Mangler du kunst i din stue? Her er fem nye kunstnere som ikke flænser din konto

Vi har allieret os med en ekspert, så du kan blive kunstverdens nye firstmover.

Lige nu invaderes København af spændende moderne kunst. Her foreviger en ung kvinde et billede fra Galleri Magnus Karlsson. (Foto: © CHRISTIAN HOYER, Galleri Magnus Karlsson)

København flyder over med kunst i disse dage takket være de to kunstmesser Code Art Fair og Chart Art Fair.

Men hvordan får man lige fundet hoved og hale i de mange nye kunstnere? Og hvem skal du holde øje med hjemmefra, hvis du ikke har mulighed for at besøge messerne?

Det ved Matthias Hvass Borello, der er redaktør for kunstsiden Kunsten.nu og kunstkritiker.

Så inden du farer vild i akvareller, installationskunst og ler på tusind måder, har Matthias Hvass Borello udvalgt fem forholdsvis nye kunstnere, som er værd at udvide sin horisont for.

Og hvis du gerne vil imponere din nye flirt eller svigerfamilien, så er det disse fem kunstnere, du skal ud og bruge penge på.

Derudover kan man være heldig at følge en kunstner fra den spæde start til, at de måske bliver etableret.

(© Galerie MøllerWitt)

Kunstnerduoen AVPD

Duoen er kendt for deres store kunstinstallationer, så det bliver spændende at se, hvad de vælger at præsentere, når de indtager Code Art Fair, fortæller Matthias Hvass Borello:

- AVPD arbejder i store installationer og laver tit sanselige miljøer, man træder ind i, så jeg ville være meget interesseret i, hvordan de greb det an at skulle præsentere værker på en messe.

- En gang lavede de et stort silent disco til Roskilde Festival med spejlglas, så man om dagen kunne se ind, men ikke ud og omvendt om aftenen, så det blev en særlig sanselig oplevelse. Man var i tvivl om, hvornår man blev set og hvornår man så på sig selv. De arbejder meget med sanselige forhold.

AVPD’s værker findes hos Galleri Møller Witt.

(© Galleri Benoni)

Per Ahlmann

Per Ahlmann arbejder ligeså med sanselighed, men med et meget anderledes materiale end AVPD, nemlig ler. Men det er ikke tekopper og mågestel, som publikums tanker ledes hen på.

- Per Ahlmann inkorporerer ofte kropslige elementer i sine skulpturer for eksempel en hånd eller andre kropsdele. Dette giver en følelse af, at skulpturen er ved at blive bygget, mens man ser på den, men også hvordan en krop kan gå i dialog med et materiale.

Per Ahlmanns værker findes hos Galleri Benoni.

(© Anne Riber)

Mathias Malling Mortensen

Mathias Malling Mortensen har gennem flere år arbejdet med papirklip og motiver bygget op af flere papirklip. Kunstnerens evner med en saks har allerede gjort ham til et kendt navn inden for kunstverdenen.

- Jeg tror egentlig, at han er en af de kunstnere, som har haft en gallerikarriere forholdsvis tidligt, fordi han var superdygtig til sit håndværk.

- Noget af det tidlige, jeg mødte af ham, var nogle meget store indrammede papirklip, som man nærmest sank helt ind i. Det er blevet lidt mere enkelt med tiden og ikke så omstændigt, så det ville være spændende at se, hvad han kunne byde på, og det er rimeligt overkommeligt prismæssigt.

Mathias Malling Mortensens værker findes hos Format Artspace.

(© Printer's Proof)

Julie Sass

Hvis man er mere til klassisk og traditionel kunst til sine vægge, er det Julie Sass’ malerier, man skal på jagt efter, mener Matthias Hvass Borello.

- Det er måske mere klassisk kunst, men som bygger videre på den her tradition omkring det abstrakte og prøver at tilføje nogle nye ting, nye materialer, nye måder at bygge et værk op på.

Kunstneren laver ikke kun malerier, men også trykkeri, derfor behøver man ikke at hæve hele opsparingen, hvis man forelsker sig i et værk af Julie Sass.

- Hun er tilknyttet flere steder, hvor der bliver lavet tryk, og det gør, at det er forholdsvis overkommeligt at købe et værk af hende.

Julie Sass’ værker findes hos Printer’s Proof

(© David Stjernholm)

Lars Worm

Lars Worm har tidligere lavet malerier, men det er i hans enkle skulpturer, at Matthias Hvass Borello mener, kunstneren virkelig folder sig ud.

- Forestil dig, at der er noget, der ligesom holder skulpturen, og så starter skulpturen på gulvet og bliver til et par baller eller en tunge, der bliver rakt ud af munden. Det er superenkelt og humoristisk.

Det er netop humoren og umiddelbarheden, der gør, at Lars Worm især vil appellere til nye kunstinteresserede.

- Der er rigtig meget humor, og det kan på en måde være befriende.

Lars Worms værker findes på Galleri Jacob Bjørn.

De fem kunstneres værker kan ses på Code Art Fair, som finder sted i Bella Center fra den 30. august til 2. september. Chart Art Fair finder sted på Kunsthal Charlottenborg fra den 31. august til 2. september.