Tid til fordybelse? 3 bud på alvorlig ferielæsning

Tag en dyb indånding og dyk ned i psykologiprofessor Svend Brinkmanns bud på romaner, som behandler alvorlige - men nødvendige – emner som psykisk sygdom og personlig tragedie.

Svend Brinkmann er professor i almenpsykologi ved Aalborg Universitet. Han har skrevet en lang række artikler og bøger, men fik sit populære gennembrud med anti-selvhjælpsbogen 'Stå fast' fra 2014. (© Scanpix / Lindhardt og Ringhof)

Ferietid er for mange lig med læsetid.

Hvis du har ekstra god tid, så er det oplagt at dykke ned i bøger, der behandler svære emner. Det mener professor i psykologi Svend Brinkmann, som er stor tilhænger af litteraturens evne til at skabe genkendelse og give læseren mulighed for at konfrontere sine egne problemer.

Svend Brinkmann kommer her med sit bud på tre nyere romaner, som behandler den menneskelige psyke, når den er skrøbelig og forpint. Romaner som alle tre tager udgangspunkt i forfatternes personlige erfaringer.

(© Lindhardt og Ringhof)

Karl Ove Knausgård - 'Min kamp 6'

I det sjette og sidste bind af Karl Ove Knausgårds omfattende romanværk, går forfatteren bl..a helt tæt på sin kones psykiske sygdom. - Jeg betragter Knausgårds romaner som en slags forskning. Ikke i eksakt videnskab, men i en måde at undersøge verden på. I bind 6 af ’Min kamp’ leverer Knausgård en fin beskrivelse af at være pårørende til et menneske med bipolar lidelse. - Jeg synes, man lærer utroligt meget ved at læse de her konkrete beskrivelser af livet som pårørende. Hvis man vil forstå, hvordan det er at være gift med et depressivt menneske, skal man hellere læse Knausgård og Merethe Lindstrøm (norsk forfatter, red.) end en lægefaglig bog. Der er noget ved det vidnesbyrd, de overleverer, som man ikke får i fagbøger.Forlag: Lindhardt og Ringhof (2011) Bogen er desuden det sjette og sidste bind i ’Min kamp’-serien (2009-2011) af norske Karl Ove Knausgård.

(© Gyldendal)

Naja Marie Aidt - 'Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage. Carls bog'

I forbindelse med et længerevarende forskningsprojekt om "Sorgens Kultur" på Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet, har Svend Brinkmann læst en del skønlitterære værker om sorg. Blandt andet Naja Marie Aidts bog fra 2017, der beskriver forfatterens sorg og opløsning, da hendes 25-årige søn dør pludseligt og voldsomt. - Når der sker noget så tragisk og forfærdeligt, kan intet trøste. Naja Marie Aidt mister sit sprog og bogen handler om, at hun genvinder sproget ved at skrive om sin søn og omstændighederne omkring hans død. - Kunsten og poesien kommer til at fastholde hendes søn, selv om han er død. Og det er helt i overensstemmelse med de moderne teorier om sorg, at vi skal bevare vores bånd til den afdøde. Sorg er ikke noget, vi skal komme af med. Det er noget, vi skal leve videre med. Bogen er bevægende og smuk at læse og kan inspirere pårørende.

Forlag: Gyldendal (2017)

(© Gyldendal)

Joan Didion - 'Et år med magisk tænkning'

Den amerikanske forfatter Joan Didion skrev 'Et år med magisk tænkning' (på engelsk 'The year of magical thinking') midt i sin store sorg, efter hendes mand døde.

Didion har sammenlignet det at skrive bogen med ”at sætte sig ned og græde. Jeg følte ikke engang, at jeg skrev”, udtalte hun bl.a.

- Jeg er optaget af sorg og synes, der er mange forfattere, der beskriver sorgen utroligt godt.

- At miste og at være i sorg er universelt, det er noget, vi alle kommer til at opleve, så der er et stort behov for bøger om emnet. Der er desuden et trøstende element i det. Jeg er ikke den eneste, der har det sådan her, siger Svend Brinkmann.

Forlag: Gyldendal (2004)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk