På eget ansvar: Genoplivning af rædselsvækkende klovn er chokerende

Er du træt af nattesøvn? Og er du vild med 'Stranger Things'? Så skal du skynde dig i biffen, hvor mareridts-klovnen Pennywise atter huserer.

Ingen slår Tim Currys inkarnation af klovnen Pennywise fra 1990 (th.), men Bill Skarsgård gør det også godt i filmen, som Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg giver fem stjerner ud af seks. (Foto: Warner / Getty Images)

- Beep Beeep, Ritchie!

Klovnen Pennywise har skræmt en hel generation som karakter i miniserien 'Det onde' (originaltitel 'It' ) fra 1990.

Historien om en gruppe barndomsvenner, der konfronterer deres dæmoniske plageånd, er skrevet af gyserkongen Stephen King. Angiveligt startede romanen, der har ødelagt nattesøvnen for millioner af mennesker, med det uhyggeligt simple spørgsmål:

Elsker du også serier og film?

I DRs nye podcast 'Binge - med Frederik og Kasper' følger serieeksperterne fra P3, Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg, tidens vigtigste og mest populære serier fra pilot til sæsonafslutning.

Hver tirsdag udkommer et nyt afsnit på iTunes og dr.dk/binge.

Løbende bidrager de også til dr.dk med nyt fra seriernes og filmenes forunderlige verden.

Hvad skræmmer børn mere end noget andet i verden? Bum, så var klovnen Pennywise født.

Nu er der dårligt ny til dem, der har brugt de sidste 27 år plus/minus til at bearbejde mødet med dræberklovnen med det røde hår. For miniserien er blevet genindspillet til det store lærred i en film af samme navn. Den har serie- og filmelskerne Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg set, og her er deres dom.

Hvad synes I om den nye udgave af ’It’?

- Det er sindssygt vellykket ungdomshorror i stil med sidste års sommerserie-hit 'Stranger Things' med børn på cykler , der jagter overnaturlig ondskab i forstæderne.

- Handlingen foregår i 80'erne og spiller på vores generations crazy nostalgi for den periode. Filmen giver både masser af gode grin og flere chok end de fleste andre gyserfilm. Det er en stor udfordring at balancere humor og gys, men det lykkes den med til et stort, fedt 12-tal.

Hvor brillerer filmen – og hvor halter den?

- 'It' - den nye - brillerer på effekter og skuespil, der er den blevet opgraderet betydeligt fra 1990, der var en tv-film i to dele.

- Der er nok mange, der kan huske nogle ikke helt troværdige frygtsomme voksne og en ret knoklet kæmpeedderkop. Den halter lidt på uhyggen.

- Det store antal chok helt fra starten gør, at den ikke havde tid til at bygge uhyggen op. Så virker børnene også næsten helt fredet, der kunne godt være røget en enkelt eller to mere.

Hvor adskiller filmen sig fra den oprindelige miniserie fra 1990?

- Fortællingen er strammet betydeligt op fra de to gange halvanden times film, hvilket faktisk fungerer virkelig godt og gør den mere effektiv. Blikket på de voksne er også skærpet, alle forældrene er nærmeste monstre i den nye version, hvilket gør, at man virkelig føler, at det hele afhænger af børnene.

Nu skal det afgøres: Hvilken af Pennywise-udgaverne er den mest uhyggelige?

- Der er intet der kan konkurrere med skuespilleren Tim Currys udgave af Pennywise, der er en af de mest traumatiserende, onde inkarnationer nogensinde.

- Han var først og fremmest uhyggelig, fordi han lignede en klovn, man kunne se i et cirkus i så høj grad. Og så først blev afsløret af de spidse gule tænder, når han åbnede munden. Den nye Pennywise (spillet af Bill Skarsgård, red.) er meget større og mere monstrøs, og er derfor god til chok, men slet ikke lige så ikonisk.

'It' (2017) instrueret af Andy Muschietti har premiere i dag i biografer landet over. 'Det onde' (1990) instrueret af Tommy Lee Wallace kan findes på dvd.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve