Søvnløshed, pizzabakker og social arv: 5 bøger du skal læse om at blive far

Der findes et hav af guidebøger med tips og tricks til familieforøgelsen. Her får du fem skønlitterære alternativer om det at blive far.

Det er ikke nemt. Heller ikke at være far. Her er fem bøger om far-rollen, det er værd at læse. Også selvom du slet ikke selv skal være forælder lige nu. (Foto: Chad Springer © Getty Images)

For nogle kommer det nemt og helt af sig selv. For andre er det svært. Og for nogle er det et kæmpechok, som de slet ikke var forberedte på: Altså at blive far.

Måske derfor findes der et hav af guidebøger om tigerspring, barsel og bleskift til kommende fædre.

Men du kan også lære meget om den mulige og umulige rolle som far i skønlitteraturen, i digte og romaner. Her er fem skønlitterære alternativer til selvhjælps-bøgerne, som er værd at læse - også selvom du ikke selv skal være far.

Sigurd Hartkorn Plaetner: 'Noget om Vitus'

Vitus er ikke rigtig kommet i gang med studierne, han glemmer morgenmaden, ryger til gengæld en masse cigaretter. Hans kæreste Sara elsker fransk litteratur, betaler allerede af på sin lejlighed, og en dag fortæller hun Vitus, at hun er gravid.

Så går Vitus i baglås. Og så møder han Emma, som er alt det, Sara ikke er. Men både Vitus og Emma gemmer på hemmeligheder.

Sigurd Hartkon Plaetners 'Noget om Vitus' handler om at skulle være far, når man har lejligheden fuld af pizzabakker, om tillid og om både at miste og finde sig selv.

Rolf Sparre Johansson: 'Søvn'

- Hvis ikke vi synliggør det i litteraturen, vil vi aldrig kunne inkludere det i vores samtale om samfundets indretning, sagde Rolf Sparre Johansson til Information, da hans digtsamling 'Søvn' udkom.

Derfor skriver han selv om søvnløsheden, afmagten, frustrationen og tabuerne, han oplevede, da han blev far.

Bonus: Hvis du selv er far til små børn, kan hvert digt læses på ét minut mellem to gylp, og digtsamlingen er let nok til, at du kan holde den i én hånd, mens du har en baby på den anden arm. Du kan også få 'Søvn' som e-bog, så du slet ikke behøver gå uden for en dør.

Nick Hornby: 'Omkring en dreng'

Will er dameglad ungkarl, lever af royalties fra et julehit, og tager til gruppemøder for enlige mødre for at samle damer op.

Der møder han Marcus, som er søn af Fiona. Marcus har sine egne problemer og synes, det er ret fedt at hænge ud med Will. Will synes derimod ikke, det er så fedt at hænge ud med Marcus. I hvert fald ikke i starten.

Nick Hornbys 'Omkring en dreng' er efterhånden blevet en nyklassiker om det usandsynlige venskab mellem en mand, der har nok i sig selv, og en dreng, der mangler en far.

Mads Nygaard: 'Frø'

Det starter med Fritjofs forældre. Faren er en fransk kok, der er skredet. Moren er dybt alkoholiseret og ude af stand til at tage sig af sønnen.

Fritjof vokser op, kommer i Frømandskorpset og møder Solveig, der for alt i verden vil ud af Nordjylland. Sammen får de sønnen Svend og katastrofen lurer, da historien med druk og fravær begynder at gentage sig.

Mads Nygaards 'Frø' er en roman om social arv, omsorgsvigt og om, hvordan Sorteper bliver sendt videre fra generation til generation.

Victor Hugo: 'De elendige'

En klassiker, både i bogform og som musical og film: Victor Hugos 'De elendige' er historien om galejslaven Jean Valjean, som bliver løsladt efter 19 års fangenskab for at stjæle lidt brød. Han er opsat på at leve et godt, ærligt liv, men selvom han har afsonet sin straf, er han alligevel på flugt fra sin fortid.

Mødet med den forældreløse og forsømte pige Cosette bliver et vendepunkt for Jean, som pludselig ikke kun har sig selv at tage vare på. 'De elendige' fylder 1725 sider, så der er nok til både søvnløse nætter og formiddagsluren.

DR sætter fokus på temaet 'Ufrivillig far' i tre TV-dokumentarer om mænd, der er blevet fædre uden at have haft indflydelse på beslutningen. Du kan se den første i aften, mandag den 1. februar, på DR2 kl 21.30.