Mordernes værste mareridt: De 5 mest hårdkogte krimidetektiver nogensinde

De jager bestialske mordere, holder indre dæmoner i skak - og giver os hårrejsende god underholdning. Vi hylder krimiens mest hardcore hovedpersoner.

Harry Bosch har jaget og efterforsket sig ud af Michael Connellys bøger og ud på skærmen. Her er det fra HBO-serien 'Bosch', der netop har haft sæsonpremiere. (© HBO Nordic)

Hvad gør en krimi god?

Plot, stemning og autencitet er uundværlige for at skabe værker, der sætter sig fast. Men ofte bliver hovedpersonerne lige så kendte som romanerne, de huserer i. Det er dem, man kommer ind under huden på. Og på fornavn med.

Det er også hovedpersonerne, som - ofte i kraft af deres stilling som kriminaldetektiver - efterforsker forbrydelserne. Det er altså dem, man kan takke for, at mordere og psykopater jages og spjældes. Og for at vi læsere atter kan sove godt om natten.

Som en del af podcast-serien 'P1 Masterclasses' har vi talt med forfatter Jesper Stein, der blandt andet har udmærket sig med krimierne om vicekommissær Axel Steen.

Her giver han sin top 5 over de mest hårdkogte kriminaldetektiver, der sætter sig fast:

Saga

- I Lars Keplers brillante krimiserie er der en finsk-svensk krimikommisær i hovedrollen, men her lyser hans markante kollega Saga, op. Hun er sexet, super skarp, voldelig og effektiv efterforsker. I romanen 'Sandmanden' bliver hun konfronteret med en mand, der får Hannibal Lecter til at minde om et børnehavebarn.

- Hun bliver sendt ned i et underjordisk fængsel, hvor dette monster er gemt, og hun er lige ved at gå under. Hun er virkelig en sej heltinde, fordi hun for engangs skyld er kvinde. Hun bruger sin intuition og seksualitet til at komme ind under huden på ham.

Lars Kepler 'Sandmanden' (2013) m.fl.

Lloyd Hopkins

- Et af mine store idoler er James Ellroy, på grund af hans første serie, der bliver kaldt Lloyd Hopkins-trilogien.

- Lloyd Hopkins er sådan en helt crazy, søvnløs-på-speed-drabsefterforsker i L. A. Jeg har ladet mig inspirere en smule af ham. Han er racistisk, han er kvindehadende, ekstremt voldelig - og virkelig fascinerende.

James Ellroy 'Blood on the Moon' (1984), 'Because the Night' (1984) og 'Suicide Hill' (1985).

Harry Hole

- Jo Nesbøs Harry Hole er på en måde noget af det bedste, vi har i Skandinavien. Han er fed, han har drukproblemer, han kan noget med kvinder, men han er også en tavs, iskold og hård efterforsker.

- I de senere bøger er der nogle næsten Harry Potter-agtige afslutningsscener, hvor han er lukket nede i en tunnel fyldt med vand og har en tom whiskyflaske, som han kan tage luft fra og svømme videre. Han er hård, men også følsom og har masser af humor. Han er meget intuitiv.

Jo Nesbø 'Rødhals' (2005), 'Sorgenfri' (2004) og 'Marekors' (2003).

Dave Robicheaux

- Romanserien foregår i en udgave af Sydstaterne, hvor alt er slam, incest og voodoo. Vi dykker end i et virkelig betændt og skønt cajun-miljø.

- Hovedpersonen Dave Robicheaux er alkoholiker, ligesom forfatteren faktisk også er. I nogle bøger er han ansat i New Orleans’ politi, i andre er han fyret, og han drikker, er grotesk voldelig og grænseoverskridende.

- Men han er også et meget lidenskabeligt menneske, som brænder for at opklare forbrydelserne, og som ikke har nogen grænser for, hvad han vil gøre, for at det skal lykkes for ham.

James Lee Burke 'The Neon Rain' (1987) m.fl. Se den fulde liste over Dave Robicheaux-bøger her.

Harry Bosch

- Det bliver ikke federe end Michael Connellys hovedfigur! Harry Bosch er et rigtigt, levende menneske, der hele tiden balancerer på kanten mellem at være indadvendt og eksplodere i raseri.

Han hører en masse jazz. Han er ikke en mand af så mange ord, men der falder nogle oneliners. Han er for mig den mest moderne og bedste mandlige krimifigur og en kæmpe inspirationskilde.

Michael Connelly 'Det sorte ekko' (1997) m.fl. Se den fulde liste over Harry Bosch-bøger her.