Nu vender 'X-Files' tilbage: Her er de 7 mest legendariske afsnit

Serieekspert Tobias Bukkehave hylder tv-successens comeback ved at udpege højvandsmærkerne blandt ni sæsoner

Som de drønpopulære makkerpar Mulder og Scully var David Duchovny og Gillian Anderson med til at indvarsle en gyldne æra for tv-fiktion. Tobias Bukkehave peger på syv af de bedste X Files-afsnit i anledning af, at serien nu er tilbage. (© Getty Images)

Der er under en uge til, at en af alle tiders mest legendariske makkerpar vender tilbage til den lille skærm: FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scully i tv-serien ’X-Files’.

’X-Files’ tog hele verden med storm og var med til at indvarsle en gylden æra inden for tv-fiktionen. Serien bestod grundlæggende af to typer afsnit; dem der handlede om seriens store bagvedliggende konspirationsplot, og en lang række af afsluttede 'monster of the week'-episoder, der fokuserede på en enkelt mystisk sag.

D. 28. februar er der premiere på den nye X Files-sæson i Danmark på streamingtjenesten Viaplay. Ved samme lejlighed bliver alle sæsoner tilgængelige til stream - ved siden af de dvd-udgivelser, som serien allerede er tilgængelig på. Men hvad skal man gå efter? Her ser vi nærmere på syv af de allerbedste afsnit. Tallene i parantes henviser til sæson og afsnit:

'Squeeze' (1-3)

Allerede i sit tredje afsnit beviste ’X-Files’, at serien kunne være virkelig skræmmende. Historien om mutanten Eugene Tooms, der som en anden slange kan glide ind under dørkarmen hjemme hos folk i sin jagt på menneskeorganer, var mildest talt uhyggelig og står efter ni sæsoner stadig som et af seriens stærkeste 'monster of the week'-afsnit.

I ’Squeeze’ ser vi desuden, hvordan det stærke, personlige bånd mellem de to agenter så småt bliver knyttet, da Scullys liv for første gang kommer i overhængende fare.

'Duane Berry' (2-5)

Anden halvdel af anden sæson af ’X-Files’ tog for alvor fat i seriens store mytologi. Der var mange gode afsnit i denne periode, men det første spadestik blev taget med historien om eks-FBI-agenten Duane Berry, der sidder på den lukkede, fordi han hævder at være blevet bortført af rumvæsner.

Mulder og Scully bliver kaldt ind, da Berry flygter fra anstalten og begynder at tage gidsler. Modsat alle andre er Mulder indledningsvis interesseret i Berrys historie, men da den fortabte og desperate flygtning kidnapper Scully, får piben en anden lyd.

'Musings of a Cigarette Smoking Man' (4-7)

I dette lidt usædvanlige afsnit tilsidesættes seriens normale handling, og vi får i stedet et indblik i seriens enigmatiske antagonist The Cigarette Smoking Mans baggrundshistorie. Afsnittet tager os med tilbage i tiden, hvor vi ser CSM spille skæbnesvangre roller i afgørende scener fra den amerikanske historie.

Han er blandt andet involveret i mordet på Martin Luther King, ligesom han viser sig at være den sagnomspundne 'anden skytte' i nedskydningen af John F. Kennedy. Vi møder også Fox Mulders far, og afsnittet er på den måde med til at skabe en historisk ramme for ’X-Files’-universet.

'Die Hand Die Verletzt' (2-15)

I dette horror-afsnit undersøger Fox Mulder og Dana Scully en sag i by, hvor en teenager er fundet død i skoven. Drengen har fået hjertet og øjnene revet ud, og de to agenter forstår snart, at noget overnaturligt er på spil i det lille samfund.

Det viser sig, at lærerstaben på det lokale gymnasium har eksperimenteret med sort magi, og slemt bliver til værre, da djævlen selv pludselig bliver en del af ligningen. ’Die Hand Die Verletzt’ er et perfekt eksempel på de velfungerende og fantasifulde 'monster of the week'-historier, som blev et af seriens varemærker.

'Pilot' (1-1)

Det magiske øjeblik, hvor Dana Scully banker på en dør til et kontor dybt nede i kældrene under FBIs hovedkvarter og for første gang møder 'Spooky Mulder', hører stadig til blandt seriens absolut bedste scener.

Mange gode serier skal lige i gang, før de bliver fantastiske, men ikke ’X-Files’. Karaktertegningen er fra start af eminent, og kontrasten mellem den ordentlige Scully og rebellen Mulder står knivskarpt. Vi forstår, at Scully skal holde øje med Mulder, og vi møder også helt kort The Cigarette Smoking Man. Piloten er i det hele taget præcis, hvad den skal være; en perfekt appetitvækker.

'Piper Maru' (3-15)

I dette suspense-fyldte og enormt velskrevne afsnit kommer Fox Mulder på sporet af et fransk skib, som efter at have bjerget et jagerfly fra Anden Verdenskrig er blevet inficeret med en besynderlig sort væske, som overtager folks bevidsthed.

Mulder besøger et medlem af besætningen, og stifter for første gang bekendtskab med den sorte væske, som senere skal blive et vigtigt element i seriens mytologi. Samtidig dukker en af seriens bedste skurke, den uhæderlige Alex Krycek, op og gør livet ekstra surt for vores helt, mens Scully forholder sig til sin søsters besynderlige død.

'Tunguska' (4-8)

På dette tidspunkt var ’X-Files’ et af det mest populære tv-programmer i USA, og ’Tunguska’ blev set af godt 18 millioner fjernseere. Afsnittet åbner på Dana Scully, som ved en senatshøring skal gøre rede for Fox Mulders forsvinden.

Episodens andet handlingsspor kredser om slynglen Alex Krycek og Mulder, som begge er på sporet af et meteorfragment, og den mystiske sorte væske, der med stor sandsynlighed er et biologisk våben udviklet af rumvæsner. Snart må de to ærkefjender sammen rejse til Rusland, hvor Mulder fanges og smides i en gulaglejr. Her fortæller en medfange om den sorte væske, og Mulder må kæmpe for sit liv.

Tobias Bukkehave

  • Er cand. mag. i film- og medievidenskab og ekspert i tv-serier.

  • Har blandt andet udgivet bogen '50 tv-serier du skal se'

  • Sætter stor pris på science fiction, amerikanske film fra halvfjerdserne og alt, man kan se i sit fjernsyn.

Facebook
Twitter