Slå Ludo hjem: 5 nye brætspil til de mørke måneder

Vintertid er spilletid. Her er fem spændende bud på brætspil til venner og familie.

Pandemic Legacy er et af de spil, du kan bruge de mørke måneder på. I modsætning til de fleste andre spil skal alle spillere samarbejde, og jeres valg ændrer uafværgeligt spillets gang - for altid. (Foto: Billede fra zmangames.com © Zmangames.com)

Når mørket har sænket sig og sne og regn rammer ruden, er der ikke noget bedre end at samle venner og familie over et brætspil.

Men hvad skal du spille? Ludo? Spilekspert Thomas Vigild, juryformand for den danske brætspilspris Guldbrikken, kommer her med fem forslag til nyere brætspil, der gør enhver stund inden døre sjovere.

1. Castles of Mad King Ludwig

I Castles of Mad King Ludwig overtager spillerne rollen som arkitekter, der i konkurrence mod hinanden skal bygge det vildeste slot for den gale Kong Ludvig 2. af Bayern. Ved hjælp af store brikker, der repræsenterer kamre, skal spillerne forsøge at løse kongens mere og mere gale ønsker, så man runde efter runde langsomt bygger hver sit vilde og vanvittige slot op.

Thomas Vigild fremhæver særligt de spændende spilmekanikker og det endelige flotte slot, man får skabt. Spillet vandt Guldbrikken for Årets Voksenspil.

Antal spillere: 1-4
Alder: 13 år og op
Varighed: Ca. 1-1½ time
Sprog: Engelsk, men kommer på dansk i 2016
Pris: Ca. 600,-

2. Monster Factory

Søger du et spil, som også de mindre børn kan være med til, så er Monster Factory en vinder. I spillet trækker man brikker og bygger enten sit eget monster eller ændrer på de andre spilleres monstre.

Det er et åbent og legende spil, der gør det sjovt at drille hinanden lidt på den hyggelige måde. Spillet kan spilles fra fem år og op, men man kan vokse med spillet og blive udfordret på flere niveauer.

Monster Factory var nomineret til Guldbrikken for Årets Børnespil 2015.

Antal spillere: 2-6
Alder: 5 år og opefter
Varighed: Ca. 15-30 minutter per spil
Sprog: Dansk
Pris: Ca. 200,-

3. Mysterium

Er man til et rigtig stærkt familiespil, hvor man skal lære at samarbejde, så prøv ”Mysterium”. I spillet overtager en af spillerne rollen som et spøgelse, og de andre spillere er en gruppe synske, der skal arbejde sammen for at løse mysteriet om, hvem der myrdede spøgelset. Spøgelset kan sende beskeder til de synske med surrealistiske ”drømme-kort”, som de i fællesskab skal regne ud, hvad betyder.

Thomas Vigild fremhæver, at spillet åbner op for en fantastisk måde at arbejde sammen og tale sammen på, så man i fællesskab skal være med til at løse mordgåden. Der er ingen, der decideret taber i spillet for enten vinder alle eller også vinder ingen, så det kan være godt for nogle familier.

Antal spillere: 2-7 (jo flere spillere, jo bedre)
Alder: 10 år og op
Varighed: Ca. 45 minutter per spil
Sprog: Dansk
Pris: Ca. 300,-

4. Pandemic Legacy

Trækker vinteren i langdrag og inviterer klimaet til aftener inden døre, så anbefaler Thomas Vigild det dyre, men spændende samarbejdsspil ”Pandemic Legacy.”

I Pandemic Legacy spiller man en gruppe læger, der skal arbejde sammen om at udrydde livstruende sygdomme på tværs af kloden. Det er noget af en udfordring, særligt fordi i modsætning til alle andre spil her på listen, så er Pandemic Legacy et episodisk spil. Spilrunderne påvirker hinanden fortløbende, og beslutninger, der er foretaget i tidligere spilrunder, kan hjemsøge spillerne mange runder senere.

Samtidig er spillet selvdestruerende runde efter runde. Man skal åbne hemmelige konvolutter, rive kort i stykker og andet, der kun fungerer én gang, så tidligere beslutninger kan ikke ændres. Det betyder også, at spillet ikke kan ikke spilles i det uendelige. Producenterne udgiver dog nye sæsoner hvert år, som man kan føje til spillet.

Antal spillere: 2-4 (det er en fordel, at det er den samme gruppe fra gang til gang)
Alder: 13 og op
Varighed: Ca. 1-1½ timer per spilrunde.
Sprog: Engelsk
Pris: Ca. 700,-

5. Spyfall

Leder man efter et selskabsspil, der er spændende, sjovt og socialt, så anbefaler Thomas Vigild Spyfall. Én person i gruppen får i al hemmelighed rollen som spion, der skal ”gemme” sig blandt de andre spillere og skjule, at han eller hun er spionen. Spillerne skal regne ud, hvem der er spionen iblandt dem ved at krydsforhøre hinanden, men det kan være noget af en udfordring, fordi afslører de andre spillere for meget, giver det spionen bedre chance for at vinde spillet. Er man god til at bluffe eller læse kropssprog kommer man langt.

Spyfall har meget simple regler og kan læres på ganske kort tid, men det giver alligevel intense, varierede og meget sociale spil. Perfekt til et middagsselskab. Spyfall vandt Guldbrikken for Årets Selskabsspil i 2015.

Antal spillere: 3-8
Alder: 12 og opefter
Varighed: Ca. 10 minutter per spil
Sprog: Dansk
Pris: Ca. 180,-

Hvilke brætspil kan du anbefale?

Opslået af DR Nyheder på 9. januar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve