Nye afsnit af legendarisk serie: Sådan kommer du i gang med Star Trek

Fem serier, fem årtier. Vi har fundet fem legendariske afsnit, der får dig i gang med Star Trek-universet, så du er forberedt på den nye ’Star Trek: Discovery’.

'Star Trek' har været med til at påvirke den folkelige bevidsthed. Også USA's rumfartsprogram, NASA, der opkaldte et af sine rumfartøjer Enterprise efter tv-serien. (Foto: Collage © Getty Images)

Der er skrevet utallige værker om science fiction tv-serien ’Star Trek’, og den måde den oprindelige serie kommenterede på samtidens politiske situation i USA, dengang nationen skulle håndtere Den Kolde Krig, raceuroligheder og meget andet.

Med den usikre politiske situation, som verden stod overfor i slutningen af 1960’erne, var det derfor måske ikke så underligt, at ’Star Trek’ ramte plet hos en stor del af de amerikanske tv-seere.

I ’Star Trek’-universet var menneskeheden nemlig kommet over på den anden side af vores interne stridigheder og havde opnået et nyt fællesskab med blikket rettet mod stjernen.

Og nu er Star Trek tilbage på skærmen. I dag er der nemlig premiere på serien ’Star Trek: Discovery’, der kan ses på Netflix.

Er du nysgerrig efter, hvad hele fascinationen med Star Trek-universet går ud på, så har vi her lavet en guide, så du kan komme i gang. Det er et væld af utroligt godt tv gemt over seriens mange afsnit, så jeg har blot udvalgt nogle af mine favoritter.

Star Trek (1966-1969)

Selvom serien oprindeligt blot hed ’Star Trek’, så er serien nu bedre kendt som ’Star Trek: The Original Series’. Det er den, hvor James T. Kirk (William Shatner), Mr. Spock (Leonard Nimoy), Nyota Uhura (Nichelle Nichols) og resten af holdet er på en fem år lang rejse ud i verdensrummet.

Serien lagde fundamentet for den legendariske tv-serie og en lang serie af film, heriblandt de seneste med blandt andre Chris Pike i rollen som James T. Kirk.

Værd at se: Den oprindelige serie er ikke bange for at eksperimentere med formen og de ofte stærkt allegoriske historier, der bliver fortalt. Hvis man skal begynde et sted, kan man prøve afsnittet ’Arena’ (sæson 1, afsnit 18).

Her møder Kaptajn Kirk en kaptajn fra den øgleagtige race, gornerne, i en kamp for overlevelse. Kampen mod gornen er i sig selv blevet ikonisk for serien, men afsnittets morale om værdighed og nåde er essensen af Star Trek.

Star Trek: The Next Generation (1987-1994)

Det første vellykkede forsøg på at genoplive ’Star Trek’ som tv-serie med levende skuespillere kom med serien ’Star Trek: The Next Generation’ i 1987. Serien var teknisk ret avanceret for perioden og introducerede elskelige karakter som kaptajn Jean-Luc Picard, der nu er fast inventar i utallige internet-memes, androiden Data og den iltre klingon, Worf.

Udover fine skuespillere var særligt seriens special effects på visse områder lysår foran andet, man så i tv på daværende tidspunkt.

Værd at se: Trods de gode takter var første og anden sæson ret middelmådigt tv, men med afsnittet ’Q Who’ (sæson 2, afsnit 16) viste serien virkelig tænder.

Serien hævede niveauet betydeligt ved at introducere den på det tidspunkt nærmest uovervindelige race, the Borg - kybernetiske væsner, der fungerede som kollektiv. Pludselig var Enterprises fremtid ikke længere så sikker og holdet ikke så usårligt. Det var der, jeg selv bed fast i serien - og det har været indsatsen værd.

Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999)

Serien foregik for første gang ikke på et skib, men på en rumstation, og med den kom også den første sorte “kaptajn”, Benjamin Sisko. Usædvanligt for Star Trek blev tro og religion et stort omdrejningspunkt i serien.

Selvom ’Deep Space Nine’ havde en dårlig til middelmådig opstart, så kan man argumentere for, at denne serie med udvidelsen af universet og en større grad af moralsk gråzone måske er den bedste af de nye serier.

Værd at se: Der er frygteligt mange glimrende afsnit, men ’Deep Space Nine’ er en af den slags serier, man skal se fra start til slut, så man kan følge udviklingen i den voksende konflikt med den anden side af ormehullet ved rumstation.

Et af mine favoritafsnit er det 21. afsnit af sæson 3, hvor en usædvanlig stærk militær koalition af Star Treks “onde racer” vil foretage et koordineret angreb med en gigantisk armada gennem ormehullet. Det går ikke helt som planlagt.

Star Trek: Voyager (1995-2001)

Med ’Star Trek: Voyager’ fik Star Trek-franchisen for først gang en kvindelig kaptajn ved roret. Kaptajn Kathryn Janeway (spillet af Kate Mulgrew) og besætningen bliver i en konflikt med en faktion af fjendtlige oprørere sendt ud af kurs.

Faktisk bliver de to grupper sendt så langt bort, at det vil tage 75 år, at nå til den “civiliserede” del af galaksen. Langt fra kendte pejlemærker må de to grupper lære at arbejde sammen for at nå hjem.

Værd at se: Afsnittet ’Caretaker’ (sæson 1, afsnit 1 og 2) lagde grundlaget for den rejse, som det avancerede rumskib Voyager og hendes kaptajn skulle stå overfor i de næste mange år. Afsnittet er fyldt med rumkampe, personkonflikter, corny hologrammer og en avanceret rumrace. Det er måske det stærkeste pilotafsnit for nogen af serierne og essensen af Star Trek.

Star Trek: Enterprise (2001-2005)

Hvis ikke stærke kræfter havde kæmpet for ’Star Trek: Discovery’, så var serien ’Star Trek Enterprise’ fra 2001 blevet den sidste dødsrallen for den ellers så legendariske serie.

’Enterprise’ tager udgangspunkt i århundredet før den originale serie, og den relativt ”uavancerede” teknologi og usikre politisk situation i Trek-universet skulle give grobund for stærke historier. Desværre bliver de fire sæsoner mere en sidste middelmådig krampetrækning, hvor serien bare ikke rigtig fungerer generelt.

Værd at se: Afsnittet Carbon Creek (sæson 2, afsnit 2) fungerer dog godt og sætter klassiske emner som fremmedgørelse og accept over for hinanden i fortid og nutid. Værd at se, men gem resten af serien med mindre, du virkelig hungrer efter mere Star Trek.

Alle afsnit af 'Star Trek', 'Star Trek: The Next Generation', 'Star Trek: Deep Space Nine', 'Star Trek: Voyager' og 'Star Trek: Enterprise' kan ses på Netflix lige nu. 'Star Trek: Discovery' har premiere i dag.

Alle fotos: Getty Images.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk