Mest for voksne: 5 tegnede sitcoms der er hylende morsomme

En sexistisk special-agent og en dybt alkoholiseret videnskabsmand er nogle af dem, der befolker de sjoveste serier lige nu - hvis du spørger serie-elskerne i "Han Duo"

"The Simpsons" debuterede på tv i 1989 og banede vejen for sjove og begavede tegnefilm til voksne. Siden er der kommet mange gode titler til, og for nyligt havde successerien "Rick & Morty" (billedet) dansk premiere.

Sitcom'en har ikke været rigtig det samme efter en gul familie fra Springfield bosatte sig i sendefladen med begavede replikker og et legendarisk persongalleri.

Succesen blev bygget op gennem 90'erne, og i dag er "The Simpsons" for længst gået hen og blevet popkulturelt arvesølv. Hitserien åbnede døre for seriesuccesser som "South Park" og "Family Guy", der gik benhårdt efter kvalitets-grin og et voksent publikum - og åbnede endnu flere døre undervejs.

"Rick & Morty" er en af de seneste skud på stammen. En animeret sitcom fra USA, der allerede har opnået kultagtig status i hjemlandet. Endelig har den fået premiere herhjemme på Netflix. Det har givet os anledning til at samle fem anbefalinger med tegnefilms-komedieserier, man skal hoppe ombord i med det samme:

American Dad!

Skaberne af "American Dad!" er de samme, som lavede "Family Guy", men "American Dad! er på mange måder en mere vellykket satire - den er holdt i samme streg, men figurerne er bedre. Hovedpersonen, familiefar og CIA-agent Stan Smith, er simpelthen mere interessant end "Familiy Guy"s Peter Griffin, og dynamikken mellem Stan og det vanvittigt morsomme/irriterende rumvæsen, Roger, som han skal forsøge at holde skjult fra offentligheden, giver anledning til virkelig mange sjove indfald.

Desværre har serien, ligesom "Family Guy", en svingende og dalende kvalitet, men de første 5-6 sæsoner er værd at give sig i kast med.

Tilgængelig på dvd

Archer

"Archer" er en lavet på en ret primitiv måde, og den seriøse, næsten retro-agtige streg fremstår herligt modsætningsfyldt, når figurerne åbner munden.

Hvordan et så selvoptaget, sexistisk tågehorn kan være så underholdende er et mysterium, men Archers voldelige tendenser og konstante mundhuggeri gør serien til en af de sjoveste spion-parodier nogensinde og en af de bedste animerede sitcoms til dato - og stemmearbejdet er virkelig godt. Det er, som skaberen selv har beskrevet det, "James Bond møder Arrested Development".

Sæson 1-6 er tilgængelig på Netflix.

BoJack Horseman

"Den sjoveste tv-serie om depression nogensinde". Sådan har et amerikansk medie karakteriseret Netflix-hittet "BoJack Horseman". Serien kredser om en falleret skuespiller, der havde succes i start-90'erne med en folkekær sitcom. Hovedpersonen lever i en skyggevirkelighed i en Hollywood-verden befolket af mennesker og talende dyr, og han griber enhver lejlighed til virkelighedsflugt og selvynk.

"BoJack Horseman" har fået anmelderne til vælte bagover af begejstring. Den er hysterisk morsom, og karaktererne er så nuanceret skildret, at man får et personligt forhold til dem. Og så er der stemmerne. Aaron Paul (Breaking Bad's Jesse Pinkman), Will Arnett (Gob fra Arrested Development) og en perlerække af amerikanske komikere.

Sæson 1-2 er tilgængelig på Netflix. Sæson 3 udkommer til juli.

Futurama

For mange er The Simpsons den ultimative animerede sitcom. For undertegnede vil det altid være Futurama (også skabt af bl.a. Matt Groening). Det er en slags sci-fi udgave af "The Simpsons" eller en form for "The Jetsons" på stoffer. Hovedpersonen, Fry, stammer fra vores tid, men fryses ned ved et uheld og vågner efter 1.000 år i et samfund, hvor intet længere er til at kende. Hans bedste ven bliver en alkoholiseret robot med kleptomani og han forelsker sig i kyklopen, Leela.

Den er fuld af uudtømmelige referencer og citérbare linjer og har vigtigst af alt et godt hjerte. De første fire sæsoner (1999-2003) er tv-historiske, intet mindre.

Tilgængelig på dvd.

Rick and Morty

Til os følsomme nørder, der savner Futuramas storhedstid, har "Rick & Morty" netop fået dansk premiere. Serien er en parafrase på "Tilbage til Fremtiden", hvor Rick er den stærkt alkoholiserede og bindegale videnskabsmand, der trækker sit stakkels, uskyldige barnebarn, Morty, ind i alverdens tidsrejseeventyr. "Rick & Morty" har lidt af samme ånd, som "Futurama" havde; gode storylines og anarkistisk sort humor til tider og så en eksplosiv farvelægning og et vildt tempo.

Sæson 1 er tilgængelig på Netflix. Tredje sæson er på trapperne i USA.

  • Jacob Hinchely og Elias Eliot er værter på podcasten Han Duo, der ser på, hvad der rører sig i filmen og seriernes verden. Find dem på Facebook her.


Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen kunne det forstås som, at animation udelukkede var rettet mod børn inden "The Simpsons"-serien blev vist i 1989 - og det er naturligvis ikke er tilfældet.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve