Skal du have hjertet op i halsen? 7 film du skal se om kampen mod natur og død

I The Revenant kæmper Leonardo DiCaprio indædt mod naturen. Filmekspert Tobias Bukkehave peger på syv film med samme tema.

Leonardo DiCaprio kæmper på liv og død mod naturen og sine fjender i The Revenant. Se Tobias Bukkehaves syv anbefalinger af andre film, der også sender hovedpersonerne ud, hvor de ikke kan bunde. (Foto: 20th Century Fox/XPOSUREPHOTOS.C © 20th Century Fox/XPOSUREPHOTOS.COM)

Leonardo DiCaprio er storvildtsjægeren Hugh Glass i 'The Revenant', de går i biograferne lige nu. Glass bliver efterladt i ødemarken hårdt såret, men kæmper sig tilbage til civilistionen i jagten på dem, de lod ham i stikken.

Hvis den slags drama om overlevelse får dig til at klæbe til skærmen, så 'The Revenant' dog ikke den første film med det tema. Derfor peger vi i dag på syv film, der alle iscenesætter mennesket i kamp mod naturen. Denne kamp handler som regel om at undslippe vildnisset for at vende tilbage til civilisationen - og det motiv er gennem filmhistorien blevet anvendt på flere forskellige måder.

(Foto: Silver Screen Collection © Getty Images)

Deliverance (Udflugt med døden)

John Boormans mesterlige film fra 1972 om en gruppe unge mænd, der tager på skæbnesvanger kanotur ned af en sydstatsflod, er intet mindre end uafrystelig. Filmen stiller skarpt på forskellen mellem natur og kultur, og floden og dens urmennesker får en nærmest religiøs rolle, mens de hensynsløst skræller lag for lag af filmens kække storbykarakterer.

'Udflugt med døden' kan lejes på flere danske streamingtjenester. Filmen kan også streames gratis på Filmstriben.dk

(© Getty Images)

Cast Away

Robert Zemeckis film om forretningsmanden Chuck Noland (Tom Hanks), der styrter ned med fly og må overleve på en øde ø midt ude i Stillehavet, indeholder alt, hvad overlevelsesfilm bør indeholde. Vi følger Chuck i medgang og modgang på øen, hvor bymennesket må lære alt fra bunden for at undgå døden og til sidst arrangere sin flugt hjem til civilisationen.

Castaway kan bl.a. lejes på flere streamingtjenester i Danmark.

(Foto: CHUCK ZLOTNICK / FOX SEARCHLIGHT / HO © (c) Scanpix Denmark)

127 Hours

I Danny Boyles biografiske ’127 Hours’ følger vi friklatreren Aaron Ralston (James Franco), som under en klatretur kommer ud for en ulykke. Ralstons arm klemmes fast under en sten, og efter nogen tid går det op for klatreren, at han kommer til at dø i den lille slugt, hvis han ikke gør noget drastisk. Derfor amputerer Ralston sin arm i en af de mest ubehagelige scener nogensinde.

Castaway kan bl.a. lejes på flere streamingtjenester i Danmark.

(Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evans © Scanpix)

Alive (Vi Lever)

Den hjerteskærende og autentiske klassiker om et fodboldhold fra Uruguay, der styrter ned i Andes bjergene er et hovedværk i overlevelsesgenren. Filmen viser, hvordan alt vendes på hovedet, når kulturens normer mister relevans, og det er således hverken holdkaptajnen eller træneren men den 19 årige reservespiller Nando Parrado (Ethan Hawke), der efter to måneder på bjerget med laviner og kannibalisme formår mønstre modet til at gå efter hjælp.

'Vi Lever' kan bl.a. lejes på flere streamingtjenester i Danmark.

(Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evans © Scanpix)

Into the wild

'Into the Wild’ er interessant i denne sammenhæng, fordi den autentiske film om eventyreren Chris McCandless (Emile Hirsch) handler om et menneskes intense trang til at undslippe civilisationen, blive fri af menneskenes og kulturens bånd og i stedet finde sin plads i naturen. Den mission mislykkes, og ’Into the Wild’ mikser på fin vis friheds-romantik og benhård naturlov.

'Into the wild' kan bl.a. lejes på flere streamingtjenester i Danmark.

(Foto: Universal Pictures © Scanpix)

Apollo 13

Ron Howards autentiske ’Apollo 13’ fortæller i princippet en helt klassisk historie om tre skibsbrudne, der kæmper indædt for at få deres havarerede skude på ret køl, så de kan vende hjem til deres ventende koner og børn. Det afgørende nye her er imidlertid, at det hele foregår ude i rummet. Tørke, store bølger, giftige bær og laviner er i ’Apollo 13’ skiftet ud med mikrometeorer, vakuum og fravær af ilt, og det er alt sammen ret forfriskende.

'Apollo 13' kan bl.a. lejes på flere streamingtjenester i Danmark.

(Foto: CAROLCO PICTURES / Ronald Grant Archive / Mary Evans © Scanpix)

First blood

Man tænker måske ikke umiddelbart på den første film om vietnamveteranen John Rambo som en overlevelsesfilm, men en stor del af filmen handler netop om Rambos tur ud i Washingtons enorme skovearealer. Her ser vi ham bygge fælder og lave bål, og et af de vigtigste motiver i den legendariske John Rambo-karakteren er netop et ønske om at undslippe menneskenes verden og være i fred for deres ugerninger.

'First Blood' er ikke umiddelbart fundet til streaming i Danmark, men kan købes på DVD.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter