Skal du se Hænderne Fulde? Her er 5 komedie-serier der faktisk er sjove

Vil du helst trække på smilebåndet - eller på skuldrene? I anledning af 'Fuller House', har vi kortlagt sitcom-landskabet

Af gode grunde er der ikke plads til alle sitcoms, så Han Duo har plukket en række fra vidt forskellige hjørner, både dansk 90'erkomik, amerikansk situationskomik til 10'ernes dramamedy-genre. (Grafik: Frederik Højfeldt Nielsen)

Det har været offentlig hemmelighed blandt fans af komedieserier gennem årtier, at dåselatteren langt fra altid kommer efter en joke, der var værd at grine af. Langt fra.

Hvis man spørger filmanmelderne i Han Duo, så har de sjoveste serier slet ikke dåselatter. I anledning af, at Netflix har genoplivet 90'er-klassikeren 'Hænderne Fulde', har de tv-elskende podcastværter skamløst subjektivt bedømt en række sitcoms på en skala mellem 'tja' og 'sjov' - og med en humor, der spænder fra plat 'lavkultur' til subtil og mere krævende 'højkultur'.

Men komedie er mange ting, og nogle gange er dit behov måske mere at have ikke-udfordrende selskab fra fjernsynet, end at det nødvendigvis skal være lårklaskende morsomt.... Du bestemmer. Gå på opdagelse i kortet, læs de fem anbefalinger herunder - og kom med dit eget bud på en sjov serie nederst.

Silicon Valley

- Mike Judge står bl.a. bag kultkomedien 'Office Space' og 'Beavis & Butt-Head'. Efter et kikset forsøg på at genoplive sidstnævnte tv-serie for et par år siden, var vi mange, der håbede, at han kunne genfinde formlen. Og dét gjorde han i den grad med 'Silicon Valley'. Historien om det nørdede programmørhold i 'Silicon Valley', der gerne vil have en succes på en algoritme, der kan komprimere filer, er åndssvagt underholdende.

'Silicon Valley' er et bevis på, at komedieserier gerne må ha' en narrativ gennem sæsonen - ikke nødvendigvis blive nulstillet ved hvert afsnit.

Bedste øjeblik: - Da TJ Miller udbryder 'You just brought piss to a shit fight, you little cunt!' og hakker en 12-årig bølle én på siden af hovedet. Det skal opleves i kontekst, for på skrift lyder det bare forfærdeligt. (Find det i S1E6)

Silicon Valley har to sæsoner, og er tilgængelig på HBO Nordic

Flight of The Conchords

- Pseudo-musical-komedieserien fik kun to sæsoner på HBO, men den rager i dag op som et fyrtårn inden for underspillet komik, hvor de to hovedroller nærmest forsøger at konkurrere i deadpan-levering.

Bret er den sympatiske, stille type, og Jemaine er et komisk talent, som de fleste komikere misunder. Og så er sangene bare næsten alle sammen udødelige klassikere - især i første sæson.

Bedste øjeblik: - Det er virkeligt svært at vælge, men afsnittet 'Bowie' vinder. Det indeholder fx en scene, hvor Bret er nede med humøret, så Jemaine har skrevet en sang for at hive ham op igen. (S1E6)

Flight of the Conchords har to sæsoner, og er tilgængelig på HBO Nordic

Arrested Development

- Det originale 'Arrested Development' var i oprindeligt en velholdt hemmelighed på amerikansk tv; kritikerne elskede den, men den havde ingen seere. Den virker lidt for meta og kompliceret til at starte med, f.eks. Ron Howards fortællerstemme til mockumentary-stilen, samt en langsom opbygning i de første afsnit.

Men når serien for alvor kommer op i fart, så har den måske den højeste ratio af jokes og (selv)referencer, en seriefan hidtil har set. Netflix genoplivede den i 2013, men det er de første tre sæsoner, der er bedst.

Bedste øjeblik: - Vi ved allesammen, at det værste en mand i jakkesæt kan gøre over for en kassemedarbejder er at fortælle vedkommende hvor meget, han tjener. Gob (Will Arnett) tager det til nye højder (S2E6).

Arrested Development har 4 sæsoner, og er tilgængelig på Netflix

Extras

- Ricky Gervais og Stephen Merchants opfølger til deres kæmpehit 'The Office'. Der var høje forventinger, men de formåede at indfri dem med denne 'svære to' (som nogen af os i hemmelighed endda foretrækker fremfor 'The Office'). Historien om statisten, Andy Millman, der forsøger at få et gennembrud ved at skrive en sitcom er fuldstændig fremragende, ikke mindst i kraft af de mange originale gæsteoptrædener.

Bedste øjeblik: - Afsnittet med Ian McKellen er ikke bare det bedste fra 'Extras', det er måske et af de bedste komedieserie-afsnit nogensinde. Der er ikke andet end højdepunkter, men at høre Ian McKellen nedsættende forklare vores hovedperson, hvorfor han selv spiller så godt er tv-guld. (S2E5)

Extras har to sæsoner, og er tilgængelig på Netflix

Modern Family

- Serien er uhyggeligt godt skrevet, og fyldt med gode replikker, der aldrig bliver for smarte eller selvfede. Og når en serie med sit sympatiske figurgalleri både får dig til at grine højlydt og knibe en tåre inden for 22 minutter, så har de virkede styr på deres virkemidler.

Bedste øjeblik: - En umulig opgave, der ikke bliver mindre af, at de har lavet snart 170 afsnit. Men pilot-afsnittet, hvor Cam viser familien sin adoptivdatter, var nok øjeblikket, hvor de fleste af os vidste, at de ville holde fast i denne serie. (S1E1)

Modern Family har syv sæsoner, og er tilgængelig på Netflix

Hvad er den sjoveste serie, du kender? Kom med dit bud og en begrundelse i kommentarfeltet herunder!

Han Duo

  • Filmpodcast, som består Elias Eliot og Jacob Hinchely (der også er vært på P6 BEAT).

  • Serien dyrker bl.a. genrefilm, spil og tv-serier - og udkommer hver 2. uge.

Facebook
Twitter