Stjernekomiker anbefaler: 5 øjeblikke der beviser Dirch Passers magi

I dag ville Dirch Passer være blevet 90 år, og derfor hylder Andreas Bo komikerlegenden med en række anbefalinger - og en enkelt tilståelse.

Andreas Bo "I meget af det Dirch laver, er teksterne jo ofte en fis i en hornlygte, men han puster det stort op med helt sindssyg komik. Det er sgu fedt!" (Foto: Scanpix)

Efter få minutter i selskab med komiker Andreas Bo får man lyst til et skud Dirch. Det er et godt tegn, når det er ham, der skal portrættere komikerlegenden i ny forestilling:

- Han er i den kategori af komikere, som jeg betræber mig på at blive. Gu' har jeg da luret på Dirch Passer. Gu' har jeg da stjålet med arme og ben. Og jeg er vildt misundelig på, hvad han kan. Han falder på en helt tør plet for mig, det er den slags komikere, jeg beundrer.

Andreas Bos geværsalve af en kærlighedserklæring kommer i anledning af, Dirch Passer ville være fyldt 90 år i dag. Få har nærstuderet fænomenet Dirch Passer så meget som Andreas Bo, der også selv er kendt for sine præcise parodier og komiske talent. Til august skal han spille ham i forestillingsrækken "Dirch!", der starter i Tivoli for derefter at tage rundt på teatre i hele landet.

Derfor har DR Kultur bedt skuespilleren om at pege på sine fem favoritøjeblikke med Dirch Passer.

Lille Frøken Himmelblå

- Jeg bliver sgu rørt, når jeg hører ”Lille Frøken Himmelblå. Der er en pige, der er ked af det, og han virker som sådan en stor og charmerende bamse, og når man hører sangen og ser ham trøste hende, tænker man ”Hey! Du må sgu også godt komme og trøste mig!” Ja det tænker jeg, selvom jeg er en mand på sådan omkring 50 år. Og så er det en skide god melodi..

Hvem har du kysset i din gadedør

- Det er jo en åndssvag lille sang, men han kunne se, at folk kunne lide den. Dirch sang den med en attitude, der siger ”Hellere hurtigt lort end langsom lort”, det er tilbagelænet og henkastet, som om han slet ikke forstår, folk gider høre det.

Det er ikke sikkert, han havde det sådan, men det gør faktisk sangen bedre, hvilket kræver en virkelig god timing. Og så er samspillet med Daimi helt fantastisk. Selvom de sikkert havde fremført den 100 gange, havde hun stadig det der forelskede glimt i øjet.

Lørdagshjørnet

- Her spørger journalisten: Er det rigtigt, at du kan være sjov, bare ved at læse op af en telefonbog. I dag er komikere blevet bedre til at forsvare os selv. Jeg er blevet spurgt mange gange, om jeg ikke lige kan sige som Dirch eller lige ”tage en rød næse på”, og der siger vi klart nej. Men dengang var der én kanal, og komikerne var pissebange for, om telefonen ikke ville ringe igen, hvis de sagde nej. Her gør Dirch det gudhjælpemig.

Og man kan måske sige, at det er en anbefaling af noget, man ikke skal se, men det er samtidig så sigende i forhold til det blik, man havde på Dirch – igen: ”Dans, klovn”.

Star Øl

- Dirch og Keld Petersen laver reklamer for øllen Star. Dirch er helt ung, sprød solbrændt, slank og helt skarp.

Han samarbejdede perfekt med Keld Petersen. Her skulle han ikke fylde hele scenen ud selv, hvilket viser hans timing og talent på en anden måde end vi måske er vant til. Her kunne man allerede ane, at her var et mega komisk talent.

Den russiske klovn

- Jeg bliver nærmest sur, når man ser sketchen om den russiske klovn. Det er et helt ekvilibristisk nummer udi komik. Han tryller med vodkaflasker, og man bliver sur, for det er ingenting, men det bliver pissesjovt. Interaktionen med publikum er helt perfekt, og timingen er uovertruffen. Man bliver bare sur, fortæller Andreas Bo med et grin.

  • "Dirch!" er en musikalsk teateropsætning, der kredser om makkerskabet mellem Dirch Passer (Andreas Bo) og Keld Petersen (Troels Lyby). Den har premiere i Tivoli til august og tager derefter rundt i landet (se mere her).

  • Andreas Bo (f. 1967) er en dansk komiker og skuespiller, der blandt andet er kendt fra Cirkusrevyen og Live fra Bremen. Her har han blandt andet portrætteret Villy Søvndahl, Kim Larsen og Kurt Thyboe. I 2017 tager han på soloturné (læs mere om ham her).

Facebook
Twitter