Steppeulve og bollerum: 5 film og bøger om de glade hippiedage

Tag de violette snabelsko på og se fem danske værker med fokus på hippie-generationens lykke og laster.

Thomas Vinterbergs nye film, 'Kollektivet' sætter nyt fokus på hippie-tiden. Se listen med fem andre danske værker, der tager den hæklede vests hey-day under behandling.

I går havde Thomas Vinterberg premiere på sin nyeste film 'Kollektivet', der med udgangspunkt i hans egen opvækst, handler om et kollektiv i en kæmpe villa i Hellerup.

Filmen foregår i de fløjlsglade 70'ere, men selv dengang kunne det være svært at holde fast i drømmen om fællesskab og frihed, når jalousi og egoisme bankede på. Det tema har en række andre danske film og bøger også behandlet - her er fem andre film og bøger, der kærligt og kritisk tager fat på 68’er generationen og dens drømme og ideer.

Fri sex og fløjtespil i kornmarken

I Peter Bays kortfilm 'Fede tider' (1997) flytter Henrik (Ken Vedsegaard) med sin kæreste i kollektiv på landet. Kæresten Anne (Sofie Gråbøl) er meget åben for alle 70'er kollektivets ideer. Henrik har det noget sværere med de nye samlivseksperimenter og med at måtte dele sin arv og sin kæreste.


Svedehytter og telefonboks-bomber

Meget mod teenagesønnen Christoffers vilje beslutter hans forældre, at de skal flytte i kollektiv. Og sådan kunne alt jo bare være bred ymer i Niels Gråbøls 'Det store flip'.

Men trods "velkommen-til-hashkager" og indiansk svedehytte i baghaven mangler Christoffer gejsten, så kollektivet sender ham i Den Maoistiske Lørdagsskole, hvor han skal lære at bekæmpe kapitalismen ... og Frederiksbergs telefonbokse.

Hippernes flippede forside og mørke bagside

Peter Øvig Knudsens to bøger kaster et først kærligt, så kritisk blik på 68’er generationen i sit to binds værk om Thylejren og folkene bag med de op- og nedture, der lå i tiden med sex, stoffer, ungdomsoprør og drømmen om at skabe et nyt samfund.

Hippie 2 kan lånes gratis på ereolen.dk

En steppeulvs rejse fra Nordvest til Indien

Jan Poulsens biografi 'Spejder og Steppeulv' følger en af dansk rockmusiks største legender, sangeren Eik Skaløe, fra Eiks barndom i Københavns Nordvest til hans mystiske død i ørkenen mellem Indien og Pakistan.

I løbet af hans kort liv laver han pladen ’Hip’ med Steppeulvene,, skriver digte, tage en masse stoffer, finder sit livs kærlighed og rejser verden rundt.

Fristadens fraværende forældre

I dokumentaren 'Christianias Børn' fortæller de første børn, der voksede op på Christiania, om skyggesiden ved at bo som barn i en fristad i de glade hippiedage.

Christiania var på mange måder de voksnes legeplads og børnene skulle navigere i deres selvrealisering, stoffer og drømme om et bedre samfund.

'Christianias Børn' kan ses på dr.dk/tv til 25. januar

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve