Rent uheld: Udspiller disse 5 film sig i virkeligheden på fredag d. 13.?

Hvordan går din dag indtil videre? Hvis du er uheldig, kan du i det mindste glæde dig over, at du ikke skylder Milo 300.000 kr. eller jages i en skyskraber. Vi guider til de mest uheldige filmkarakterer.

Nogle banker lilletåen ind i et hårdt træmøbel. Andre bliver udsat for menneskejagt af tyske terrorister. Lad os lige hylde betjenten John McClane (i skikkelse af Bruce Willis) for at vi andre kan få svært god underholdning på skærmen. (Foto: Die Hard)

Takket være gyserfilmene opfatter vi fredag den 13. som den dag, hvor man risikerer at få snittet halsen over af diverse maskeklædte og knivstikkende tosser.

Men oprindeligt var fredag den 13. ’bare’ kendt som en uheldenes og ulykkernes dag. Tallet 13 er det klassiske ulykkestal. I gamle dage sagde man for eksempel, at man aldrig skulle begynde et byggeri på en fredag, så ville det aldrig blive færdigt.

Filmverdenen vælter som bekendt med uheldige mennesker, der kommer ud for den slags, vi andre meget nødigt vil opleve. Men nogen er godt nok mere uheldige end andre …

Per Juul Carlsen fra Filmland Podcast og Filmselskabet har håndplukket fem af de største ulykkesfugle.

John McClane i ’Die Hard’-serien

- Stakkels John. I den første film ’Die Hard’ skal han bare til julefest med familien i Los Angeles, da en håndfuld østtyske terrorister ødelægger julen.

I den anden film overtager nye terrorister lufthavnen i Washington netop som McClanes kone skal lande. Og så må John i gang igen.

I den tredje film er McClane fraskilt og alkoholiseret i New York, men sørme om ikke han ufrivilligt må ta’ kampen op mod en ny psykopat. Osv. Der er i alt 5 Die Hard-film og flere optrin med den uheldige helt er formentlig på vej.

Die Hard-kvartetten er tilgængelig på stream og dvd.

Larry Gopnik i ’A Serious Man’

- 'Jeg er et seriøst menneske’ råber den jødiske fysikprofessor Larry Gopnik i frustration, mens alt går galt omkring ham.

Datteren stjæler hans penge for at få en næseoperation, sønnen ryger fede, og konen skrider til en anden mand og meget mere i Coen-brødrenes filosofiske komedie, hvor Gopnik er en slags moderne udgave af Job, den uheldige fætter, der bliver testet af selveste Vorherre i Det Gamle Testamente.

Om det er er Gud, skæbnen eller bare Coen-brødrene, der er skyld i Gopniks uheld, må vi selv vurdere.

Filmen er tilgængelig på stream.

Scrat i ’Ice Age’

- Det stressede egern Scrat har fået den store ære at åbne alle de fem Ice Age-animationsfilm. Men Scrat ville nok helst være foruden. Hver eneste gang han finder et dejligt agern midt i den forfrosne istid, bryder naturens kræfter løs.

Hvis ikke Scrat havner i en enorm lavine, ryger han ud over en gigantisk kløft eller tre eller havner i en isnende snestorm. Og vi elsker ham for det.

Frank i ’Pusher’

- Det kræver formentlig en del held at være succesrig narkopusher. Og det har Frank ikke i Nicolas Winding Refns debutfilm fra 1996.

Hans gode ven snyder ham, en heroinhandel går galt, Frank bliver ’bustet’ af politiet og alt går galt da Frank skal skrabe penge sammen til Zlatko Buric’ lokale narkoboss.

Frank er langtfra den eneste uheldige narkopusher i filmhistorien – men der er ikke mange, der er mere uheldige end ham.

Filmen er tilgængelig til på dvd.

Omar, Way, Barry, Hassan og Faisal i ’Four Lions’

Få filmfigurer er så uheldige som de fire hovedpersoner i den britiske komedie ’Four Lions’. Heldigvis for os andre.

De vrede unge mænd er nemlig radikaliserede muslimer, og de har virkelig svært ved at få deres terrorvirksomhed i Sheffield op at køre. Under et ophold i en træningslejr i Pakistan kommer de til at dræbe Osama bin Laden og da de kommer hjem kan de ikke blive enige om hvem og hvad de skal bombe.

Kan man grine af terrorister? Naturligvis. Og ’Four Lions’ har hentet sin inspiration hos virkelige terroraktioner, der er gået i ged på grund af uheld – eller ren og skær dumhed.