Skal du have kunst lige i synet? 6 oplevelser du skal se i påsken

Få nyt perspektiv på dig selv og verden på et kunstmuseum: Her er seks udstillinger, du skal køre efter.

Richard Joseph Anuszkiewiczs 'Sunglow' fra 1968 er et af de mange synsforstyrrende værker, du kan se på Louisianas 'Eye Attack'-udstilling. Læs mere om den og fem andre anbefalelsesværdige udstillinger lige herunder. Solskær Akryl på plade, 91,5 x 91,5 cm Donation: The Riklis Collection of McCrory Corporation

Har du ikke besøgt et kunstmuseum siden Wilhelm Freddies opsigtsvækkende debut på forårsudstillingen 1929... ? Så er påsken alletiders chance for at komme efter det.

Kunst kan både give dig en ny oplevelse, noget at tale med venner og familie om - og om ikke andet bidrager du også til de fleste museer over skattebilletten, så det er da bare med at få noget for pengene.

Der er ret meget at se derude: Fra Esbjerg Kunstmuseums sammenblanding af kunst og reklamer til de intime og private billeder på Statens Museum for Kunst. Og alt det andet. Men her er seks - udvalgt efter, at de ligger rimelig spredt over det danske land, at de er forskellige, og at anmelderne har set noget godt i dem.

Pakistansk papirbjerg i Aalborg

Aalborgs kunstmuseum, Kunsten, er lige genåbnet efter en lang renovering. Det var den finske arkitekt Aalto, der i sin tid tegnede museet, og ifølge Berlingske er museet nu som "genfødt".

Første særudstilling efter genåbningen er en af Pakistans største samtidskunstnere, Imran Quereshi. Hans værker er alt fra små fine minaturer til kæmpe splatmalede lærreder - og et højt bjerg af 30.000 stykker sammenkrøllet papir. "Udstillingen er helstøbt i dens mange dele," roste Nordjyskes anmelder til topkarakter.

'Imran Qureshi - Idea of Landscape'. Kunsten i Aalborg, Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg. Til 24.april. Lukket om mandagen - men åbent 2. påskedag.

Kinesisk invasion i Aarhus

Hvis du kommer i nærheden af Aarhus er Aros det oplagte valg af museum - hvis der ikke er andet, der lokker, har museet jo en af de bedste udsigter over smilets by fra Olafur Eliassons regnbue-panorama på taget.

Lige nu burde mindst en f udstillingerne dog lokke dig. I 'A New Dynasty - Created in China' har Aros udvalgt 24 samtidskunstnere fra Kina, der i både maleri, installationskunst, video, skulptur og fotografi udtrykker sig om blandt andet ytringsfrihed og nationalfølelse. Udstillingen har høstet mange hjerte og stjerner i medierne, hvor Weekendavisen blandt andet kalder den for 'højeste karat'.

'A new Dynasty - Created in China'. Aros, AROS ALLÉ 2, 8000 Aarhus. Til 15. maj. Lukket om mandagen - men åbent 2. påskedag.

Uendelige skilteskove

Brandts i Odense har både marokkansk kunst, røde tråde, synsbedragende-billeder, flyve-drømme og sanseudstilling på lærredet.

I sanseudstillingen 'Hullet i muren' af Trine Boesen kommer både krop og fantasi på rejse ind i et spøjst univers med uendelige skilteskove, vægtløshed, bløde meteorer og sorte huller. Udstillingen er både til børn og voksne og har lydside lavet af Bjørn Svin. Fyns Stifttidende sparer ikke på superlativerne og kalder udstillingen for 'formidabel' og 'sublim'.

'Sanseudstilling'. Brandts, Brandts Torv 1, 5000 Odense C. Til 27. marts. Lukket om mandagen.

Dine øjne vil ikke kede sig

På Louisiana kommer særligt synssansen i sving i udstillingen 'Eye Attack', der viser optisk og kinetisk kunst - altså kunstværker, der forvirrer din synssans eller kræver, at du bevæger dig for at få fuldt udbytte.

Alle værkerne er fra Op Art'ens (optiske illusioner i kunst) guldalder 1950-70 og rummer både kæmpe farveinstallationer og mindre sort/hvide synsbedrag. Politikens anmelder lover, at "dine øjne kommer ikke til at kede sig".

'Eye Attack'. Louisiana. Gammel Strandvej 13, 3050 Humlebæk. Til 5. juni. Lukket om mandagen - men åbent 2. påskedag.

Kvinder der elsker kvinder - eller skyder på dem

Det er to stærke kvinder fra hver deres del af det 20- århundrede, der dominerer på Arken i Ishøj lige nu.

Den ene er Gerda Wegener (1886-1940), der bl.a. er portrætteret i 'The Danish Girl'. Arken udstiller en række af hendes sensuelle portrætter af datidens kvinder - og af hendes partner Lili Elbe. Både Politiken og Berlingske fandt høje karakterer frem i anmeldelserne.

Niki de St. Phalle (1930 - 2002) sigtede og skød helt bogstaveligt på datidens kvinde-idealer og mændenes dominans: Hendes gipsfigurer var først helt færdige, når de var blevet udstyret med maling-balloner og skudt på med gevær! På Arken er der blandt andet også udstillet flere af hendes farverige, frodige kvinde-skupturer. Politiken kalder udstillingen 'helt igennem anbefalelsesværdig'.

'Gerda Wegener' og 'Niki de St. Phalle'. Arken, Skovvej 100, 2635 Ishøj. Til hhv. 16. maj og 12.juni. Lukket om mandagen - men åbent 2. påskedag.

Kunst skabt på gaden - og i Køge

KØS i Køge fokuserer på kunst på gader, i bygninger, i naturen og mellem mennesker. For tiden er det udstillingen 'In your heart - In your city', der fylder. Fire japanske kunstnere har lavet værker, der på forskellige måder inddrager de lokale og besøgende.

Eksempelvis har Chiharu Shiota indsamlet omkring 3.000 takkebreve fra børn og voksne, der har besøgt museet - og de er nu spundet sammen i et kæmpe net. Og Takafumi Hara har skabt et eventyr i ni malerier ud fra sine samtaler med Køges beboere. Berlingske kalder samlet set udstillingen for'storartet'.

'In your heart - In your city'. KØS, Nørregade 29, 4600 Køge. Til 4. september. Lukket om mandagen.

Facebook
Twitter