren i over 20 år.

  • 'Ghost in the Shell'-filmen med blandt andet Scarlett Johansson og Pilou Asbæk har premiere i dag i landets biografer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk