Savner du 90'erne? 5 numre du havde glemt du elskede

I aften rammer årets store 90'er-fest Aalborg, og det bliver et gensyn af de helt glade, når navne som Blå Øjne, Me&My og Haddaway indtager scenen i Kildeparken. DR Kultur har bedt Blå Øjne pege på sine musikfavoritter fra det spraglede årti.

Infernal trak fulde huse, da de spillede til Vi Elsker 90'erne 2015 På Rådhusplænen i Rødovre, og igen i år er den eksplosive duo med tidligere X-Factor-dommer, Lina Rafn, på plakaten. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Vi har slidt dansegulvene tynde til toner fra 80'erne i årevis, og nu er tiden kommet til at slå sig løs i 90'erne - og guderne skal vide, der er nok at gå om bord i, når man først dykker ned i CD'ens guldalder, hvor nostalgien kan få frit løb til både eurodance, grunge og alt derimellem.

I aften bliver årtiet behørigt fejret i Aalborg med en perlerække af koncerter til fest-eventet "Vi elsker 90'erne". Festen rykker senere videre til Næstved, Aarhus og Odense.

Hvis man ikke selv skal skråle med under den nordjyske himmel i aften, kan man kickstarte sin tur ned ad memory lane hjemme i stuen ved at lytte til denne liste, som Julie Rugaard - også kendt som Blå Øjne - har lavet til DR Kultur. Julie Rugaard optræder bl.a. til "Vi elsker 90'erne" og præsenterer her en liste, der kommer vidt omkring i det glade årti.

Hvilket nummer er din favorit fra 90'erne? Del det med os i kommentarfeltet under artiklen!

Do You Know (What It Takes)

- Robyn er noget helt særligt for mig. Hun var 16 år gammel, da hun udkom midt i 90'erne, og det var noget af det første, der kom ud af Cheiron og Max Martin-samarbejdet, som endte med at æde 90'erne op rent musikalsk. De havde også lavet Ace og Base, som jeg også var vild med, men jeg forelskede mig i Robyn på stedet - hun havde en helt anden funk, end noget jeg tidligere havde hørt.

- Robin var med til at få mig ud af busken. Det var sindssygt inspirerende med en nogenlunde jævnaldrende tøs fra Sverige, der pludselig kom og lagde hele verden ned. Jeg har lyttet til hende lige siden, og hun er jo stadig lige så stor som dengang, modsat de fleste andre.

Fra albummet "Robyn Is Here", 1995

0:00

Wish You Were Here

- Jeg tror ikke, der er noget andet årti end 90'erne, der kunne rumme Rednex. Her kom nogle små, korte mænd med lange dreadlocks helt ned til gulvet, som spillede violin og sang Cotton Eye Joe sammen med en storbarmet kvinde - det kan godt være, der var meget, der stak af i 90'erne, men Rednex stak helt af! Alligevel gik der en prås op for mig, da jeg hørte det: Musik behøver ikke kun lyde på én måde.

- Først kom "Cotton Eye Joe", så kom "Old Pop in an Oak", som lød lidt ens, men så kom "Wish You Were Here" som tredje single, hvor sangerinden, som egentlig bare havde været en character med store bryster, som ingen rigtig tog alvorligt - pludselig sang hun røven ud af bukserne, og så var Rednex pludselig ikke kun et komisk party-band længere.

Fra albummet "Sex & Violins", 1995

0:00

Show Me The Meaning Of Being Lonely

- Hvis man var teenager i 90'erne kommer man ikke uden om Backstreet Boys. Igen havde den svenske producer Max Martin en finger med i spillet, og han havde en fuldstændig vild evne til at komprimere og klippe alting og lægge det fuldstændig præcist på timelines'ne. Det får en helt metallisk tight lyd, som kun de dygtigste heavy-bands mestrer.

- Og så var jeg forelsket i Nick Carter. Han var så smuk med sin grydefrisure, som hang ned til hver side - jeg gik direkte fra Kurt Cobain til Nick Carter. Jeg var heavy-punk-tøs i starten af 90'erne og blev mere og mere poppet, og Backstreet Boys' lyd lugtede lidt af rock.

Fra albummet "Millennium", 1999

0:00

Smells Like Teen Spirit

- I starten af 90’erne var jeg sort - jeg skrev digte og var introvert og havde sort make-up om øjnene. Jeg var ikke til Slayer og Motörhead, men rockbands, der lavede melodier, man kunne synge med på. Og Nirvanas melodier lugtede nok lidt af pop, lige som Backstreet Boys' lyd lugtede lidt af rock.

- Selvom "Smells Like Teen Spirit" er et vredt og tungt rocknummer, er melodien virkelig god, og du kan nærmest synge den som en ballade.

Fra albummet "nevermind", 1991

0:00

Nothing Else Matters

- Det her skal man passe på med at sige, hvis man ikke vil have nogen over nakken, for Metallica er et af verdens største og bedste rockbands, men... Dybest set er det jo en popsang. Det har virkelig meget stemning, og det kan spilles på en guitar hen over et lejrbål - og det er det, der gør en god sang.

- Gode sange kan være pakket ind i punk, rock, pop og alt muligt andet, men de kan allesammen spilles rundt om et lejrbål. 90'erne er skældt ud for at være overproduceret og at det hele bare handlede om udseende, men hvis man ser på hitlisterne fra den tid, så vil man opdage, at der faktisk var rigtig mange gode melodier.

Fra albummet "Metallica", 1991

0:00

  • Julie Rugaard er også kendt under kunstnernavnet "Blå Øjne".

  • Hun fik sit musikalske gennembrud i 1998 med nummeret "Romeo" og er lige nu blandt andet koncertaktuel til "Vi Elsker 90'erne"-eventsne rundt omkring i landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk