Tid til breakdance-fest: 7 numre der får dig til at stå på hovedet

Frem med joggingbuksen og de store armbevægelser. Her er breakdance-klassikerne, der taler til din indre b-boy.

Kridt gummiskoene, tænd transistoren og break dig igennem syv af de bedste breakdance-numre fra tre årtier. (Foto: PETER STEFFEN)

Der er blevet snurret mange hoveder, siden de første breakdancere slog sig løs i 70’ernes New York. I aften dyster nogle af verdens pt. bedste udøvere mod hinanden i København, når den internationale ’Floor Wars’-konkurrence løber af stablen på spillestedet Vega.

DR Kultur har derfor bedt arrangør af 'Floorwars' Sune Pejtersen anbefale 7 klassikere, der kan få dit stuegulv til at lugte af storbyasfalt - eller bare sætte gang i festen:

James Brown: Super Bad (1971)

- I modsætning til den gængse opfattelse, opstod breakdance allerede i 70'erne i Bronx - det var bl.a. James Browns funk-klassikere, der blev danset til.

- James Brown bliver af nogle set som den første breakdancer: Han lavede mange danse-moves, der mindede om breakdance, og dele af teksten til Super Bad kunne være skrevet af en b-boy: "Now I gotta move that tells me what to do/ sometimes I feel so nice, I wanna try myself with you"

The Jimmy Castor Bunch - It's just begun (1972)

- En udødelig klassiker inden for breakdance og et nummer, der er sprængfyldt med energi og attitude - det perfekte battle-track. Stykket i midten med koklokken og den forvrængede guitar er benhårdt, og får adrenalinen til at pumpe på højtryk hos en enhver breaker.

Incredible Bongo Band – Apache (1973)

- Denne udgave af The Shadows' hit er nok et af de mest brugte numre inden for breakdance. Bongotrommerne i dette nummer svinger fantastisk godt og er blevet samplet utallige gange i andre sammenhænge sidenhen.

Afrika Bambaataa - Planet Rock (1982)

- Et af de første electro-numre i 80'erne. Dengang var det et nummer, man breakede til - i dag er det udelukkende et nummer, man hører i forbindelse med electric boogie.

Arthur Baker - Breaker's Revenge (1984)

- Dette nummer er en del af soundtracket til filmen Beat Street, der var med til at sprede kendskabet til dansen over hele verden i midten af firserne.

- Lyden er helt klart tidstypisk for 80erne, og nummeret blev i 80'erne og 90'erne ofte hørt til jamsessions og battles. Det har masser af energi og temaet er catchy.

N.W.A. - Straight Outta Compton (1988)

- Musikken fra Golden Age-hiphop-æraen, altså rapmusik indspillet mellem slut-80'erne og start 90'erne, indgår også i breakdancernes repertoire.

- Straight Outta Compton, det vel nok mest kendte nummer af N.W.A., har den helt rigtige energi. Gangsta-attituden, der afspejler sig i teksten, er desuden noget, som mange breakere kan identificere sig med.

DJ Static - Mr. Fantastic (2000)

- DJ Static fra Aarhus, som i en årrække forinden havde spillet til Battle Of The Year, verdens største break-battle, landede i 2000 et hit blandt breakere med Mr.Fantastic.

- Nummeret har en meget dramatisk stemning, og trompeternes hymne-agtige tema giver associationer til en hær, der marcherer i krig: Let the battle begin!

Sune Pejtersen

  • Del af det københavnske breakdance-miljø siden 1980’erne

  • Formand for Foreningen Breakpoint

  • Startede Floor Wars i 2005

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk