Skide godt, Egon: Her er Olsen-bandens 5 bedste kup

I dag får Olsen-banden deres eget museum. vi har fået en superfan på sine favorit-kup med vaneforbryderne Egon, Benny og Kjeld

Olsen Banden brød ind i over 30 pengeskabe gennem filmene - men hvilke kup er de bedste+ Det har vi fået formanden for Olsen Bandens fanklub til at svare på. (Foto: Rolf Konow)

Vi skal bruge en kriminel treenighed, et rødternet 70'er-univers og en række sindrigt udtænkte planer. Så har man en af dansk films største successer - i store træk.

Historien om Olsen-bandens ukuelige opfindsomhed strækker sig langt ud over de 14 film, som makkerparret Erik Balling og Henning Bahs står bag. Ikke nok med, at de fik hele Familien Danmark til at holde med forbryderne, kende navnet på et pengeskabsmærke (Franz Jäger, Berlin!) og sige 'Skidegodt, Egon' - nu har vaneforbryderne også fået deres eget museum.

Nemlig: I dag bliver Olsen Banden-universet indviet i Valby - og samtidig har 'Olsen-banden ser rødt' 40-års jubilæum. Vi har fået formanden fra Olsen-bandens fanklub, Rune Holm Clausen, til at pege på sine fem yndlingskup - fra fængslet til flyet mod Mallorca.

Alle filmene kan lejes og købes til stream på danske tjenester.

Olsen-banden ser rødt

Filmen solgte 1,2 millioner billetter ved premieren, og blev en dundersucces i Danmark. Højdepunktet er scenerne i Det Kongelige Teater, hvor banden bryder ind og timer deres boren og banken med ouverturen fra Kuhlaus ouverture til 'Elverhøj', der opføres i salen samtidig.

Sjovt nok blev idéen til Olsen-bandens mest kendte kup undfanget ved et tilfælde:

- Arbejdsgangen var, at Balling og Bahs tog til Paris og skrev historien og finpudsede når de kom hjem, siger Rune Holm Clausen.

- Til denne film kom de hjem uden en slutscene, men så fik Balling idéen derhjemme, da han lyttede 'Elverhøj'-ouverturen. De fik Bent Fabricius-Bjerre til at omskrive den en smule, så den passede til kuppet. Det er jo helt genialt.

Olsen-banden går amok

Egon kommer ud af fængslet med en plan, der kan bringe et udbytte på seks millioner kr., men i mellemtiden har Benny og Kjeld droppet den kriminelle løbebane.

I Rune Holm Clausens yndlingscene fra filmen skal de andre ikke befri nogen penge - dete r Egon, der skal ud:

- Den scene, jeg er helt vild med, er der, hvor Egon bliver fanget i en fryser og de andre skal have ham ud. De henter Dynamit-Harry, der har været på vandvognen i otte måneder og gutterne transporterer ham i en ølvogn, fortæller Rune Holm Clausen.

- Den scene, da han åbner sin første øl, er jo ret sjov og romantisk. De får reddet Egon, men i mellemtiden har politiet afspærret hele bygningen. Dog slipper banden afsted uset, for som betjentene jo siger: 'Man kan jo ikke standse en ølvogn'. Det er fantastisk!

Olsen-bandens store kup

I film nummer fire begynder flere faste Olsen-banden-elementer at tage form.

Yvonne bliver mere dominerende skikkelse, og vi bliver introduceret til forbryderparret Kongen og Knægten, der er spillet af Poul Reichardt og Arthur Jensen.

- De skal bruge 36 trafikkegler, en pølsevogn og ællinger, fortæller Egon i starten, så kan de røve en pengetransport.

- Det er jo et fantastisk kup, for de bruger ællingerne og trafikkeglerne til at få afspærret vejen. Fra et kloakdæksel får de adgang til at skære hul i transporten med en skærebrænder. Kuppet går godt, men desværre tager Kongen & Knægten røven på dem, siger Rune Holm Clausen.

Olsen-bandens sidste bedrifter

Egon har en plan: Banden skal stjæle diamanter fra en rig arabisk fyrste.

Her lykkedes det rent faktisk Olsen-banden at slippe afsted med kuppet - og det var på grund af, at Balling troede, at det ville blive den sidste film, fortæller Rune Holm Clausen.

- Hele planlægningen bag kuppet ved Knippelsbro er jo herlig! De får en bilkortege til at holde stille midt i byen ved, at Børge placerer en flagstang i en jolle, og får broen til at gå op. Herefter har de uhindret adgang til bilen, hvor de tror diamanterne er, fortæller Rune Holm Clausen.

Olsen-banden på sporet

En godsvogn fyldt med guldbarrer bliver mål for bandens planer- og er omdrejningspunktet for Rune Holm Clausens yndlingskup og -film:

- Det er jo svært at kåre sin yndlingsfilm. Det er jo ligesom at vælge mellem sine børn. Men mit alltime-yndlingskup må være 'Olsen-banden på sporet', hvor de skal stjæle et godstog fyldt med guldbarrer, siger han.

- Derfor lærer Egon Olsen hele køreplanen udenad i hovedet, så de kan time og tilrettelægge kuppet. Det er ved at ende galt, men så bliver de reddet af Børge, som bliver taget for at være trafikelev og derfor får adgang til kontroltårnet, hvor han kan styre trafikken. Det er helt genialt kup, som Balling og Bahs har fået lavet der!

Rune Holm Clausen

Facebook
Twitter