Træt af 'Internationale'? 4 arbejdersange du kan høre året rundt

Ingen arbejdernes kampdag uden musik. Forsanger Christoffer Kejser Larsen fra Kejser Larsen Band anbefaler her de 4 bedste arbejdersange. Han lover, at 'Når jeg ser et rødt flag smælde' ikke er på listen.

Med arbejdernes kampdag følger fællessang og taler over hele landet.

En af dem der skal bidrage til dagens musiske indslag er Christoffer Kejser Larsen og resten af Kejser Larsen Band, der er på 1. maj-programmet i Fælledparken i København.

Gruppen står blandt andet bag dansktop-hittet 'Alt andet lige', der i 2016 blev kåret som årets dansktop-hit af P5's lyttere. I nodehæftet har bandet også arbejdersangen 'Velkommen i de arbejdsløses endeløse rækker'.

- Arbejdssange skal minde os om, hvor godt vores arbejdsliv er i dag, siger Christoffer Kejser Larsen og deler her sine 4 yndlings arbejdersange, der i øvrigt kan høres året rundt.

'John Henry' fortolket af Bruce Springsteen

- Bruce Springsteen er gået sammen med et jazzorkester om nummeret om en dreng, der løfter en hammer som lille, og dermed fødes til en skæbne, hvor han skal hamre livet igennem, til han ikke længere kan løfte den.

- Hele albummet indeholder sange af ældre dato, der er blevet tidstypiske. De handler om arbejdsskader, som for eksempel at blive stanget af et muldyr, eller blive revet væk af en tornado. Skader, som vi heldigvis ikke bliver udsat for i dag, men som stadig handler om tematikker, vi som moderne mennesker dealer med i dag, såsom stress og depressioner.

Fra albummet 'The Seeger Sessions', 2006.

'Jens Vejmand' fortolket af Allan Olsen

- Den sørgelige sang er ikke blevet mindre sørgelig, af at komme i hænderne på Allan Olsen. Sangen er et godt eksempel på, at det ikke altid har været nemt at være arbejder.

- Jens Vejmand er et af de mennesker, vi kan takke for, at vi i dag har så gode arbejdsforhold, som vi har. Jeg ville virkelig gerne have skrevet den sang! Den er så dejlig melodisk.

- Og så sætter den fokus på udfordringen i, at når vi snakker arbejdersange, så var det i gamle dage sådan, at de skulle opildne til kamp. Det skal de ikke, når vi hører dem i dag. Der skal de blot fortælle om baggrunden for det gode arbejdsliv.

Fra albummet 'De største er de små' 2007. Albummet udkom 1. maj i anledning af Anker Jørgensens 85 års fødselsdag.

'Blip båt' af Kim Larsen

- Sangen rammer den optur, der var i 70’erne og op gennem 80’erne. Det er en klassiker, der fortæller historien om manden, der sidder ved sin maskine dag ud og dag ind.

- Kim Larsen taler til folk med sin arbejdermæssige tilgang. På den måde bliver han allemandseje. Alle kan synge med, og alle har stået på en arbejdsplads med en radio, hvor Kim Larsen er blevet spillet.

- Sangen er et godt eksempel på de socialrealistiske øjebliksbilleder, mange arbejdersange beskriver, og som vi også selv laver. Det er fortællinger om det virkelige liv.

Fra albummet '231045-0637', 1979.

'Working Class Hero' af John Lennon

- Den her skal egentlig ikke forklares, men bare høres. Men læg mærke til den her politiske brod, der ligger i den folk-tradition, som man godt kan sige er en arbejdersang.

- Sangen handler om, at fra du bliver født, så venter der et livs arbejde foran dig, der gør det svært at mærke dig selv.

- Lennon udtrykker tilmed, at vi bliver dopet af religion, sex og tv, som sådan et magtmiddel til, at vi heller ikke mærker os selv, når vi kommer hjem fra arbejde.

Fra albummet 'Plastic Ono Band', 1970.

FacebookTwitter