Top Gun fylder 30 år! Her er 7 film vi også elsker firserne for

I anledning af mærkedagen inviteres du til at dele din favorit fra VHS-guldalderen. Ingen dømmer dig her.

Han Duo understreger: "Top Gun" er en fremragende actionfilm - ikke en Nørrebro-dreng, der synger om store bagdele og hash. Og det har heller ikke noget med F35-fly at gøre. (© This content is subject to copyright.)

I dag er det 30 år siden, at verden blev introduceret til de hotte jagerflypiloter, Maverick og Goose.

Med Tom Cruise og Val Kilmer i front og en sexscene med et oscarvindende soundtrack, erobrede "Top Gun" hele verden - og eftertiden. Men den står ikke alene. I 80'erne produceredes dusinvis af film, man kan sammenligne med comfort food - det er ikke nødvendigvis god smag, men det er nostalgi, og det er fedt. Er man til en fræk komedie, forrygende action eller hæsblæsende eventyr, så er det før Murens Fald, det sner.

Blade Runner, Empire Strikes Back og Dirty Dancing. De fleste har en yndlings-80'er-film, der har kulør - og måske endda en dansk titel, hvor ord som "røv" og "halløj" indgår. Vi lægger ud med syv film, vi elsker højt - og beder dig om at gøre det samme.

OBS: Byd ind i kommentarfeltet forneden med din favorit fra 80'erne!

Cobra (1986)

80’erne var virkelig macho-muskelbundternes årti, især for Arnold (Schwarzenegger, doh!) og Sly (Sylvester Stallone). Sidstnævntes ultimative bad-ass macho rolle var som den hardcore politimand Marion “Cobra” Cobretti. Med replikker som “Crime is a disease, and I’m the cure”, fyrede han den ene forbryder ned efter den anden, iført stramme jeans, solbriller og en tændstik i mundvigen.

"Cobra" blev til, da Stallone læste manuskriptet til ‘Frækkere end Politiet Tillader’, hvor han var tiltænkt hovedrollen. Mens han læste ændrede manuskriptet i en langt mere action-orienteret retning, men til sidst droppede han projektet og lavede en selvstændig film i stedet.

Instr. George P. Cosmatos, se trailer her, tilgængelig på dvd.

Frækkere end Politiet Tillader (1984)

... og det er vi glade for, at Sly gjorde, for ellers havde vi ikke haft den elskede udgave af "Frækkere end Politiet Tillader". Da Stallone trak sig ud af projektet, hyrede man Eddie Murphy til den altdominerende hovedrolle Axel Foley.

Manuskriptet fik en ordentlig overhaling, så det passede til Murphys humor, og han fik også frie tøjler til improvisere. Resultatet er den første perfekte blanding af action og humor. I dag, 32 år senere, er filmen stadig blandt de bedste komedier, der nogensinde er lavet.

Instr. Martin Brest, se trailer her, tilgængelig på dvd.

Ghostbusters (1984)

1984 var et fantastisk filmår, hvor vi også fik ‘Gremlins’, ‘Nu går den vilde skattejagt’, ‘Footloose’ og ‘Karate Kid’. Men det er ‘Ghostbusters’, der trumfer. Det fremragende samspil mellem Bill Murray, Ernie Hudson, Harold Ramis og Dan Aykroyd, hvoraf de to sidstnævnte også skrev manuskriptet, er et ensemble i særklasse. En hæsblæsende historie, blandet med de ypperste effekter for sin tid (der stadig holder), og en mesterlig humoristisk timing, gør 'Ghostbusters' til en tidløs klassiker.

Instr. Ivan Reitman, se trailer her, tilgængelig på dvd.

Breakfast Club (1985)

En anden dominerende person på 80’ernes filmscene var John Hughes. Både som forfatter og instruktør stod han bag nogle af de mest mindeværdige film fra årtiet: 'En Vild Pjækkedag', de tre første 'Fars Fede Ferie'-film, 'Tast mig, Jeg er Din' og 'Røvtur på Første Klasse'. Men med 'Breakfast Club' talte han direkte til en generation af teenagere, der ikke vidste, hvad de skulle med deres liv.

John Hughes tog teenage-problemer seriøst og skabte 100 minutters godt selskab med Andrew, Brian, Bender, Claire og Allison. Og så leverede Simple Minds et af årtiets bedste numre med ‘Don't You (Forget About Me)’.

Instr. John Hughes, tilgængelig på DVD

Predator - Jagten er begyndt (1987)

'Predator' blev slagtet af kritikerne, men publikum vidste heldigvis bedre. I rollen som Dutch kommer Schwarzenegger og hans deling op imod et næsten uovervindeligt rumvæsen dybt inde i en jungle i Mellemamerika i denne blodige, underholdende og ikke mindst en smule uhyggelige film.

Ikke nok med, at filmen åbner med sætningen, "Dillon, you son of a bitch!" efterfulgt af den mest episke håndtryk-møder-armlægning-scene i verden, vi får også udødelige replikker som "Get to the choppaaaah!" Et must for enhver actionfan.

Instr. John McTiernan, tilgængelig på dvd.

E.T. (1982)

Ååååh, 80'erne var et skønt årti. Dengang kunne man slippe af sted med at få en lille dreng til at sige "Shut up, penis breath!" i en af de største familiefilm nogensinde uden at internettet gik amok i forargelse. 'E.T.' er en fortryllende historie om en dreng, der støder på et rumvæsen og beslutter sig for at skjule det for den onde regering.

Filmen virker ikke forældet hér mere end 30 år efter, og man skal være lavet af sten for ikke at få en klump i halsen hen imod slutningen. Og så er det en af de film, hvor børneskuespillerne fungerer rigtigt godt. En Steven Spielbergsk familieklassiker.

Instr. Steven Spielberg, tilgængelig på DVD

Goonierne (1985)

Endnu en familieklassiker, Spielberg var inde over i firserne, er denne medrivende adventure-film, hvor en gruppe børn går sammen om at finde en sørøverskat for at redde deres hjemby. Det hele er så befriende politisk ukorrekt, morsomt og visse steder ret uhyggeligt, at man ikke kan undgå at forelske sig i filmens univers.

Det er en skattejagt for hele familien med en dreng, der bliver truet med at få blendet sin hånd og samtidig i længder beskriver hvordan han engang har kastet op. Det lyder måske ikke sådan på skrift, men det er hysterisk morsomt. Se den! De laver ikke film som 'Goonierne' længere. Desværre.

  • Han Duo er en film-podcast, som Elias Eliot og Jacob Hinchely (der også er vært på P6 BEAT) er tovholdere på - følg dem på Facebook her.

Del din favoritfilm med andre ligesindede udi 80'er-filmens velsignelser, så kan vi måske (i bedste 80'er-stil) lave en 2'er:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk