Mangler du læsestof? 4 romaner der kæmpede om en af verdens fineste bogpriser

I går blev The Man Booker International Prize, som er en af verdens mest prestigefyldte bogpriser, uddelt. Vil du have fingrene i noget af verdens bedste litteratur, så får du her fire kvalificerede bud.

Det kan være uoverskueligt at vælge en ny, god bog. Derfor har vi lavet en guide til dig. (© Unsplash.com)

For første gang var en dansker i går i spil til en af verdens allerstørste bogpriser.

Vestjyske Dorthe Nors var en af de i alt seks nominerede til en Man Booker International Prize for sin roman 'Spejl, skulder, blink', men prisen gik i stedet til israeleren David Grossman og romanen 'A horse walks into a bar' - på dansk: 'En hest kommer ind på en bar'.

Med sin nominering er forfatterinden fra Vedersø dog kommet med i en eksklusiv klub af anerkendte forfattere, og her får du fire bud nogle af de bedste bøger, som enten har været nomineret eller vundet prisen.

'Hungersnød' - Aki Ollikainen

Aki Ollikainen blev nomineret til The Man Booker International Prize for 'Hungersnød' i 2016.

Når sulten insisterende rammer os mennesker som en gennemgribende, gnuende fornemmelse, bliver vi desperate og hvileløse. Netop desperationen efter mad er udgangspunktet for finske Aki Ollikainens debutroman 'Hungersnød'.

Romanen tager afsæt i den voldsomme hungersnød, som ramte Finland i 1860'erne. Her omkom cirka 15 procent af befolkningen, og en udvandringsbølge spredte sig.

Bogen starter i 1867, hvor vi følger grupper af fattige hungrende, som flygter mod Helsinki og St. Petersborg i jagten på et bedre liv. Deres rejse er en kamp med dem selv og deres gabende tomme mavesække, der langsomt splitter dem ad indefra.

Udgivet af Turbine Forlaget på dansk i 2016

'Det forsvundne barn' - Elena Ferrante

Elena Ferrante blev nomineret til The Man Booker International Prize for 'Det forsvundne barn' i 2016.

Romanen er en del af en serie på i alt fire bøger, som følger veninderne Elena og Lila fra Napoli. Deres venskab er en kompliceret, men spændende affære, og som læser bliver man taget med på en rejse ind i Italiens historie set gennem deres forskellige liv.

De to kvinder vokser op i Napoli i 1950’erne i et usselt mafiastyret arbejderkvarter. I fjerde og sidste bog følger vi Elena og Lila fra sidst i 1970’erne til 2010.

Her stilles skarpt på klasseforskelle, kærlighed, vold, begær, frihedstrang og kvinders vilkår op igennem Italiens historie.

Om forfatterens rigtige navn er 'Elena Ferrante', ved ingen i øvrigt. Selv har hun udtalt at det er et pseudonym.

Udgivet af C&K Forlag på dansk i 2016

(© Scanpix)

'Lila' - Marilynne Robinson

Marilynne Robinson blev nomineret til The Man Booker International Prize for 'Lila' i 2011.

Forestil dig at ankomme til en by, der er så gabende tom, at trafik ikke er noget, man kigger sig over skulderen efter. Sådan en by er Gilead i 1950’ernes USA.

Byen bliver dog et et vendepunkt for den hjemløse kvinde Lila, der er vokset op på gaden med vagabonden Doll ved sin side. For på deres gennemrejse i byen, møder Lila op til en gudstjeneste i den lille by Gileads kirke.

Her møder hun den 40 år ældre pastor John Ames, som hun gifter sig med. De to ser forskelligt på verdenen og byen Gilead. Han er uddannet og har et stærkt kristent menneskesyn. Hun er analfabet, tidligere prostitueret og snart gravid med deres første barn.

Romanen er fyldt med hjertevarme, metaforer og bibelske temaer, og forfatter Marilynne Robinson beskriver på sin egen facon, hvordan kærligheden i mange sammenhænge er størst af alt.

'Lila' kan læses selvstændigt, men er tredje bog i serien om livet i den lille by Gilead.

Udgivet af Gyldendal på dansk i 2015

'Modstandens melankoli' - László Krasznahorkai

László Krasznahorkais vandt The Man Booker International Prize for ' Modstandens melankoli' i 2015.

I bogen oplever vi indledningsvis, hvordan en lille landsby i det sydøstlige Ungarn hjemsøges af et cirkus, der medbringer en udstoppet blåhval på en blokvogn.

Med cirkustruppens ankomst begynder en forandring af byen, og det står klart, at et faretruende oprør ikke kan undgås.

Det hele sættes i gang af cirkussets mystiske gnom-figur kaldet Prinsen. Han sender en bande ud i byen, som lokker svage skæbner til at tage del i en voldelig adfærd.

'Modstandens melankoli' er en fascinerende og surrealistisk roman, hvor det absurde og underholdende forenes i en fascinerende fortælling om et samfund på kanten til blotlæggelse.

Bogen kan opfattes lidt kaotisk, endda forvirrende, på grund af sine mange indskudte sætninger og maleriske beskrivelser, men den er læseoplevelsen værd.

Udgivet af Sisyfos på dansk i 2015

Facebook
Twitter