Musikekspert mindes Prince: 5 essentielle sange vi altid skal huske

Prince skabte genial pop- og soulmusik gennem flere årtier. P7 Mix' Mathias Buch udpeger fem af de bedste hits.

Prince skabte 39 albums i løbet af sin lange karriere, der så pudseligt endte i går. P7 Mix' Mathias Buch Jensen peger på fem af de bedste sange. (Foto: © Richard E. Aaron)

- Det er umuligt at vælge fra det katalog af vanvittige sange, siger P7 Mix-vært Mathias Buch Jensen, da DR Kultur har bedt ham pege på nogle af de bedste sange fra Prince, der i en alder af 57 år døde i går.

Fra debutalbummet i 1978 til sidste års to HitnRun-'faser' skabte Prince 39 studiealbums og en hel masse hits. Så der er nok at vælge imellem. Og der er helt sikkert langt flere end fem sange, der vil leve videre, blive hørt og inspirere musikelskere verden over.

Søndag er Mathias vært, når P7 Mix sender syv timers Prince-hyldest fra klokken 10 - 17. Men indtil da får du radioværtens personlige valg - fem af Princes mest essentielle sange.

Hvilken Prince-sang synes du er den bedste - og hvorfor? Kom med dit bud nederst i artiklen!

Controversy (1981)

Du skal være lavet af granit for at stå stille til det her fodflyttende beat, som rammer der hvor Prince har det bedst og er helt i kontrol: i mellemgulvet. Indeholdende noget af det mest sexede bas-spil du kommer til at opleve, er ’Controversy’ en rendyrket opvisning i Princes mest flabede og sexede output.

0:00

When doves cry (1984)

Hvis man nogensinde kunne tillade sig selv at være i tvivl om, hvor vidt nogen kunne snedkerere et hit indeholdende et massivt guitar-riff, de tørreste trommer på denne side af Sahara og en sang der på alle parametre skriger sex og længsel … well. ’When Doves Cry’ har dét og så meget mere. Det her er lyden af et geni. All Hail The Prince!

0:00

Purple Rain (1984)

Den store ballede som – helt I Princes ånd – strækker sig langt ud over den konventionelle opfattelse af, hvor langt et pop-hit egentlig kan være. En musiker sætter skabet på plads og giver os et sørgmodigt værk, der trækker tårer og tænder ligtheren.

0:00

Cream (1991)

1980erne står som Princes både musikalske og kommercielle peak, men denne perle fra ’Diamonds & Pearls’-albummet giver i 1990erne stød til ethvert underliv. Prince stønner og skriger sig gennem ’Cream’, der hverken i tekst eller melodi holder igen. Hvis sex nogensinde skulle lyde som en sang, er det lige her.

0:00

Sometimes it snows in April (1986)

Langt fra funky Prince og skåret ind til benet. *Sometimes It Snows ---’ er endnu et bevis på Prince som en fænomenal sangskriver Båret af guitar, piano og verdens smukkeste vokal sætter Prince ord på den store smerte. “Sometimes I wish life was never ending / and all good things they say never last.“

0:00

Hvilken Prince-sang synes du er den bedste - og hvorfor? Kom med dit bud herunder!

  • Mathias Buch Jensen er vært på P7 MIX - og sender 7 timers P7 MIX Maraton om Prince søndag klokken 10-17.

  • Han har stor kærlighed til musik i alle afskygninger - og pop i særdeleshed.