Optimeret gokkesystem?! Genial komedieserie tager pis på nørde-paradis

Femte sæson af den populære serie Silicon Valley har ramt HBO.

(© HBO)

HBOs luksusliner af en komedieserie, Silicon Valley, er tilbage med sæson fem.

Den er på mange måder det ultimative udtryk for, hvor langt komedieserien har rykket sig de seneste år. Der er ingen dåselatter, men fantastiske billeder og et hold af skuespillere, der sagtens kunne spille langt mere dramatiske roller.

Den fungerer som overraskende specifik og troværdig miljøbeskrivelse, der på samme tid spidder det vanvittige IT-miljø i Silicon Valley og vores tids kollektive besættelse af digitale trends.

Her er fem eksempler på, hvordan Silicon Valley ophøjer tech-satiren til noget sublimt.

(Foto: HBO/Jaimie Trueblood)

Det optimale gokkesystem

Afsnit 1.8 – 'Optimal Tip-To-Tip Efficiency'

Computerverdenen er stadig mange steder domineret af mænd og kan være krævende at navigere i, hvis man ikke mestrer værkstedshumoren.

Ingen steder rammer Sillicon Valley mere præcist en parodi på denne del af miljøet, end da den perverst parafraserer historien om matematikeren Arkimedes i badekaret.

Hovedpersonen Richards aha-øjeblik, hvor han endelig løfter sin algoritme over alle de andre, kommer nemlig ud af en idiotisk seriøs udregning på kontoret af, hvordan man mest effektivt kan masturbere 800 peniser. Bare for sjov.

Som Dinesh siger foran modellerne på tavlen: 'Så det vi prøver at gøre, hypotetisk set, er at minimere tiden, 800 fyre, gange middel-gokketid, divideret med fire dillere af gangen.' Pludselig farer Richard op og indser, at han skal gentænke sin algoritme fuldstændigt, fra midten og ud. Som man siger.

(© HBO)

En overlegen algoritme spildt på et overskæg

Afsnit 3.1 - 'Movember'

Efter to sæsoners forfining af vores venners algoritme, arbejder de hårdt for at finde ud af præcis, hvilket program de skal bruge den til.

Og de knusende, deprimerende realiteter rammer i sæson tre, ikke mindst i scenen, hvor Richard besøger et firma, der vil bruge algoritmen til at forbedre deres dumme overskægs-app, der kan sætte overskæg på ansigter på live-video.

Som den ene af de irriterende entreprenører siger: 'Med din hjælp kan vi få forsinkelsen ned på 20 milisekunder på kun ni måneder, lige i tide til movember!'

Scenen er genialt realiseret, hvor man på samme tid kan se, at det ser vildt sjovt ud med overskæggene, men også bliver ramt af den umenneskelige spild af tid, det vil være at bruge ni måneder på at få det til at se en lillebitte smule sjovere ud.

(© HBO)

En venturekapitalist, der er lige dele sindssyg og genial

Afsnit 4.1 - 'Succes Failure'

I en verden, hvor man tjener hurtige milliarder på at realisere ideer, der kan være alt fra genkendelse af vinetiketter til søgemaskiner, har man brug for risikovillig kapital.

Denne logik er perfekt inkarneret i multimilliardæren Russ Hannemann, der hader sin Maserati, fordi dørene åbner udad i stedet for opad.

Det er bare ikke rigtige milliardærdøre, synes han. Han stoler 100 procent på sin egen mavefornemmelse og er på samme tid genialt klarsynet og en totalt forkælet og følelsesmæssigt afstumpet idiot, hvis held har givet ham storhedsvanvid.

Som i scenen, hvor han kan mærke, at Richard ikke brænder nok for sit eget firma og udtrykker det gennem en sammenligning, man først tror er drengerøvs-homofobi, men viser sig at være helt rigtig.

'Det er ligesom om du dater en kvinde, men inderst inde ved du at du hellere ville knalde med en fyr. Det kan være en bear, en twink, en circuit queen, en chub, en gipster.'

'Hvorfor ved du så mange homoting?'

'Min bedstefar er lige sprunget ud, meget inspirerende.'

(Foto: HBO/Jaimie Trueblood)

Patenttrolden

Afsnit 4.7 - 'The Patent Troll'

Silicon Valley har ofte præsenteret ekstremt tankevækkende ideer og problemer, der strækker sig langt ud over, hvad en komedieserie om et startup-firma forpligter sig til.

Som i fjerde sæson hvor Richard kæmper for at udbrede et decentraliseret internet, der er løsrevet fra fysiske servere og kan kontrolleres og begrænses af firmaer og regeringer.

En af de udfordringer, som han møder på vejen, er det, man kalder en patent troll. En pensioneret advokat, der lever af at have tegnet en masse bredt formulerede patenter, som han så sagsøger nye firmaer for at overtræde. I dette tilfælde 'lagring af mediefiler på et netværk'.

Patenttrolde er et reelt problem, som blandt andet John Oliver har lavet et langt indslag om i Last Week Tonight, og situationen peger derudover på et urimeligt retssystem.

For selvom Richard vinder kampen, ender den med at koste firmaet flere penge i advokatregninge,r end patenttrolden bad om for at skrinlægge sagen.

(Foto: HBO/Jaimie Trueblood)

Silicon Valleys elite, der ser sig selv som overmennesker

Afsnit 5.1 - 'Grow Fast or Die Slow'

Alle de vanvittige tech-chefer, vi elsker at hade, fra Facebooks Mark Zuckerberg til Teslas Elon Musk, er samlet i Google-parodien Hoolis Gavin Belson.

I starten af den nyeste sæson kommer han tilbage fra en refleksionsrejse til verdens vidundere. I en perfekt parodi på en falsk buddhistisk oplysning, har han indset, at hans bedrifter som chef for Hooli var større end noget bygningsværk, og at han allerede var det menneske, han ønskede at blive.

Serien peger på en elite i virkelighedens Silicon Valley, der ser sig selv som overmennesker på vej ud over kapitalistiske interesser, mod koloniseringen af rummet og evigt liv.

Belson har i en kort overgang også en bloddreng, en ung smuk mand, der følger ham rundt og hvis blod han pumper over i sin egen krop. Helt overdrevet skurkagtig adfærd tænker man. Indtil man finder ud af at virkelighedens firma Ambrosia tilbyder præcis det samme, parabiosis for 8000 dollars per transfusion.

Facebook
Twitter