Sæt fut i lørdagen: De 5 svedigste dansktop-klassikere til din bytur

Der er masser af lækre rytmer, sjæl og bodega-stemning i dansktoppen, mener rapperen Pharfar.

Dansktop og danske viser fungerer godt i alle mulige sammenhæng - også de festlige. Af samme grund er den afdøde sanger John Mogensen (billedet) fast inventar på mange bodega-jukebokse.

Dansktop kan snildt sætte fut i din lørdagsfest.

Det ved rapper og musiker Pharfar, der ellers ikke er kendt for at dyrke den gode, folkelige genre.

Men hans mangeårige kærlighed for de danske sange er blevet tydelig nu, hvor han spiller med i det nye dansktopband Humørekspressen.

Bandet skal spille til Dansktop Prisen 2017 i Herning i aften, men fællessangsfesten er på ingen måde forbeholdt dem med billet til det store prisshow.

Her giver Pharfar dig nemlig hans fem favoritter fra dansktoppen, som du kan hygge dig med både derhjemme til fest eller på den lokale, der har en veludstyret jukeboks.

Teddy Edelmann: Hvis du gi’r en omgang

- Det er en ret vild sang med en vild logik, for hvis du giver en omgang, jeg giver en omgang og en tredje giver en omgang, så har vi fået tre øl... Men det handler om at rykke sammen og dele, når man der og kigger ned i sin fattige pilsner.

- Den handler om, at når man sidder og kigger ned i sin fattige pilsner, så skal man give en omgang på skift. Og så synger Teddy Edelmann sindssygt dybt og rammer de sygeste bastoner.

0:00

Harry Felbert: Når jeg står ved en bar

- Sangen er vildt god. Han synger på dansk men med en amerikansk accent, måske så det nemmere kan blive et hit.

- Det er også sådan en drikke-agtig sang. Det tema går i det hele taget meget igen i mange af sangene – det at drikke og sidde i baren med tomme lommer.

Du kan høre sangen her.

Blue Boys: Bossa Nova fra Brasilien

- Den har sådan noget lækkert latin- og bossa nova-lyd over sig, og de synger om, at den lyd er den nye dille på vej fra Brasilien.

- De kunne virkelig noget i 60’erne og 70’erne med at lave god lyd på optagelser med bands, der spillede sammen live – det er ligesom forsvundet i dag med alt det digitale. Men deres begrænsede teknik dengang fik ligesom det hele til at smelte sammen – og lyden blev ligesom mere varm.

Du kan høre sangen her.

John Mogensen: Mennesker bliver spist i Polynesien

- Han er jo en kæmpe boss. Her synger han om, at der er så dejligt på de polynesiske øer, men der er også lidt farligt, for man kan blive spist.

- Den har en god lyd, og der er nærmest ikke nogen orkester, der har lydt sådan i Danmark siden midten af 80’erne. Det er den lyd, som mange bands sampler i dag, fordi der er så meget sjæl i det. Det giver mere sjæl i din kolde digitale produktion.

0:00

Teddy og Chano: Jeg ta’r en lille en

- Teddy Edelmann er jo en dansktopprins, så derfor vælger jeg endnu en sang med Teddy - her er han sammen med Charno.

- Igen er det en sang om at drikke. Han synger om, at hans kone er nedtur. Hun samler benene og folder hænderne, så der er ingen sex til ham, og derfor er han nødt til at drikke, hvilket er hendes skyld.

- Det er sådan et country-blues-rock track med nogle seje beats. Det er rebelsk og med frække temaer, og i virkeligheden er det jo bare gammeldags hiphop.

Du kan høre sangen her.

Kort om Pharfar

  • Musiker, producer, rapper mv. med det borgerlige navn Søren Schou

  • Laver primært rap, dancehall og reggae, men har nu kastet sig over dansktop i bandet Humørekspressen

  • Humørekspressen spiller i aften ved prisshowet Dansktop Prisen 2017 i Jyske bank Boxen.

Facebook
Twitter