Provokatør i hvidt jakkesæt. Tre bøger, der gjorde afdød forfatter berømt og berygtet

Få her tre boganbefalinger fra en 'hardcore' Tom Wolfe-fan.

Tom Wolfe boede det meste af sit liv i New York City, hvor han også døde, 88 år gammel. (Foto: David Corio © Getty Images)

Udover et imponerende forfatterskab af både journalistisk tekster og romaner, så var amerikanske Tom Wolfe, som døde i går 88 år gammel, også berømt for sit genkendelige look: det lysende hvide jakkesæt.

Det er også det billede af den verdenskendt forfatter, der har brændt sig ind på nethinden af danske Jesper Klit, som løb ind i forfatteren på travle Fifth Avenue i New York:

- Det er en smuk forårsdag, da jeg ser jeg ham, den ikonisk skikkelse, komme gående gennem menneskemylderet. Han lignede noget fra Sydstaterne med sin store hat, fortæller Jesper Klit om mødet, der fandt sted i 1983.

Han arbejdede dengang som journalist og var i New York for at researche til en bog om den særlige New Journalism-genre, som Tom Wolfe i 60'erne og 70'erne var med til at udødeliggøre.

Genren er kendetegnet ved, at journalisterne beskriver samfundet indefra ved hjælpl af virkemidler fra skønlitteraturen. Jesper Klit var selv meget inspireret af Tom Wolfe og havde uden held længe forsøgt at få et interview med ham.

Da muligheden tilfældigt bød sig, greb han chancen:

- Jeg gik op til ham, introducerede mig selv og mit projekt, og så blev jeg inviteret hjem til te næste dag. Han var meget imødekommende og fantastisk spændende at tale med.

En kritisk stemme

Jesper Klit beskriver sig selv som ’hardcore’ Tom Wolfe-fan, og han er ikke i tvivl om, at den amerikanske journalist og forfatters værker vil leve længe endnu:

- Wolfe vil blive husket som en af fædrene til New Journalism, for sin fornemme kritiske journalistik – og for et par vanvittigt stærke samfundskritiske romaner i verdensklasse.

- Der vil altid være brug for stemmer, som forholder sig kritisk til magtstrukturer ligesom han gjorde, siger Jesper Klit, som i dag er kommunikationsrådgiver med eget firma.

Læs her hans bud på tre uomgængelige bøger fra Tom Wolfes mangeårige karriere:

Et spydigt manifest

'The New Journalism' fra 1973.

- Tom Wolfe opfandt ikke New Journalism, men han skrev bogen, som konceptualiserede den her form for journalistik.

’The New Journalism’ består af en samling artikler, kurateret af Tom Wolfe, som har det til fælles, at de bruger litteraturens virkemidler til at fortælle gennem-researchede journalistiske historier på nye måder.

Tom Wolfe var selv kendt for sin ekstremt ekspressive og eksperimenterende stil med masser af udråbstegn, lydord og overraskende ordsammensætninger.

- Bogen indeholder også et manifest for den her nye type journalistik, hvor han stort set letter ben op ad mange af datidens store forfatterkoryfæer. Det han spydigt siger til dem, er, at hvis ikke I vil beskæftige jer med det amerikanske samfund og beskrive virkeligheden, så gør vi det - og så kan I sove godt imens!

- ’The New Journalism’ er oplagt for dem, som har lyst til at dykke ned i nogle af genrens bedste artikler, og den er stadig a damn good read, selvom den er gammel.

Wolfe når han er bedst

'The right stuff' fra 1979 (på dansk 'Kold marv')

- Det her er en fantastisk historie om det første amerikanske rumprogram og de første amerikanske astronauter, beskrevet ved hjælp af en meget nøje research.

I bogen følger man testpiloten Chuck Yeager, ifølge Wolfe ’the biggest motherfucker’, som var meget beundret og gjort af den rette støbning, som han henviser til i bogens titel.

- Testpiloterne er mænd, som ikke frygter noget, og Wolfe beskriver, hvordan de bliver sendt op på de mest vanvittige missioner. De har guts (mod, red.) og er parate til at gå hele vejen og bevise dem selv for at sikre USA en plads i solen.

- Det er en historie om mod, teknologi, koner og kærester og om et regeringsapparat, som modarbejder det hele. Den er fortalt i romanens form og er et stykke oplevelsesjournalistik, baseret på virkelige hændelser med rigtige mennesker i centrum. Kort sagt: Tom Wolf, når han er bedst!

Bogen er filmatiseret i 1983 og hedder på dansk ’Mænd af den rette støbning’.

Bidende samfundssatire

’Bonfire of the vanities’ fra 1987 (på dansk ’Forfængelighedens bål’)

- Den her bog, som var Wolfes romandebut, er et episk fortælleværk om grådighed, klasse og racisme i firsernes New York. Og til trods for sine 600-700 sider blev den en blockbuster-succes.

Selvom Tom Wolfe tidligere havde hånet de etablerede amerikanske romanforfattere for ikke at interessere sig nok for samfundet, så kastede han sig alligevel frygtløst ud i romangenren:

- Det var klart, at han fik nogle muligheder forærende ved at bevæge sig over i fiktionen, hvor han kunne skrive mere frit og ikke behøvede samme research. Men han var stadig meget tro over for sin journalistiske rygrad.

- Det er en bidende satirisk samfundsanalyse med en social kritik af magtstrukturer og persontyper. Den kan sammenlignes med Charles Dickens' klassiske udviklingsromaner. Efter min mening toppede Wolfes romankarriere her.

'Forfængelighedens bål' havde i 1990 filmpremiere med Tom Hanks, Bruce Willis og Melanie Griffith i hovedrollerne.

Facebook
Twitter