Top 5: Film du skal se om rockstjerner og deres rodede liv

I anledning af Beatles-dokumentaren 'eight Days a Week' har film-afficionadoerne i Han Duo udvalgt fem fantastiske musik-film fra efter årtusindskiftet.

Ron Howards 'Eight Days a Week' er en ny dokumentar om Beatles hektiske turné-år i 1960'erne. Når du har set den, ar Han Duo fem andre musik-dokumentarer, du skal se. (© White Horse Pictures)

I dag er der premiere på Ron Howards Beatles-dokumentar 'Eight Days a Week - The Touring Years', der følger bandet i de år, hvor de turnerede rundt til skrigende Beatlemania-fans.

Om 14 dage er der også premiere på Oasis-dokumentaren 'Supersonic' - så der er god grund til at samle op på nogle af de nyere, vellykkede rockumentaries.

Der er et hav af dem, så for ikke at drukne i mængden af gamle klassikere (såsom 'Don't Look Back' om Bob Dylan og 'Let's Get Lost' om Chet Baker), så kigger vi på dem, der er udkommet efter årtusindskiftet. Og som er dokumentarer om tilblivelsen af musik, ikke om fremførslen, så koncertfilm er undtaget. Det vil sige: her er ingen 'Stop Making Sense' om Talking Heads, eller 'The Last Waltz' om The Band & co.

Her er en top fem - lad os sige fra starten, at der findes stadig mange, mange flere.

Kashmir: Rocket Brothers

Der er lavet flere gode, danske rockdokumentarer. Fx en ret ny én af slagsen om Uffe "Guf" Lorenzo, "Born to Lose", og så Anders Østergaards store hit, "Gasolin'".

Men vores penge falder på den om Kashmir, 'Rocket Brothers' - et ret nærgående, sårbart portræt af (især) Kasper Eistrups skriveblokade, ovenpå den massive succes bandede opnåede med den forgående plade, 'The Good Life'.

Eistrup er et sympatisk bekendtskab, og man er med hele vejen gennem interne stridigheder, kampen om at finde en producer, muligheden for at optræde med idolet, Roger Waters (fra Pink Floyd), og så - forhåbentligt - stå på Orange Scene på Roskilde Festival.

'Rocket Brothers' (2003). Filmen kan købes (brugt) på DVD.

Kurt Cobain: Montage of Heck

Nogen har kritiseret "Montage of Heck" for simpelthen at komme for tæt på Kurt Cobain. Vi fik fornyet respekt og forståelse for et af 90'ernes absolut største musikalske talenter, der blev taget fra os i en al for ung alder.

Filmen fornyer ens kærlighed til den musik, Cobain skrev, men den giver også en et nyt, trist syn på en tydeligvis plaget mand, der (påvirket af diverse former for narkotika) eksempelvis sidder med datteren i favnen, mens Courtney Love skælder ham ud. Mest rørerende og effektiv er dog den animerede sekvens, hvor der fortælles om Cobains hårde opvækst og ungdom, fortalt af hovedpersonen selv.

En hård, men givende oplevelse om berømmelsens pris og en kunstner, der er meget savnet. I øvrigt kunne 'Nevermind'-pladen fejre 25 års fødselsdag forleden.

'Montage of Heck'. Filmen kan lejes og købes til stream på danske tjenester.

The National: Mistaken for Strangers

'Mistaken for Strangers' er en sær størrelse, for selvom den handler om bandet, The National, handler den egentlig mere om instruktør Tom Berningers forhold til sin bror, Matt Berninger, der er forsanger i indie-bandet.

Tom er et metalhoved, der flakker lidt formålsløst rundt i tilværelsen, og desuden mener han, at indierock er prætentiøst lortemusik. En dag bliver han tilbudt at komme med The National på turné som en form for roadie, og det er en opgave, som Tom slet ikke magter. Det er der kommet en enorm rørende og ærlig film ud af, som har en af de bedste slutninger i mands minde.

Man skal måske kende en lille smule til bandet for at få det maksimale ud af 'Mistaken for Strangers', men det er en overset rock-dokumentar, der slet ikke har fået stor nok hyldest.

'Mistaken for Strangers' (2013). Filmen kan ses gratis på filmstriben.dk - og lejes og købes til stream på danske tjenester.

Nick Cave: 20.000 Days on Earth

20.000 Days on Earth forsøger at komme under huden på musikeren Nick Cave, der i løbet af +40 år har skabt sit helt eget intenst smukke og voldelige universe, hvor Gud eksisterer - som en nådesløs Gud fra Det Gamle Testamente.

Det fine ved filmen er, at den heller ikke er ude på at afmystificerer for meget ved fænomenet Nick Cave, for som han selv siger, "I sidste ende er jeg ikke interesseret i det, jeg fuldstændig forstår". I stedet oplever vi et par dage sammen med Nick Cave og hører på hans livsvisdom, mens han skaber sit album, 'Push the Sky Away'.

Filmen gør brug af mange tydeligt opstillede situationer, ikke at det gør det hele mindre smukt eller vedkommende.

'20.000 Days on Earth' (2014). Filmen kan ses gratis på filmstriben.dk og streames og lejes til stream hos danske tjenester.

Metallica: Some Kind of Monster

Lars Ulrich siger, at han både fortryder dokumentaren om Metallica, 'Some Kind of Monster', men samtidig, at den reddede bandet på afgrundens rand. Så derfor hyrede de en band-terapeut.

Filmen er lavet over en periode på tre år, hvor bandet forsøger at indspille 'St. Anger'-pladen. Men interne stridigheder (særligt mellem Ulrich og forsanger Hetfield), blandet med Hetfields massive alkohol-misbrug, gør processen lang og smertefuld.

Det er intet mindre end en fremragende dokumentar om kreativt samarbejde, men også om venskab, jalousi, magtkampe, egoer og så er filmen sort komisk, at den til tider er hysterisk morsom. Som fx da Lars Ulrich står helt oppe i ansigtet på en upåvirket Hetfield og siger, "Fuuuuuuck!"

'Some Kind of Monster' (2004) kan købes på DVD.

Han Duo

  • er en dansk podcast med Jacob Ege Hinchely og Elias Eliot, der tager sig af film, spil og tv-serier - både nyt og retrospektivt.

  • Du kan også finde film-duoen på Facebook.

Facebook
Twitter