Tillykke: Her er 5 suveræne grunde til at hylde 100-årigt Hollywood-ikon

Han er kendt som romersk gladiator og selvmordstruet maler, men Kirk Douglas er først og fremmest en af USA's bedste skuespillere nogensinde. Stort tillykke!

Og ja, det er Michael Douglas' far, du ser her i en scene fra storfilmen 'Spartacus'.

Der er ekstra mange gode grunde til at sætte en film med Kirk Douglas' granitmejslede profil på i disse dage.

Først og fremmest fylder skuespilleren 100 år i dag, hvilket er en bedrift i sig selv, men skuespilleren er også en af de sidste tilbageværende fra Hollywoods guldalder i 40'erne og 50'erne, fortæller Kirk Douglas-ekspert:

- Douglas kan med rette kaldes for en af de største amerikanske skuespillere nogensinde. Han blev om nogen prototypen på et moralsk – og tidstypisk – maskulinitetsbillede, siger programredaktør Tobias Lynge Herler fra Cinemateket, der bringer en serie om den levende legende i denne måned.

Historien bag Kirk Douglas' kometkarriere fra fattigdom til Hollywoods sorthvide stjernehimmel er også vild. Siden sin første filmrolle tiltrækker han sig opmærksomhed, og på rekordtid bliver han en efterspurgt stjerne med alsidige roller, bl.a. som gladiatoren Spartacus eller som nederdrægtig tabloidjournalist.

Kirk Douglas har medvirket i 91 film. Derfor har Tobias Lynge Herler her udvalgt en række, som fortjener et nærmere bekendtskab på skærmen.

'Spartacus'

- ’Spartacus’ er uden tvivl Kirk Douglas’ mest ikoniske film, og dén rolle, de fleste husker ham for. Det var til denne film, at Douglas gik imod alle advarsler og hyrede den blacklistede manuskriptforfatter Dalton Trumbo, fortæller Tobias Lynge Herler.

- Mastodontfilmen om galejslaven Spartacus, hvis oprør rystede Romerriget, er ikke en typisk Stanley Kubrick-film. Det var stjernen Kirk Douglas, der energisk fik overtalt ham til at overtage styringen efter den oprindelige instruktør Anthony Mann.

Instr. Stanley Kubrick. 1960. Er tilgængelig på dvd.

'Forsidesensationen'

- Billy Wilders mørkeste film er historien om en kynisk og falleret journalist (Douglas), som opdager en mand – fanget på bunden af en fjerntliggende hule. Han udnytter denne nyhed til det yderste og holder blandt andet redningsmandskabet borte så længe som muligt for at fastholde publikum, fortæller Tobias Lynge Herler.

- Filmen er noget af det skarpeste om rendestensjournalistik nogensinde set på film. Kirk Douglas har en af karrierens bedste bedste roller, en rolle han selv syntes var for barsk, men Wilder insisterede på det rå og usympatiske.

Ace in the Hole (org.). Instr. Billy Wilder. 1951. Er tilgængelig på dvd.

'Van Gogh'

- I 1956 filmatiserede Vincente Minnelli Irving Stones banebrydende bestseller om Vincent Van Gogh. Filmen giver et stærkt og farverigt indblik i kunstnerens sene år og er en vellykket indføring i Van Goghs arbejdsmetoder. Særligt som følge af Kirk Douglas’ dedikerede og Oscar-nominerede portræt af kunstmalerens tiltagende vanvid.

- Det var en smertefuld oplevelse for Douglas, både fordi han lignede Van Gogh så meget og havde nøjagtig samme alder, som da kunstmaleren begik selvmord.

Lust for Life (org.). Instr. Vincente Minelli. 1956. Er tilgængelig på dvd.

'Illusionernes by'

- Den første - og bedste - af Vincente Minnellis film om Hollywood er dette psykologiske melodrama om en kynisk filmproducent (Kirk Douglas). Filmen er selvreflekterende og dobbeltbundet og måske filmhistoriens bedste beskrivelse af drømmefabrikken Hollywood.

- Filmproducentfiguren er baseret på en blanding af David O. Selznick og Orson Welles, og kynismen både lyser og lyner i en af Kirk Douglas’ mest usympatiske roller, hvor de fleste handlinger udføres for egen vindings skyld.

The Bad and the Beautiful (org.). Instr. Vincente Minnelli. 1952. Er tilgængelig på dvd.

'Telemarkens helte'

- Telemarken, Norge, 1942. Nazisterne er i fuld gang med at producere tungt vand til de afgørende atombomber. Men en gruppe norske modstandsmænd, ledet af Kirk Douglas’ heltemodige fysikprofessor, Rolf Pedersen, gør alt for at sætte en stopper for de tyske planer.

- Filmen er optaget on location i Rjukan vest for Oslo med flere af det virkelige livs modstandskæmpere som statister. Douglas’ portræt af den norske modstandskæmper er fortættet og karismatisk.

The Heroes of Telemark (org.). Instr. Anthony Mann. 1965. Er tilgængelig på dvd.

  • Tobias Lynge Herler er programredaktør i Cinemateket. Han er bidt af film og anslår at have skrevet nøjagtig 4.202 online-anmeldelser. Nogle af hans egne favoritter tæller 'The Shining' og 'Melancholia'.

  • Cinemateket hylder Kirk Douglas med en filmkavalkade gennem hele december, hvor det er muligt at se alle ovenstående film.