Prisregn: Kirsten Birgit og alle de andre - her er det bedste i dansk radio lige nu

Hvad er det allerbedste i din radio lige nu? Se vinderne af årets Prix Radio og få inspiration til både dokumentar, nyheder og spiddende satire.

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) fra Den Korte Radioavis på Radio 24syv tog både prisen for Årets radioprogram og Årets satire til Prix Radio fredag aften. Se alle prisvinderne i artiklen herunder. (Foto: Linda Kastrup © Linda Kastrup)

Måske skulle du prøve at skrue lidt på dine radiovaner? Så er chancen der nu: Fredag aften blev årets bedste radio nemlig kåret ved arrangementet Prix Radio i Vega i København.

Der blev uddelt i alt 17 priser til både værter, programmer og øjeblikke, som viser, hvad dansk radio er bedst til lige nu - ifølge Prix Radios juryer, som består af fagfolk fra hele branchen.

Herunder oplister vi de vinder-programmer, du stadig kan lytte til. Du kan se resten af Prix Radio-vinderne nederst i artiklen - og alle de nomineredehjemmesiden her.

’Den Korte Radioavis’ (Radio24syv) - Årets radioprogram og Årets satire

Der var to gange dobbelt op for seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fredag aften. Ligesom sidste år løb ’Den Korte Radioavis’ nemlig i år med titlen som ’Årets Radiopogram’ og 'Årets Satire'.

I spidsen for programmet står seniorkorrespondenten, spillet af Frederik Cilius, som sammen med nyhedsredaktør Rasmus Bruun dissekerer nyhedsbilledet og leverer korte og knivskarpe nyheder til lytterne.

- Fængende radio med en total ambition om at levere stjerneprogram, hæver sig over andre og gør radio trendsættende, lød de rosende ord fra juryen blandt andet:

- Programmet overrasker til stadighed med nye provokationer og bedømmes til konstant at være i udbrud med den gule førertrøje på. Bidende skarpe karakterer, der tillader sig at tale hen over hovedet på lytterne.

'Go'Nova' - Den gyldne mikrofon

De andre priser er fundet af en jury - men Den Gyldne Mikrofon kåres hvert år af Ekstra Bladets læsere.

For tredje gang i træk har de peget på Mai-Britt Vingsøe, Dennis Ravn, Jojo og Signe Krarup, der er værter på Nova FMs morgenflade, 'Go'Nova'. Mere end 33.000 stemte, og 2 ud af 5 af dem pegede på programmet.

DR-programmerne 'De sorte spejdere' og 'Monte Carlo' har tidligere vundet Den Gyldne Mirkofon to gange hver - men det er første gang, et program løber med sejren tre gange.

’24syv Morgen’ (Radio24syv) - Årets Nyheds- og aktualitetsprogram og Årets interview

'24syvMorgen' startede i november 2011 og har siden dagligt leveret de vigtigste nyhedshistorier fra ind- og udland. Bag mikrofonerne sidder journalisterne Kaare Svejstrup og Kristoffer Eriksen klar til at kickstarte lytternes dag.

- Det er uhøjtidelig radio med et højt energi niveau. Tonen er yngre og journalisternes begejstring og ægte nysgerrighed slår igennem. Mængden af dagsordensættende historier er imponerende, og det virker som om programmet altid er ”lidt foran”, lød juryens motivation.

I ’24syv Morgen’ interviewede Kaare Svejstrup og Kristoffer Eriksen i oktober sidste år blandt andet Thomas Telner, som har været aktiv i Facebook-grupper, hvor islam-kritikere udtrykker deres frygt for muslimer. Det fik prisen for årets interview.

- Et spontant interview, hvor journalisten hører efter og hele tiden bruger det, han hører til at formulere sit næste spørgsmål, skriver juryen.

’Go’Morgen P3’ (DR P3) - Årets Morgenflade

Alle hverdagsmorgener fra kl. 6-9 leverer Sara Bro, Anders Stegger og David Mandel (Signe Vadgaard var med ind til i sommer) musik, nyheder og journalistik til morgenlytterne.

- Morgenprogram skal være journalistik, men det skal også være stemning. Morgenprogram skal være stemning, men det skal også være aktualitet. Morgenprogram skal være genkendeligt, men det skal også udfordre formen, slår juryen fast og kårer 'Go'Morgen P3' som vindere.

’FONK! Det er lørdag’ (DR P4) - Årets musikprogram

Henrik Milling er dj, musiknørd og omvandrende musikleksikon. Nicolai Molbech er indehaver af dansk Fonkhistories Rigsarkiv og har engang slået Barry White i en speakerbattle. Tilsammen udgør de to programmet ’FONK! Det er lørdag’.

- Et raffineret program, hvor værterne har gjort sig umage og man mærker deres hamrende musikalitet og at de elsker det de laver, siger juryen bag Prix Radio.

’Historien om Lukas’ (Politiken Podcast) - Årets Dokumentar og feature

Journalist Jakob Sheik bliver tilbage i 2014 kontaktet af Lukas’ mor, som har brug for at finde ud af, hvad der præcist er sket med hendes søn, Lukas, der rejste til Syrien for at kæmpe.

Jakob Sheik sætter sig for at komme til bunds i historien, og gennem lydoptagelser og interview med dem, der var tættest på Lukas fortæller han historien om den danske Syrienkriger.

- Vinderen har en spontan henvendelsesform, en stringent opbygning og fastholder spændingen hele vejen, siger juryen.

’Klassikere Genfortalt’ (DR Podcast) - Årets nyskabelse

De store klassiske romaner kan for mange være svære at komme igennem. I podcastserien ’Klassikere Genfortalt’ hjælper en række forfattere dig på vej, når de genfortæller deres yndlings værker.Sammen med vært Anne Termansen fortæller Ib Michael historien om ’Moby Dick’, Kirsten Thorup genfortæller den alternative krigsroman ’Historien’ og du kan også høre både om 'Ødipus', Virginia Woolf og ’Krig og Fred’.

- Vinderen har med et elegant greb skabt et solidt serie-koncept, som giver det ellers traditionelt set lidt "tunge" indhold - legende og lyttevenligt liv, lyder juryens ord.

’Mord i Rum Sø’ (Radio24syv) - Årets podcast

I podcastserien på 8 afsnit undersøger Anders Thorkild Bechgaard og Jesper Henriksen historien om opfinderen Egon Ploug. Han var på vej til patentkontoret i London med en opfindelse, der ifølge ham selv, ville ændre menneskehedens historie. På vej mod England forsvinder Egon Ploug fra en passagerfærge og en måned senere dukker hans lig op i Nordsøen. De to journalister undersøger hvem denne opfinder var, hvad hans opfindelse gik ud på og hvorfor han endte sine dage i Nordsøen.

- En spændende podcast lige fra start. Gribende god historie, velfortalt med gode kilder, clean sound, ægte radio med høj kvalitet – som skabt til podcast, lyder juryens motivation.

’Adele-Sofie i musikquizzen’ (DR P3) - Årets øjeblik

I ’Musikquizzens’ Adele-special var der to billetter på højkant til Adeles koncert i København. Sofie ringer ind og klarer sig forrygende indtil niende spørgsmål, hvor hun må give op og indse at billetterne er tabt.

Lytterne bliver så rørte over superfanen-Sofie, at et hav af dem skriver til Kenneth K og overtaler ham til at give hende billetterne alligevel. Det resulterer i at både Sofie, lytterne og Kenneth K fælder en lykketåre.

- Man behøver ikke høre flere. Det er tårevædende, medrivende, bevægende. Slet og ret rørende radio. Et radioøjeblik som ingen havde kunne forudse eller planlægge, og som er svært at ryste af sig, skriver juryen.

De vandt også

  • Årets event: 'P6 Beat elsker Dizzy Mizz Lizzy' (DR P6 Beat)

  • Året promotion for program: 'SpørgeJørgen' (Radio24Syv)

  • Årets kampagne: 'P3 Bliver Hacket' (DR P3 Nyheder)

  • Årets reporter: Andreas Kraul (DR P3)

  • Årets talent: Julie Kiner (DR)

  • Årets reklame: 'Langelandsfestival “Vi ses, røvhuller"'(Lars Jul/Mount Belzoni)

FacebookTwitter