Punk-godfather og player: Her er 5 essentielle Iggy Pop-numre

Pladeaktuelle Iggy Pop er indbegrebet af sex, drugs & rock'n'roll. P6 BEAT-vært Rune Hedeman guider til hans bedste numre nogensinde.

Iggy Pop har gjort nærmest alt, hvad der er værd at gøre i karriere. Kæmpefan Rune Hedeman fra P6 BEAT guider til legenden (Foto: Getty Images)

Han har været så længe i rock'n'roll, at han næsten er blevet en omvandrende museumsgenstand, har en journalist sagt om Iggy Pop.

Manden bærer en krop, der fortæller en historie om en vild karriere gennem en menneskealder: Med pionérarbejde i rocken, genrebrydende eksperimenter og masser af stoffer og sceneshows, der giver én associationer til 'Eksorcisten'. Og midt i det hele flyttede han også til Berlin med David Bowie. Han har været vidt omkring. Han er en player.

Desværre lader det til, at Iggy Pop efter udgivelsen og turneen med sit nyeste album, 'Post Pop Depression', indstiller sig på pensionstilværelsen. Han har nemlig udtalt, at han trækker sig tilbage. Det er ærgerligt, fordi Iggy viser virkelig gode takter i samarbejde med QOTSAs Josh Homme.

Han er stadig en player. Og lad os hylde ham for det. Her er en række udvalgte numre fra en karriere, der har affødt dusinvis af fede tracks.

I Wanna Be Your Dog

Okay, vi kan ligeså godt gå kronologisk til værks og starte ved The Stooges’ selvbetitlede debutalbum fra 1969. Iggy Pop, eller James Newell Osterberg, som han hedder i virkeligheden er blevet kaldt punkens godfather, og den status cementerede han på denne plade.

Der blev kun udsendt to singler fra dette protopunk-mesterværk: ’1969’ og ’I Wanna Be Your Dog’. Især sidstnævntes slæbende og støjende guitarriff er i min optik stadigvæk noget af det bedste punkrockguitar, der nogensinde er lagt på bånd. Klaveret spiller én akkord, og Iggy lyder rå, længselsfuld, og han er den underdanige hund, han så gerne vil være. Well, come on!

Raw Power

Iggy er på dette tidspunkt stadigvæk aktiv med The Stooges (som dog nu hedder Iggy & The Stooges), men dog var bandets narkotikamisbrug så stort og salgstallene så lave, at The Stooges rent faktisk mistede deres pladekontrakt i denne periode, og Iggy Pop flyttede til London for at kvitte heroinen.

Dog fik de hjælp fra fan’en David Bowie, der producerede deres tredje plade ’Raw Power ’ – en plade, som Iggy Pop ønskede skulle lyde så brutal, at den kunne hoppe ud af højttalerne og simpelthen skade lytteren rent fysisk. Sange, der burde fremhæves på det album er utallige, men gør dig selv den tjeneste at lytte til ’Search And Destroy’ og titelnummeret ’Raw Power’. Læg i øvrigt mærke til Iggys superfrække måde nærmest at bøvse sangen i gang. Stadig en player.

The Passenger

The Stooges gik i opløsning i 1974 (efter en koncert hvor The Stooges og en gruppe rockere kom op at slås), så Iggy tog med på vennen David Bowies 'Station To Station'-turne. Efter psykiatrisk indlæggelse og et galoperende stofmisbrug, beslutter de Iggy Pop i '77 at rykke rødderne op og flytte til Berlin med Bowie.

I 1977 lavede Iggy Pop hele TO mesterværker, nemlig ’The Idiot’ og ’Lust For Life’ hvorfra titelsangen blev et stort hit 20 år efter, da den blev brugt til soundtracket i filmen 'Trainspotting'. Og Bowie sad igen i producerstolen på begge plader.

Her skal man selvfølgelig have høre et af Iggy Pops største hits til dato, nemlig ’The Passenger’, som Iggy selv siger, han skrev på 20 minutter i undergrundsbanen i Berlin. Teksten er løst baseret på et Jim Morrison-digt. Han var også en player.

Uanset hvor mange gange, jeg hører det groove, bliver jeg aldrig rigtig træt af det. At en sang har klassiker-status kan også måles på, at det aldrig sådan for alvor har lykkedes nogen at lave et vellykket cover af den. Bowie er med på la-la-kor i omkvædet.

Brick By Brick

Her teamer op med blandt andre Slash og Duff fra Guns N Roses og Kate Pierson fra B52s og laver pladen 'Brick By Brick'. Der er langt mellem snapsene i Iggys katalog i perioden op til, men den her plade kan noget. Især titelnummeret er en rigtig fin ballade, der viser Iggy fra den dybsindige side. Det er også vigtigt at fremhæve Iggys intellekt. Han er super skarp, og når han synger ”get off my dick I’m building it brick by brick”, så ved man, han er en player.

American Valhalla

'American Valhalla' er super groovy og har xylofon og et virkelig støvet og tungt beat, og så klæder den dybe nærmeste Bowie'ske måde Iggy synger på ham virkelig. Smukt nik med hovedet til sin nyligt afgåede ven.

Iggy har også fundet nogle rigtigt gode legekammerater på den pladen, der tegner til at blive hans sidste. Queens of the Stone Ages Josh Homme har produceret pladen. Iggy Pop og Homme hookede iøvrigt op over gensidig forkærlighed til tysk trivia, sex og møbler. Og Iggy Pop sendte derudover adskillige erotiske noveller til Homme, inden samarbejdet gik i gang. Player. Derudover består rytmesektionen af bassisten Dean Fartita fra Queens Of The Stone Age og trommeslageren Matt Helders fra Arctic Monkees.

Rune Hedeman

  • sender Musiktjenesten på P6 BEAT med Jacob Hinchely.

  • gad også godt være med i Wu-Tang Clan, for 'så kunne man være ham, man godt kan fucke med'.