Savner du mix-båndet? 10 hits der bringer os tilbage til 80'erne

Dr.dk-brugerne har blandet en båndsalats-sikret playliste, der forener det oplagte med det uforudsigelige. Perfekt til en firserfest på en fredag.

Jackson, Bowie, Larsen og Wilde var nogle af de store og små superstjerner, der fik batterierne til at gløde i firsernes moderne ghettoblastere

I firserne blandede vi bånd, som andre opretter playlister i dag på Spotify og Tidal. Mentalt er der tilsyneladende ikke langt tilbage til tiden, hvor man spolede båndsalat op med en sekskantet blyant.

DR K sætter fokus på firsernes kulturelle betydning i disse uger i den anledning har DR Kultur efterlyst de allerstørste firserhits på dr.dk, og det er strømmet ind med kommentarer på dr.dk og Facebook. Her får du et udvalg af numrene i vilkårlig rækkefølge.

Human League "Don’t you Want me"

Firserne elskede 'Don't You Want Me' fra Human Leagues tredje studiealbum 'Dare' fra 1981. Nummeret ramte hitlisterne fra start og lå blandt andet nummer 1 på den amerikanske Billboard-hitliste i tre uger i træk.

Nu er det allerede 35 år siden, det store spørgsmål fik masserne til at svinge benene for første gang, og noget tyder på, at nummeret stadig holder. I hvert fald sikrede synthpop-bandet sig en plads på listen over brugernes bedste firserhits.

David Bowie "Let’s Dance"

Uanset hvilket af de seneste seks årtier man lytter til, ramler man før eller siden ind i David Bowie, og selvfølgelig har han også reserveret en plads i den kollektive firserhukommelse.

Andre numre som 'Heroes' og 'China Girl' var med i opløbet om at komme i det gode listeselskab, men det blev 'Let's Dance' fra Bowies femtende studiealbum af samme navn, der løb med den endelige sejr. Nummeret blev udgivet i 1983.

Michael Jackson "Billie Jean"

Hvis nogen sprøjtede hits ud over firsernes lydtæppe, var det Michael Jackson, og selvfølgelig kommer man ikke uden om ham. Man kunne tro, det ville være svært at vælge mellem de utallige firserbaskere fra 'Thriller' og 'Bad'-pladerne, men brugerne var ikke i tvivl: 'Billie Jean' er blandt de største numre, fra kassettebåndets storhedstid.

'Billie Jean' er anden single fra 'Thriller'-albummet fra 1982, og nummeret ligger nummer 58 på magasinet 'Rolling Stone's top 500 over største musiknumre nogensinde.

Madness "Our House"

Madness bliver i brede kredse opfattet som et "one hit wonder-band" på grund af deres storhittende 'Our House'. Mange kritikere mener imidlertid, at bandet er et af de mest oversete i nyere tid.

'Our House' vandt i kategorien 'Best Song' til den prestigefulde Ivor Novello Awards for sangskrivere og komponister i 1983. I 2000 vandt de endnu en Ivor Novello-pris for kvaliteten i deres samlede bagkatalog. 'Our House' er fra Madness' fjerde studiealbum 'Rise And Fall' fra 1982.

Kraftwerk "The Model"

'The Model' fra albummet 'The Man-Machine' blev udgivet første gang i 1978 som B-side på singlen 'Neonlicht'. Alligevel er der flere brugere, der nævner den som firserhit, og den er kommet med, fordi den fik sit kommercielle gennembrud, da pladeselskabet genudgav den som A-side i 1981 - efter sigende mod bandets ønske.

Efter genudgivelsen tilbragte 'The Model' hele 21 uger på den britiske singlehitliste, blandt andet som nummer 1 i februar 1982.

Kim Wilde "Chequered Love"

Kim Wilde er mere eller mindre synonym med sin første single 'Kids in America', men faktisk er det sangerindens anden single 'Chequered Love', der har snuppet en plads på brugernes liste over numre, der får firserhjertet til at slå hårdere.

Nummeret fra 1981 var også et stort hit i sin tid, hvor det lynhurtigt strøg til tops og lå top ti over det meste af verden i ugerne efter sin udgivelse.

New Order "Blue Monday"

Blue Monday er med sine mere end syv minutter den længste single, der nogensinde har ligget på den engelske singlehitliste. Nummeret udkom som 12"-single i marts 1982, og var oprindeligt ikke med på bandets andet studiealbum 'Power, Corruption & Lies', som udkom to måneder senere. Nummeret kom imidlertid med, da albummet udkom på kassettebånd i Australien og på New Zealand samme år, og i 2008 blev 'Power, Corruption & Lies' genudgivet i en udgave, hvor 'Blue Monday' var med.

Kim Larsen "Midt Om Natten"

Vi var vilde med manden med den brede mund i firserne, og i 1989 overhalede 'Tarzan Mamma Mia' Madonnas 'Like A Prayer' indenom, når pladesælgerne langede singler over disken i landets pladeforretninger. I dag, 26 år efter vi lagde hårlakken og de højtaljede bukser på hylden, har vi tilsyneladende også lagt ponyfeberen bag os og foretrækker titelnummeret fra Erik Clausens film 'Midt Om Natten', når vi skal sætte Larsen-lyd til vores unge år. Nummeret var sidste nummer på albummet 'Midt Om Natten', som var sangerens femte studiealbum, der udkom i 1983.

Nena "99 Luftballons"

Nummeret blev til, da rockbandet Rolling Stones sendte et hav af balloner mod himlen under en koncert i 1982 i det daværende Vestberlin. Nenas guitarist, Carlo Karges, var tilstede og syntes, ballonerne kom til at ligne et luftfartøj, da de drev over himlen. Da han forestillede sig, hvad der ville ske, hvis de mange balloner svævede over ind over det sovjetisk styrede Østberlin, skrev sangen nærmest sig selv, og '99 Luftballons' udkom i 1983 på albummet 'Nena'.

Antikrigssangen om den absurde, 99 år lange krig forårsaget af et uskyldigt barns balloner, blev et stort internationalt hit, som siden også blev indspillet i en engelsk version.

Gnags "Mr Swing King"

Vi fader elegant ud af firserne til Mr Swing King fra albummet af samme navn. Albummet, der udkom i 1989, solgte næsten i 300.000 eksemplarer, og blev dermed bandets største kommercielle succes. Mr Swing King er Gangs' 14. studiealbum, der bl.a. også rummer storhittet 'Når Jeg Bli'r Gammel'.