Smuk og stærk på samme tid: 5 seje kvinder, der ikke vil sættes i bås

Der dukker flere og flere seje kvinder op i fiktionens verdens i disse år. Her er fem, der udfordrer klichéerne om "den svage, smukke kvinde".

Disney-filmen 'Frost' og science fiction-braget 'Hunger Games' er to af de film, der har portrætteret stærke kvinder på det store lærred de senere år. (Foto: Collage © Disney og Lionsgate)

Skal man som kvinde agere svag for at være smuk?

Det kan man nemt få indtrykket af både i modebranchen, tegneseriernes og filmens verden, hvor det vrimler med fortællinger om stærke mænd, der redder smukke kvinder.

Men styrke er naturligvis ikke kun en maskulin værdi, hvilket de senere år også har været tydelig i en række film, der har dyrket den seje, stærke kvinde, der kan selv.

Chris Pedersen, der er aktuel med serien ’Skønhedens magt’ på DR K, anbefaler her, hvor du kan finde fem af de sejeste kvindetyper, der gør op med klicheerne.

Katniss i ‘The Hunger Games’

- Filmserien ’The Hunger Games’ redefinerede for alvor den kvindelige karakter som den aktive og modige hovedrolle, der driver handlingen.

- Filmene gjorde også hovedrolleindehaver Jennifer Lawrence til den højest betalte skuespillerinde i Hollywood, og en af de ganske få, der ene kvinde kan åbne en Hollywood-blockbuster. Andre har prøvet det før – fx Angelina Jolie i ’Salt’ og Milla Jovovich i ’Resident Evil’-serien, men de kommer ikke op på siden af 'The Hunger Games'.

Elsa og Anna i ’Frost’

- Den amerikanske Disney-koncern har fra feministiske kredse været under ligeså stor beskydning som Barbie-dukken. Men ’Frost’ understregede, at også animationsfilmverdenen har fokus på mere komplekse kvindebilleder.

- I ’Frost’ er hovedkaraktererne mere end smukke, passive prinsesser, og filmen har fået stor ros for ikke at involvere en mand som redning eller klimaks. ’Frost’ understreger i øvrigt en tendens, der også var fremherskende i Disney-filmene ’Tangled’, ’Modig’ og i den kommende 'Vaiana', der har premiere i februar.

Poison Ivy

- Tegneseriefiguren Poison Ivy blev egentlig skabt som en lækker ’skurkinde’ i Batman-universet i 1966. Oprindeligt blev hun formet af burlesk-ikonet Betty Page, men efter hun har været i hænderne på den amerikanske tegneserieforfatter Amy Chu, har figuren fået hovedrollen i ’sit eget liv’.

- Amy Chu har udtalt, at hun gjorde Poison Ivy klog. Karakteren har altid været forsker, men Chu opgraderede det aspekt af hende, siger Chris Pedersen.

Maika i ’Monstress’

- Forfatteren Marjorie Liu skabte massiv opsigt i graphic novel-verdenen med introduktionen af ’Monstress’-serien, der handler om den unge outsider Maika, som forsøger at udrede trådene i sin fortid i et uhyggeligt sci fi-univers med onde skurkinder, slavehandlere og talende fabeldyr.

- Maika mangler den ene underarm, men udmærker sig ved at være modig, barmhjertig og intelligent. Hun er en superheltinde for voksne mennesker.

Chalice i ’Alters’

- Tegneserieverdenen har i lang tid været kendt for at udforske ikke mainstream-temaer, og med introduktionen af ’Alters’ sætter forfatteren Paul Jenkins nu også fokus på transkøn.

- Netop kønsskiftet bruges som aktiv motor i universet, der i øvrigt fokuserer på superhelte med store menneskelige udfordringer, siger Chris Pedersen.

I aften sendes sidste afsnit af ’Skønhedens magt’ på DR K, hvor vært Chris Pedersen ser nærmere på vores skønhedsidealer og undersøger, hvad der sker, når unge kvinder gør oprør mod klicheerne.

  • Chris Pedersen er vært og tilrettelægger på DR K, hvor han blandt andet har lavet programmer som 'Afrika er det nye sort' og 'Danmarks unikke stilikoner'. Se seneste afsnit af 'Skønhedens Magt' her.

  • Han har været moderedaktør på Euroman, redaktør på Cover og har skrevet om mode for medier som Politiken, Børsen og Berlingske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk