Tak til mesteren: Her er Leonard Cohens 7 bedste sange

Hyldest til kærligheden, et farvel til livet og hymnen om altings ende. Her er syv af Leonard Cohens bedste sange udvalgt af en superfan.

Han kunne noget med tekster, Leonard Cohen. Se herunder hvilke syv af hans mange sange, der er særligt værd at høre. (Foto: © Ullstein Bild, Getty Images)

Den canadiske sanger og sangskriver Leonard Cohen, der gik bort natten til fredag, har igennem sin næsten halvtreds år lange karriere udgivet et væld af sange.

Sange, der i høj grad har rørt sangeren og poetens mange fans. En af dem er musiker og journalist Anders Dohn.

Han har blandt andet lavet en radiobiografi om Leonard Cohen for P1, og har fulgt Cohen i mange år både fagligt og som fan.

Vi har bedt ham vælge syv af de vigtigste sange fra den melankolske mesters hånd.

'Suzanne'

- 'Suzanne' var den første single, Leonard Cohen udgav, og den blev hans store gennembrud og er stadig en af hans helt, store sange. Den er fra hans ungdomstid – hvis han ellers nogensinde har været ung.

- ’Suzanne’ ramte især ved at anslå helt andre lyriske toner, altså et helt andet mere poetisk tekstunivers, end man ellers havde været vant til på folk-scenen. Sangen er både mystisk og nærmest ’tretydig’ og på den måde markerede ’Suzanne’ den tråd, han har fulgt igennem hans næsten halvtreds år lange musikkarriere.

0:00

Fra albummet 'Songs of Leonard Cohen', 1967.

’Bird on a Wire’

- ’Bird on a Wire’ fra Leonard Cohens andet album handler om at følge sin egen vej og være en drukkenbolt i et midnatskor. Det er en frihedssang, der handler om at gå sin egen vej. Og så er det en meget smuk melodi.

0:00

Fra albummet 'Songs From a Room', 1969.

’Dance me to the End of Love’

- Denne sang er hans koncertsignatur, altså startnummeret til alle hans koncerter. Den er en smuk dansant og på mange måder en muntert, klingende melodi, som samtidigt rummer ’The End of Love’ – altså altings afslutning - men også budskabet om, at det skal være en dans ind til da.

0:00

Fra albummet 'Various Positions', 1984.

’Hallelujah’

- Når man skal vælge mellem Leonard Cohens mest betydningsfulde sange, så kan man ikke komme uden om ’Hallelujah’. Leonard Cohen skrev i virkeligheden 80 vers til sangen, og han skiftede tit rundt mellem de mange, forskellige vers under hans koncerter.

- ’Hallelujah’ er en stor skildring af vores – og især mandens bevidsthed – med budskabet om, at uanset, hvor mange fejl han begår, og hvad der end sker, så vil han ende sine dage med et ’hallelujah’ på læberne. Og så er sangen i øvrigt en fantastisk stiløvelse ud i, hvor mange rim man kan lave på ordet ’Halllelujah’.

0:00

Fra albummet 'Various Positions', 1984.

'I’m Your Man’

- Leonard Cohen blev i lang tid latterliggjort i den amerikanske presse, der blandt andet beskrev hans musik som "music to slit your wrists to" (musik du kan skære dig i håndleddene til, red.). Altså sange, der mest af alt egner sig til at begå selvmord til. Men i 1988 udgav Cohen albummet ’I’m Your Man’ og sangen af samme navn, der er en kærlighedserklæring til alle kvinder, og som blev hans gennembrud om nogen.

0:00

Fra albummet 'I’m Your Man', 1988.

’A Thousand Kisses Deep’

- Efter mange års pause, hvor Leonard Cohen valgte at gå i kloster som buddhistmunk, vendte han i 2001 tilbage med albummet 'Ten New Songs', som rummer en række meget smukke skildringer af at blive ældre og om at måtte give slip.

- Sangen 'A Thousand Kisses Deep' handler om pludselig at stå lidt uden for "kærlighedens hus", om man vil, efter at have været en meget aktiv deltager. I sangen hylder han kærligheden, som han stadig gerne vil være en del af, men som han samtidig er klar til at give slip på.

0:00

Fra albummet 'Ten New Songs', 2010.

’You Want it Darker’

- Det var lige før Leonard Cohens sidste album, ’You Want it Darker’, aldrig var blevet til noget. Cohen var nemlig så syg af knogleskørhed, at han på et tidspunkt var tæt på at opgive at færdiggøre albummet. Men heldigvis fik hans søn, Adam Cohen, ham i gang med arbejdet igen.

- I titelnummeret ’You Want it Darker’ synger Cohen "I’m ready, my lord" sammen med de hebraiske ord "hineni, hineni", der betyder noget i retning af, "jeg er klar", og som er de ord, Abraham bruger, da han er klar til at ofre sin søn, Isak, som gud har befalet ham. Sangen var på den måde Leonard Cohens farvel til verden.

0:00

Fra albummet 'You Want it Darker', 2016.

Anders Dohn

  • Musiker, musik- og radioproducer samt oversætter.

  • Har blandt andet tilrettelagt en radiobiografi i tre dele om Leonard Cohen til P1.