Spin og mudderkast: 5 politiske serier der binder dig til skærmen

Det amerikanske præsidentvalg er på trapperne, og derfor guider Ulla Essendrop til de bedste, sjoveste og mest spændende politiske serier.

Flere af serierne er så godt skrevet, at man kan blive i tvivl om, hvor meget der er opdigtet, men de er faktisk alle fiktive.

Virkeligheden har det næsten med at overgå fiktionen, når det angår politik. Rævekager, mudderkast, rænkespil er gengangere i det politiske spil, får man et indtryk af, når man åbner en avis eller ser nyheder på tv.

Som optakt til det amerikanske valg den 8. november, er der debat mellem Donald Trump og Hillary Clinton i nat.

I den anledning ser DR-vært og serieentuasiast Ulla Essendrop nærmere på tv-serier, der på hver deres neglebidende, sindrige, morsomme måde fortæller om det politiske spil.

Så værsgo, hvis du mangler kvalitetsunderholdning med stærke skuespilpræstationer og knaldgod handling, så har Ulla Essendrop disse fem serietips til dig:

House of Cards

Hovedrolleindehaver Kevin Spacey har udtalt, at han under optagelserne tvivlede på, om seriens handling var for overdrevet, men så tændte han for tv'et. Det fik ham på andre tanker: "Vi gik slet ikke langt nok", har han udtalt.

I successerien fra Netflix følger man politikeren Francis Underwood (Kevin Spacey) charmere, manipulere og endda myrde sig frem i toppen af Washington DC. Netflix søsatte den som lidt af et sats, men den er gået hen og blevet en dundersucces.

- Det er en drøn interessant måde at skildre en fiktiv politiker på. Episoderne har en filmisk kvalitet, og den er gennemsyret af manipulationer og rænkespil, og alt er så kynisk. Og så har den nogle twists and turns, man ikke havde set komme. Den er simpelthen outstanding!

4 sæsoner, 2013-, er tilgængelig hos Netflix.

Veep

Bevæbnet med et ekspertblik for det politiske spil – og svidende sarkasme - styrer vicepræsident Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) sin stab samt politiske venner og fjender med hård hånd i ’Veep’. Og som noget lidt sjældent er den en politisk komedieserie på uforpligtende 30 minutter.

- Hovedpersonen er noget af det mest kyniske selvoptagede, sarkastiske og dybt manipulerende, man kan forestille sig. Store dele af Selina Meyers stab er nogle klumpedumper, der får hende rodet ud i nogle tåbelige situationer. Hele castet spiller uhyggeligt stærkt, og komikken er eminent timet, fortæller Ulla Essendrop:

- Det var fuldt fortjent, at den lige har vundet en Emmy for Bedste Komedieserie for andet år i træk, og Julia Louis-Dreyfus vandt for Bedste Kvindelige Hovedrolle i en komedieserie for FEMTE år i træk.

5 sæsoner, 2012-, er tilgængelig på HBO Nordic og C More.

The West Wing

Serien var med til at genstarten den politiske seriegenre sidst i 90’erne med Martin Sheen ved roret som præsident Jed Bartlet. Det skyldes ikke mindst det mavesårsfremkaldende tempo og den karakteristiske pingpong-dialog, som manus-troldmanden Aaron Sorkin (’The Social Network’ og ’Steve Jobs’ bl.a.) står bag.

- Man kan godt se, at den er af ældre dato, men den er stadig drønaktuel. Her dyrker man mere den politiske idealisme, fremfor kynismen og rænkespillet. Man følger deres op- og nedture over en præsidentperiode, og man lærer dem virkelig at kende. Jeg begyndte at tænke over karakterernes tilværelser i mit daglige liv. Det er tæt på at være et mesterværk!

'Præsidentens mænd', 7 sæsoner, 1999-2006, er tilgængelig på dvd.

The Thick of It

Skældsord, hårdtslående dialog og spin i mængder, man bliver rundtosset af. Her befinder vi os i det britiske parlament, hvor pr-chef hos premierministeren, Malcolm Tucker (Peter Capaldi), er det eneste bolværk mod inkompetencen hos sin arbejdsgiver og medarbejdere. Den blev senere til spillefilmen ’In The Loop’ i 2009, og stilen har dannet forlæg for andre serier:

- Den er blændende god og virkelig comedy for feinschmeckere – og det er tydeligt, at ’Veep’ står på skuldrene af serien – det er også samme instruktør. Her er det bare med en mandlig hovedperson, der er en mørke-bagmændene og han er den eneste i sin stab, der rent faktisk kan løse en opgave på egen hånd.

'Højt spin', 4 sæsoner, 2005-2012. Er tilgængelig på dvd og på stream hos C More.

The Politician’s Husband

Hvad sker der, når en karriereorienteret politiker pludselig får konkurrence af sin kone på hjemmefronten og den politiske arena? Det er netop, hvad BBC-serien ’The Politician’s Husband’ giver os i form af et helstøbt drama i tre dele. Og det er guld, hvis du spørger Ulla Essendrop:

- Den er meget interessant, for den berører mange temaer. Både parrets forhold til omverdenen, men også magtspillet derhjemme og politisk samt deres forhold som ægtemand og hustru. Den er meget nær i sit udtryk og relatérbar. De har voksdug på bordet og udfordringer med en autistisk søn. Den operer på mange niveauer på én gang, og det er jeg vild med.

3 afsnit á 1 time. Er tilgængelig på dvd.

Ulla Essendrop

  • Er blandt andet kendt fra Aftenshowet, Sporten og Eurovision. Følg @essendrop på Twitter, @ullaessendrop på Instagram og 'essendrop' på Snapchat.

  • DR-værten er vild med serier og hendes egne favoritter tæller blandt andet "Modern Family" og "Veep".

FacebookTwitter