Tillykke, Dolly! Sune Wagner anbefaler sine 5 yndlingsnumre

70 års-fødselaren fik engang Raveonettes-sangeren til at græde under en koncert, afslører han til DR Kultur

Gennem en menneskealder har Dolly Parton skrevet musik, der er gået direkte ind i hjertekulen på lytterne - blandt andet Sune Wagner fra Raveonettes (Foto: Scanpix / Getty Images)

Hun har rammet livet ind med hjerteskærende hverdagspoesi i årtier, og i dag fylder Dolly Parton 70 år. Det fejrer DR Kultur ved at dyppe ørerne en tak dybere ned i hendes uudgrundelige musikalske hav. ’Jolene’ er ikke til at komme udenom, men countrystjernen er meget mere end sit ikoniske hit fra 1973, som blandt andre The White Stripes har fortolket.

En af hendes største danske fans er Sune Wagner fra The Raveonettes. Han har elsket Dolly Parton, siden han var i starten af 20’erne.

- Hun er en fantastisk historiefortæller, og det påvirker jo bare én. Jeg så hende optræde i Radio Music City Hall i New York for 5-6 år siden, og det er længe siden jeg har grædt så meget, fortæller han.

Her er hans personlige top 5 over Dolly Parton-sange.

'Jolene'

- Jeg synes stadig, det er hendes bedste nummer og et af de bedste numre, der nogensinde er skrevet. Hvis der er noget countrymusikken, og særdeles Dolly, kan, så er det at fortælle historier. Her er der ikke noget, der er pakket ind. Det er ligetil og hjerteskærende.

Fra 'Jolene' fra 1974

0:00

'I Will Always Love You'

- Det er svært at finde en smukkere sang i hendes arkiv, og hendes guddommelige stemme svæver på en strøm af countryens hverdagspoesi, som stikker én i hjertet, til man overgiver sig. Det er sjovt at tænke på, at det næsten tog 20 år, før nummeret nåede ud til hele verdens befolkning via en glimrende fortolkning af Whitney Houston fra filmen 'The Bodyguard'.

Fra 'Jolene' fra 1974

0:00

'Little Sparrow'

- Her synes jeg, Dolly rammer plet med en fortælling, eller snarere en anklage, mod alle mænd og deres løgnagtige og utro væsen. Sangen kan det samme som Joan Baez’s ’Silver Dagger’. En fin tradition af mistænksomme kvinders had mod det modsatte køns respektløse opførsel.

Fra 'Little Sparrow' fra 2001

0:00

'Gypsy, Joe And Me'

- Måske ikke Dollys mest fantastisk melodiøse sang, men en meget hård tekst, der handler om en kvinde, som mister sin elskede, sin hund og til sidst lysten til livet. Hun springer ud fra en bro for at være sammen med dem igen. En utrolig sort tekst, som er sat sammen med mere eller mindre opløftende musik.

Fra 'My Blue Ridge Mountain Boy' fra 1969

0:00

'The Bridge'

- Endnu en sørgmodig sang om en kvindes afslutning på livet - denne gang med et ufødt barn i maven for ekstra drama, og det virker. Især fordi Dolly synger som en engel på dette nummer! Og så har det denne underlige, bratte afslutning, som er helt genial.

Fra 'Just Because I'm a Woman' fra 1968

0:00

Sune Wagner

  • Dansk musiker og sangskriver bosiddende i Los Angeles

  • Kendt fra bl.a. The Raveonettes, som han startede i 2001 sammen med Sharin Foo

  • Brød igennem på den danske musikscene i 1994 som frontmand i Psyched Up Janis

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103330533050803

Facebook
Twitter