Sved, støv og dans: 5 geniale numre med de amerikanske rockdronninger

Få en lynguide til fem geniale numre, skrevet af hjernen bag Queens of the Stone Age, Josh Homme!

(Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Tirsdag aften går Queens of The Stone Age på scenen i Forum i København.

Med en guitar, der taler sit tydelige sprog, charmerer Queens of the Stone Age’s frontmand Josh Homme sig ind i hjerter over hele kloden - hvad enten du er til rå rock eller forførende blide danserytmer.

Min fascination af Josh Homme starter i Palm Desert. En ørken øst for Los Angeles, hvor bandet Kuyss fik sandet til at danne store støvskyer, som måske stadig hænger i luften endnu.

Her er en håndfuld numre, som tilhører min absolutte top fem over numre, der alle er blevet kreeret af rockens gentleman nr. 1, Josh Homme.

(© Getty Images)

KYUSS - 'Supa Scoopa and Might Scoop'

Med et tungt vanvidsdrive på guitarerne, der sender hilsner til det tidligste heavy rock fra Black Sabbath, bliver lytteren ført ind i en stenet og monoton verden, hvor man nærmest kan mærke den dræbende varme fra Palm Deserts brændende og kvælende sol i hver en tone.

Josh Homme var med til at danne bandet i 1987, da han var 14 år gammel.

Efter flere udgivelser ramte de, i mine øjne, bulls-eye på albummet ’Welcome to Sky Valley’ (1994).

Hommes guitarspil begynder at finde sin karakteristiske form, med blandingen af de dybe rytmer og et boogie-woogie tema, som blandt andet står soleklart på ’Supa Scoopa and Mighty Scoop’, der også har en af rockhistoriens mest syrede afslutninger.

(© Getty Images)

Queens of the Stone Age - 'Regular John'

I programmet for Midtfyns Festival i 1999, stod der, at Queens of the Stone Age bestod af tidligere medlemmer fra Kuyss.

Alene af den grund, stod jeg i de forreste rækker, da bandet gik på scenen i 'Rytmeteltet' for at levere en lang række sange fra bandets første album, 'Queens of The Stone Age' (1998). Et album der havde Josh Homme helt i front på guitar og vokal.

Både dynamikken og de stakkerede rytmer fra Kuyss blev på sin vis ført videre på debutalbummet, men guitarlyden var ikke længere så tyk som boghvedegrød og på en sang som 'If Only', tittede der en mere klassisk sangskrivning frem.

Debutens åbner er dog et stykke for sig, hvor et monotont og vedvarende anslag på en tungt opstrenget guitar vælter sig ind i et givende og sprudlende rockunivers.

'Regular John' er iøvrigt en betegnelse for et vilkårlig kunde hos en prostitueret.

(© Getty Images)

Queens of the Stone Age - 'No One Knows'

Dette er den absolutte hjørnesten i den karriere, som Johs Homme kan bryste sig af i dag.

'No One Knows' er røget med i kassen med episke rocknumre som The Whos 'My Generation', The Strokes' 'Last Night' og Nirvanas 'Smells Like Teen Spirit'.

Foo Fighters frontmand Dave Grohl sidder bag trommerne og Screaming Trees' Mark Lanegan er med på vokal på et album, der også er med til at definere en mere kantet og samtidig dansabel rock: 'Songs For The Deaf ' (2002).

Guitarriffet i 'No One Knows' er trukket hårdt op, kort i aftrækket og samtidig legende let.

Homme selv står samtidig mere og mere frem som en solid sanger.

Paradoksalt nok, er sangen skrevet sammen med Mark Lanegan, da Josh Homme var guitarist med Screaming Trees fem år tidligere.

Men sangen markerede i 2002 en naturlig videreudvikling af Queens of the Stone Age, og siden dette monsterhit har hverken Homme eller bandet set sig tilbage.

(© Scanpix)

Queens of the Stone Age - 'I Wanna Make it Wit Chu'

Josh Homme har altid være synonym med et arbejdsraseri og en ukuelig lyst til at leve i symbiose med musikken.

Når han har set sit snit til det, har han inviteret venner ud i ørkenen for at lave 'Desert Sessions', hvor han blandt har haft selskab af P.J. Harvey.

Harvey optræder på kor på 'I Wanna Make it Wit Chu', der er et produkt af 'Desert Sessions', men hun er ikke med på den version, der senere blev indspillet til Queens of the Stone Age's femte album 'Era Vulgaris' (2007).

Albummet bærer iøvrigt præg af en Josh Homme, der afsøger grænser: Fra det syrede og trippede univers til et nærmest infernalsk og vredt udtryk.

'Make it Wit Chu', som den hedder på albummet, stikker dog ud som en forførende, kælen og sensuel lille perle.

Se en liveversion af sangen med PJ Harvey her.

(© Getty Images)

Queens of the Stone Age - 'Feet Don't Fail Me'

Homme tager sig god tid til at bygge op til essensen af dette nummer, som samtidig er åbneren på det seneste og syvende album 'Villains' (2017).

Der går 1 minut og 50 sekunder med en hvæsen fra stemmer, keyboards og guitarer, inden forløsningen vælter ud i et karakteristisk frækt guitarriff.

Titlen kan hentyde til bentøjet, som skal holde og danse dig igennem nummeret, der er produceret af den britiske hitmager Mark Ronson, der har arbejdet med artister som Bruno Mars, Adele og Amy Winehouse.

Men der er uden tvivl mørke undertoner i teksten, som der er i al musikken på 'Villains', som er en fornøjelse at komme igennem.

Hør iøvrigt hele Queens of The Stone Ages koncert fra Zürich, Schweiz, 6. november i år:

Facebook
Twitter