Succesforfatter giver 5 anbefalinger som danskere ikke kender

Hvis du udelukkende associerer Grønlands kulturliv med Julie Berthelsen og kulørte folkedragter, så har bog-aktuelle Kim Leine nogle tips

Mens udlandet løbende dækker meget af den litteratur og musik, der udspringer fra Grønland, så er vi straks mere uvidende i Danmark, mener Kim Leine, der har boet 15 år i Grønland. Nu er han aktuel med 'De Søvnløse' (Foto: Robin Skjoldborg og Morten Rasmussen/Scanpix)

Vi danskere tror ikke, at grønlænderne kan finde ud af noget.

Kim Leine taler, ligesom han skriver: Frit fra leveren. Nu er han aktuel med sin sjette bog, 'De Søvnløse'. Endnu en gang er Grønland rammen - denne gang som fremtidsdystopi i Tasiilaq 2025. Men Kim Leines Grønland er ikke kun litterært. Fra 1989 til 2004 var det hans hjem - og her blev hans øjne blandet andet åbnet for en kunstscene, hvis musikalske og litterære produktioner nyder anerkendelse i udlandet. Men bare ikke i Danmark.

- Det er ikke, fordi man ikke synes, det er godt, man ved bare ikke, at det eksisterer. Og så har det en flig af dansk bonderøvsmentalitet, hvor man ikke rigtig tror, at grønlænderne kan noget, fortæller Kim Leine.

Hvad er det så, at grønlænderne kan, kan man spørge med et glimt i øjet? Her præsenterer Kim Leine en række anbefalinger inden for grønlandsk musik, litteratur og film, som du ikke bør vente ét sekund med at gå ombord i.

Niviaq Korneliussen 'Homo Sapienne'

- Bogen tager pulsen på, hvad det vil sige at være ung grønlænder i dag. Historien følger en flok venner i Nuuk igennem deres fester, intriger og kærlighedsforhold. Det handler om at være seksuelt søgende og finde sin identitet. Det er utroligt forfriskende, at den nye generation tør fortælle deres egen historie, og ikke kun refererer til ting, der er sket.

'HOMO Sapienne' er udgivet på forlaget Milik i 2014. 178 sider.

Sørine Steenholdt 'Zombieland'

- Et stykke fantastisk samtidslitteratur! 'Zombieland's virkelighed er præget af kriminalitet, vold og incest. Det er hårdt at sluge, og litterært er det virkelig godt. Sørine Stenholdt og Niviaq Corneliussen har meget tilfælles med den strømning inden for amerikansk litteratur, der kaldes New Sincerity. Her bliver de flotte produktioner skrællet bort og skærer ind til en kerne af oprigtighed, uden at man skal prale eller lave det flot.

- Det er en lille garde, men forfatterne har et litterært overskud og mesterskab, som jeg håber er tegn på en ny bølge i grønlandsk litteratur.

'Zombiet nunaat' er udgivet på forlaget Milik i 2015. 144 sider.

Kimmernaq Kjeldsen 'Uumategaasiit'

- Hendes musik og stemmekvalitet er fantastisk, og det bedste nummer er ’Uumategaasiit’ (det fjollede hjerte). Hun bruger stemmen efter ældre grønlandsk tradition, hvor den kammer over i en slags falset. Det giver en særlig nerve og energi, og det lyder helt vildt. Selvom man ikke kan grønlandsk har det en stærk nerve. Når jeg f.eks. lytter til Bowie, så siger stemmekvaliteten mig meget mere end ordene. De træder i baggrunden for nærværet og den mundtlige nerve.

Fra albummet 'Tunissut' fra 2010.

Nive Nielsen & The Deer Children 'Room'

- Hun er en singersong-writer, der har en akustisk og meget stille lyd. Nive dyrker det enkle og bygger i lyd og tekst videre på samme strømninger som førnævnte forfattere. Det er ikke bare fis, det har en ægthed, som man ikke hører i anden musik. En del af hendes sange er på engelsk som for eksempel 'Room', men jeg anbefaler, at man sætter hele albummet 'Nive Sings!' på, og lader det køre.

Fra albummet 'Nive Sings!' fra 2010. Produceret af PJ Harveys samarbejdspartner, John Parrish.

Nuummioq

- Den er til virkelig god. Titlen betyder noget i stil med 'Nuuk-beboer' og tager udgangspunkt i de samme temaer som hos førnævnte Niviaq Korneliussen og Størine Steenholdt. Den er naturligt spillet og ikke melodramatisk. Den blev iøvrigt indstillet til en oscarnominering. Jeg kan varmt anbefale den.

Nuumioq, instr. Otto Rosing og Torben Bech, 2009. Se trailer her. Er tilgængelig på dvd.

OBS: Vi skrev tidligere, at 'Nuummioq' blev nomineret til en oscar. Det er ikke korrekt, filmen blev indstillet til en oscarnominering - som den desværre ikke fik.

  • Kim Leine er født i 1961 i Norge og flyttede senere til Danmark. Han har boet i Grønland fra 1989-2004, hvor han arbejdede som sygeplejerske - og levede en skyggetilværelse som misbruger i en periode.

  • Siden den selvbiografiske debut 'Kalak' (2007) har han skrevet fem romaner. Han har bl.a. modtaget De Gyldne Laurbær samt Nordisk Råds Litteraturpris for 'Profeterne i Evighedsfjorden' (2013).