Tak for alt! 5 øjeblikke vi altid vil huske dansk jazzlegende for

Den verdenskendte musiker Svend Asmusssen døde i går. Her peger jazzekspert på en række højdepunkter fra en imponerende karriere, der byder på flere overraskelser.

Jazzmusiker og violinist Svend Asmussen var også en dygtig showmand. Og så gemmer der sig faktisk mange fede hiphop-beats i musikken. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Jazzmusikken mistede i går en af de helt store, da Svend Asmussen døde, hvilket både skabte overskrifter herhjemme og i udlandet.

Men hvad betød Svend Asmussen egentlig for jazzmusikken, og hvad kommer vi til at huske ham for?

Det giver P8 Jazz-vært Jens Rasmussen, der er vært på et hyldestprogram for Svend Asmussen, svarene på her:

’June Night’ er Asmussens signaturmelodi

- Hvis der er én melodi, man forbinder med Svend Asmussen, så må det være ’June Night’. Den findes i utallige udgaver, og Svend Asmussen indspillede den helt tilbage i 1940.

- Den var altid på repertoiret, når han optrådte - også i andre sammenhænge som for eksempel trioen Swe-Danes, som han dannede sammen med Ulrik Neumann og svenske Alice Babs.

0:00

Showmanden Asmussen

- Selvom Svend Asmussen er en af de største danske jazzmusikere, så var han også en showmand. Fra 1959 til 1961 var han medlem af trioen Swe-Danes, som opnåede international berømmelse.

- Swe-Danes bestod udover Svend Asmussen af svenske Alice Babs, der sang, og danske Ulrik Neumann på guitar. Deres store hit var ’Scandinavian Shuffle’.

Funky violinist med gode beats

- Svend Asmussen var begejstret for elektronik og sammen med sin guitarist, Jørn Ingmann, gik de aldrig ned på udstyr. Asmussen var en af de første herhjemme, der eksperimentere med flerspors optageteknik. Og så fulgt han med tiden.

- Tjek ham her i den forrygende udgave af ’St. Louis Blues’ fra starten af 70’erne. Her er vi langt fra glade swingpjatter, her lægges en dyb funky bund, og Svend Asmussen har skruet godt op for wahwah-pedalen. Og hvis du er hiphopper, så ligger der nogle gode beats. Men husk at tjekke rettighederne først. http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a589b3ba6a11fa108cc449112

Sønnen i Shu-Bi-Dua

- Hvis du ikke lige ved, hvem Svend Asmussen er, så kender du nok det populære orkester Shu-Bi-Dua, hvor Svends søn, musikeren Claus Asmussen, var medlem i mange år. Og naturligvis hjalp farmand med på flere indspilninger – den nok mest kendte sang i den forbindelse er ’Sommergryder’ fra albummet 'Shu-Bi-Dua 4' fra 1977.

0:00

Svend Asmussen vender tilbage

- Asmussen havde en lang og broget karriere – både som jazzmusiker og showmand. Efter sin kones død var hans karriere stille. Men så begyndte han at spille igen med et nyt hold musikere – Jakob Fischer på guitar, Jesper Lundgaard på bas og Aage Tanggaard bag trommerne.

- Svend Asmussen blev i 2002 interviewet af TV-Avisen, hvor han fortalte, hvordan han havde det, når han blev kaldt legende og om sit skrantende helbred, fortæller Jens Rasmussen.

P8 jazz sender i aften en temaudsendelse om Svend Asmussen fra klokken 19 og frem. Dertil kommer en ny mindeudsendelse om jazzmusikeren, der sendes søndag fra kl. 15 til 18, hvor Jens Rasmussen er vært.

Facebook
Twitter