Spær øjnene op over arkitekturen: 7 perler du skal se i Danmark

Der ligger masser af oplevelser og kunst gemt i Danmarks bygningsværker. Her er syv steder, du kan køre efter i påsken.

Fra Aarhus til Ørestad: Der er masser af arkitektur, der er værd at se i Danmark. Direktør for Architecture Festival, Mads Farsø, peger her på syv steder, du bør lægge vejen forbi.

Der er forår i luften, fridage i kalenderen, og det er tid til at komme ud og se noget nyt - og gense det, du tror, du kender.

Årets Architechture Festival er i fuld gang København, Aarhus og Aalborg - og netop arkitektur er én af de ting, du kan gå efter for at få nye oplevelser på nethinden.

- God arkitektur kan åbne vores øjne for byens historier, facilitere fællesskabet og bidrage til vores trivsel.Vi vil gerne give en større bevidsthed om de rum, vi bevæger os i, fortæller Mads Farsø, kreativ direktør for festivalerne.

Du behøver selvfølgelig ikke bo i de store byer for at være bevist om, hvor du bevæger dig.Her peger Mads Farsø på syv bygninger rundt omkring i Danmark, der er kunst snarere end stablede mursten - og som kan give dig, dine venner og familien én på opleveren.

Faaborg Malerimuseum

- Museet er bygget på en lang, smal grund og består af masser af små rum i forskellige former og farver, der hver især er en oplevelse.

- Museet får mødet mellem arkitekten og kunstnerne til at gå op i en højere enhed, og er et godt sted at starte, hvis man vil se, hvad arkitektur kan som kunstform.

Faaborg Malerimuseum fra 1915 er tegnet af Carl Petersen. Grønnegade 75, 5600 Faaborg

Det nye Monumentområde i Jelling

- Værket består blandt andet af et imaginært hegn i beton, der indrammer det oprindelige gravområde. Her har man med et enkelt og elegant greb formået at trække historien frem og vise, hvor stort det hele har været.

- Kirken og højene bliver nærmest miniputter i det samlede billede, dog uden at værket dominerer eller tager kraften ud af det andet, der er der. Det er enkelt og monumentalt på samme tid.

Det nye Monumentområde i Jelling fra 2013 er tegnet af Kirstine Jensens Tegnestue og kunstneren Ingmar Cronhammer. Gormsgade 23, 7300 Jelling

Superkilen på Nørrebro

- Et spektakulært og præmieret værk, der er gået verden rundt med sin nytænkning af byrummet. Arkitekturen er involverende og passer ind i sine omgivelser ved at fortælle videre på historien om den multikultur, der allerede bor omkring byrummet.

- Superkilen tager udgangspunkt i mulige fællesskaber og social interaktion gennem sammenstillingen af forskellige objekter og byrumsmøbler fra en lang række lande, der skal repræsentere beboernes oprindelse. Det er et værk, der på en gang er spektakulært og i øjenhøjde.

Superkilen fra 2012 er skabt af arkitektfirmaerne BIG og Topotek1 og kunstnergruppen Superflex. Heimdalsgade, 2200 København N

Regnbuen på Aros

- Det er en kæmpe oplevelse at komme op i dette gennemførte værk, der løfter Aarhus til helt nye højder. Man ser byen i nye farver og andre perspektiver og bliver opmærksom på byens fantastiske højdeforskelle og dens placering i landskabet. Regnbuen er Aarhus’ Rundetårn, et moderne vartegn på højde med Arne Jacobsens rådhus.

- Det er en stor kunst at lave en tilbygning uden at beskæmme det eksisterende, men Regnbuen tilføjer noget til den oprindelige bygning uden at være rent selvrefererende. Vi oplever det allerede som om, den altid har været der.

Regnbuen på kunstmuseet Aros er fra 2011 og tegnet af Olafur Eliasson. Aros Allé 2, 8000 Aarhus

MS Museet for Søfart i Helsingør

Museet er bygget rundt om en gammel tørdok og formår på tankevækkende vis at aktivere en del af vores kulturarv. Det ligger et smukt sted, hvor der er meget, der slås om pladsen, men i stedet for at insistere på at sætte et nyt værk op, der kan stå og råbe ”her er jeg”, lægger arkitekturen sig elegant ind i landskabet ved siden af Kronborg. Det er et modigt værk, der materialiserer fortællingen om Helsingør som værft- og skibsby.

MS Museet for Søfart fra 2013 er tegnet af BIG. Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør

Ferring-bygningen i Ørestad

- Ferrings hovedkvarter er et arkitektonisk logo. Det er en brutal og ærlig bygning, der ikke prøver at være organisk eller venlig, men udstråler magt. Samtidig er den raffineret og elegant udført. Den kontrollerede, sorte facade er på en gang afdæmpet og imponerende og fortæller entydigt og dirkete, at der foregår noget vigtig og væsentligt indenfor. Bygningen skaber et centerpunkt i Ørestaden, som kan ses fra langt pokker i vold.

Ferrings danske hovedkvarter fra 2001 er tegnet af Henning Larsen. Kay Fiskers Plads 11, 2300 København S

(Foto: Stamers Kontor)

Brickhouse i Nyborg – privat bolig

- Et bæredygtigt og demokratisk enfamilieshus, der kan holde i minimum fem generationer. Huset er en forfriskende nyfortolkning af murermestervillaen og har også referencer til parcelhuset.

- Det er et lavenergi-typehus, der er skabt med relation til danske byggeskikke og -materialer. Man kan håbe, huset vil inspirere alle kommende husejere til at tænke nyt. Det er et sympatisk projekt med udgangspunkt i vores kulturarv.

Brickhouse i Nyborg fra 2014 er tegnet af Leth & Gori. Steenager 4, 5800 Nyborg. Privat bolig.

Mads Farsø

  • Uddannet ved Kunstakademiets Arkitektskole

  • Forsker og lektor ved Købehavns Universitet

  • Kreativ direktør for Copenhagen, Aarhus og Aalborg Architechture Festival

Facebook
Twitter