Skæv i studiet: Stjernerne flokkes om kontroversiel komiker

Joe Rogan tiltrækker både skurke, helte og 16 millioner fans. DR's streamingekspert anbefaler fem uforglemmelige øjeblikke fra podcasten.

Podcasten 'The Joe Rogan Experience' har siden 2009 udfordret sine mange lyttere med både tunge, vigtige og underholdende emner og lettere kontroversielle gæster. Frederik Dirks Gottlieb anbefaler de fem vildeste episoder. (Foto: Michael S. Schwartz 2015 © Getty Images)

Psykologien havde Freud, litteraturen havde Shakespeare, og podcastverdenen har Joe Rogan.

En ukuelig stemme med millioner af følgere, som hjælper os med at optimere os selv og finde hoved og hale på verden i en tid, hvor information spredes som steppebrande, og hvor meninger og budskaber koges ned til korte statusopdateringer og clickbait-overskrifter.

Men ikke hos Joe Rogan, som siden 2009 har lavet den legendariske samtalepodcast ’The Joe Rogan Experience’. Her koges diskussioner ikke ned for at blive tilpasset et tv- eller radiosegment, men strækkes derimod ud til 3-4 timer lange samtaler og interviews, hvor den nysgerrige lytter rent faktisk kan blive klogere på alt lige fra motion, ernæring og politik til kampsport og komik.

På trods af de tunge tematikker og lange programmer bliver hans podcast hver måned downloadet mere end 16 millioner gange, og Rogan er dermed unægteligt en af de vigtigste stemmer for en generation af især unge mennesker.

Måske genkender du Joe Rogan som tidligere vært på programmet ’Fear Factor’, eller du har måske stødt på ham som MMA (Mix Martial Arts, red.)-kommentator for UFC (Ultimate Fighting Championship, red.). Det er dog kun en brøkdel af, hvad Joe Rogan står for, og det er igennem de sidste 10 år lykkedes ham at gå fra ligegyldig sitcom-skuespiller til lidt af en moderne guru.

Fra sit lille podcaststudie i Los Angeles med murstensvægge og askebægre med jointskodder på bordet, sender Joe Rogan flere gange om ugen sit program ’The Rogan Experience’ live på YouTube, hvor han får besøg af til tider kontroversielle gæster, og hvor alle emner fordomsfrit kan diskuteres heftigt. Det er ikke bare oplysende, det er også hamrende sjovt.

Her er fem af de mest underholdende og kontroversielle episoder af podcasten, der er svær at komme udenom, ’The Joe Rogan Experience’:

1

Rogan ryger sig skæv med Elon Musk (episode 1169)

Elon Musk (Foto: KYLE GRILLOT © Getty Images)

Det skabte overskrifter overalt i verden, da Teslas CEO Elon Musk tilbage i september i år var gæst i Joe Rogans podcast.

Hvorfor? Fordi Rogan brugte sin enorme charme og tilstedeværelse til at skabe et så trygt rum for den kontroversielle iværksætter, at de endte med at dele en joint.

Da Joe Rogan, som altid har været stor fortaler for cannabis, og som oftest i sit program ryger sig skæv for åben mikrofon, pludselig tænder en stor joint, er det tydeligt, at Musk bliver meget nysgerrig. Musk konstaterer hurtigt, at det ikke længere er decideret ulovligt at ryge marihuana, og tager et ordentligt hiv af den glødende pind.

Joe Rogan prøver ellers at give Musk en undskyldning for ikke at ryge med ved at sige:

- Du kan sikkert ikke ryge sådan en. På grund af aktionærerne.

Hvorvidt Musk tog den kommentar som en udfordring er ikke til at sige, men det er tydeligt, at Musk i et kort øjeblik pakker sin professionelle persona væk og i stedet tænker, fuck it. Det siger alt om, hvor god Rogan er til at afvæbne sine gæster, der hen ad vejen nærmest glemmer, at de er midt i et interview.

Desværre har episoden haft en del konsekvenser for Musk, da det famøse hiv på jointen fik Tesla-aktierne til at rasle ned. Episoden har, sammen med andre tvivlsomme beslutninger, Musk har taget de seneste måneder, desuden betydet, at der er blevet igangsat en kritisk undersøgelse af hans rum-program SpaceX.

2

Rogan møder Lance Armstrong uden at fordømme (episode 737)

Lance Armstrong (Foto: Ezra Shaw © Getty Images)

For alle os, der så Tour de France op gennem 1990’erne og 00’erne, var Lance Armstrong det absolut mest dominerende atlet i verden. Efter at være blevet kureret for testikelkræft i 1996 gik der kun få år, før han i 1999 vandt Touren og fortsatte succesen frem til 2005.

Da det kom frem, at han var dopet, blev hans sejre streget fra historiebøgerne, og han blev lagt for had i sit hjemland, USA. I årevis undrede det mig, at man ikke hørte mere fra Armstrong, da hans historie, om end kontroversiel, stadig er vildt fascinerende.

Modsat de fleste andre medier inviterede Joe Rogan den tidligere cykelstjerne med i sin podcast for at få en ærlig og nuanceret snak, og ikke for at pege fingre af en mand, der godt selv ved, at han jokkede i spinaten.

En af Rogans helt store styrker er nemlig hans evne til at se en sag fra to sider og lade sin store retskaffenhed diktere samtalen. Rogans forståelse og lyst til at lytte får Armstrong til at åbne op og fortælle sin historie om storhed og forfald mere ærligt, detaljeret og indlevende, end jeg før har hørt den.

3

Rogan viser et helt billede af Roseanne Barr efter fyring (episode 1184)

Roseanne Barr (Foto: Valerie Macon / AFP © Getty Images)

Da Roseanne Barr for nyligt blev lagt for had på de sociale medier og fyret fra sin legendariske sitcom ’Roseanne’, der netop var blevet genoplivet med stor succes, var der ikke rigtig nogen, der gad høre, hvad Roseanne havde at sige.

Årsagen til hendes fyring skyldtes et tweet med racistiske undertoner, men på trods af, at Roseanne igen og igen forsøgte at forklare sin side af sagen, handlede det for tv-giganten ABC om at vaske hænder så hurtigt som muligt – ikke om at lytte og prøve at forstå.

Joe Rogan, som anser Roseanne Barr for at være et af sine helt store forbilleder inden for standup-komik, havde længe kommenteret på, hvad han mente var en uretfærdig behandling af Roseanne.

Hvad vigtigere er, var det essentielt for Rogan at vise et mere helt billede af mennesket Roseanne, der både kæmper med psykisk sygdom, pille- og alkoholmisbrug og mangel på impulskontrol (som måske hænger sammen med et alvorligt trafikuheld, hun var i, da hun var yngre).

Hvorvidt Roseanne fortjente at blive fyret, må være op til folk selv at bedømme, men Rogan viste endnu engang, at hans podcast er et vigtigt rum, hvor der lægges mere op til forståelse og forsoning end splittelse og frygt.

4

Rogan taler køn og ligestilling med kontroversielle Jordan Peterson (episode 877, 958, 1006, 1070, 1139)

Jordan Peterson (Foto: Evening Standard © Getty Images)

En af internettets helt store, akademiske rockstjerner for tiden hedder Jordan Peterson, og en stor del af hans succes skyldes Joe Rogans podcast.

Peterson, som er professor i psykologi ved University of Toronto, er en kontroversiel figur i både USA og Canada, hvor han er blevet kendt for at gå imod strømmen og sætte spørgsmålstegn ved flere progressive bevægelser i universitetsmiljøet.

Peterson har fået en hel hær af fans, især på YouTube, som forsvarer alt, hvad han foretager sig, og han er har været med i en del efterhånden famøse interviews, som kan ses på nettet. Her diskuterer han heftigt alt fra ligeløn til større, samfundsstrukturelle spørgsmål.

Det fine ved hans optræden i Joe Rogans podcast er, at vi får et helt andet billede af ham, end man ellers får i de korte interviewformater, han ofte deltager i, hvor han kan virke både afstumpet og følelseskold.

Hos Rogan åbner han op og snakker om kampen med en syg datter, sin glæde ved at arbejde for at styrke alle sine patienter, mænd og kvinder, når det kommer til måder at opnå lønforhøjelse og anerkendelse på arbejdspladsen.

Hos Joe Rogan handler det ikke om, hvorvidt han, eller lytteren, er politisk eller værdimæssigt enig. Det handler om at blive klogere på andre mennesker og give alle et rum, hvor de kan forklare, hvad de tror på og står for.

5

Rogan opdateres på sundhed af Dr. Rhonda Parrick (episode 456, 901, 1054 og 1178)

Dr. Rhonda Patrick (© foundmyfitness.com)

Joe Rogan er en træningsfreak af en anden verden. Men selvom du måske - ligesom undertegnede - kun motionerer sporadisk og primært på grund af dårlig samvittighed, så har Rogan en uovertruffen viden inden for træning, ernæring og kost. Og det kan ofte være ret gavnligt at spidse ører, når han har besøg af nogle af verdens førende eksperter på området.

Dog kan ingen måle sig med Dr. Rhonda Patrick, der ikke bare besidder en enorm viden, men også formår at formidle den på en forståelig måde, og altid i hyggeligt samspil med Rogan.

Dog anbefaler Joe Rogan, at man tager noter hist og her, da Patrick dropper så meget vigtig information, hvad enten det handler om fordelene ved at faste, vigtig viden om sukker eller de nyeste, biologiske eksperimenter.

’The Joe Rogan Experience’ kan ses på YouTube og hentes som podcast.