Popcorntid: 5 fede Cannes-film du skal glæde dig til

Filmfestivalen i Cannes har netop uddelt sine prestigefyldte priser. Men er der overhovedet nogle film på festivalen, som rammer de danske (hjemme)biografer - og som er værd at se? Filmanmelder Per Juul Carlsen anbefaler her fem film, du kan se frem til.

Claes Bang er hovedrolleindehaver i årets vinderfilm, 'The Square', som, sammen med Netflix-filmen 'Okja', er blandt højdepunkterne ifølge Per Juul Carlsen. (© Cannes Film Festival)

Filmfestivalen i Cannes handler bestemt om meget andet end at uddele den fine Guldpalmepris. Pointen er også at sætte nye filmprojekter i gang og at give tusindvis af nye film den bedst mulige begyndelse i livet.

Mange af de nye film bliver kun vist for filmkøbmænd på lukkede markeder, men dem, som filmfestivalen har været mest begejstret for, bliver vist i to store konkurrencer.

Selvom der var generel enighed om, at niveauet i år ikke var så højt som de to foregående år, kom der flere store filmøjeblikke ud af anstrengelserne:

(© Cannes Film Festival)

Loveless

Der er skidekoldt i Rusland. Det kan ingen være i tvivl om efter ’Loveless’, der beretter om en 12-årig drengs flugt fra hjemmet, da han finder ud af, at hans forældre skal skilles, og at han mest er en sten i deres sko.

Det er et grumt, men også meget anderledes billede på et moderne Rusland, der vælter i selvfedme, selfies og karriereplaner.

Glæd dig hvis… du kan lide intense, knugende film og hvis du synes verden trænger til en kontant kærlighedsopsang.

Eller hvis du kan lide den russiske instruktør Andrei Zviagintsev for ’The Return’ og ’Leviathan’.

Premiere i løbet af det kommende år.

(© Cannes Film Festival)

Okja

Forestil dig, at et stort kødfirma får fingre i en grisemutant: En kæmpegris fuld af lækkert kød.

En koreansk pige bliver så udvalgt til at deltage i en konkurrence om at udvikle det flotteste megasvin, og inden længe er kæmpegrisen Okja og pigen uadskillelige, mens de kæmper for at redde Okja fra menneskehedens miljøsvineri.

Glæd dig hvis… du holder af vild og farverig filmsatire, der blander grotesk humor, moralske spørgsmål og klimabekymring.

Og hvis du kunne lide instruktøren Bong Joon-Ho’s ’The Host’ og ’Snowpiercer’.

Premiere den 28. juni på Netflix.

(© Cannes Film Festival)

The Meyerowitz Stories

Dustin Hoffman er faderen og Ben Stiller og Adam Sandler to halvbrødre, der desperat kæmper for at mærke deres fars kærlighed i en kunstnerfamilie i Brooklyn.

Det går ikke så godt. Som den ene søn siger: ’Jeg håber sandelig, min far er en stor kunstner, for hvis han ikke er det, er han kun et stort røvhul’.

Glæd dig hvis… du kan lide Woody Allen og hans yngre lærling Noah Baumbach, der ofte lader verbal maskingeværkomik og menneskeportrætter gå hånd i hånd, som i ’Frances Ha’ og ’While We’re Young’.

Premiere sidst i 2017 på Netflix.

(© Cannes Film Festival)

The Square

Svenske Ruben Östlund serverede den mest omtalte enkeltscene i Cannes med en næsten syv minutter lang rutsjetur, hvor en performancekunstner leger abe til en middag på et kunstmuseum – og går langt over grænsen for menneskelig opførsel.

I det hele taget var der mange roser til Östlunds film og til danske Claes Bang i hovedrollen.

Glæd dig hvis… du kunne lide Östlunds ’Force Majeure’ og i det hele taget elsker pinagtige optrin, hvor den moderne nordiske mand bliver klædt af.

Premiere den 23. november

(© Cannes Film Festival)

Happy End

Titlen er ironisk. Eller måske er den et håb. I hvert fald beskriver østrigske Michael Haneke en rig fransk familie, der helt har mistet livsgnisten. Alle går med selvmordstanker. Alle har glemt at elske.

Og samtidig vælter afrikanske flygtninge ind i Europa – uden penge, men med stor lyst til at overleve.

Glæd dig hvis… du også mangler ord eller billeder til at begribe, hvorfor verden behandler flygtningestrømmen med kulde og kynisme.

’Happy End’ er ikke den bedste film af Haneke, der har vundet Guldpalmen i Cannes for ’Det hvide bånd’ og ’Amour’, men den er et knivskarpt polaroidfoto af Europa.

Forventet premiere op mod juletid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk