Transformers er tilbage: Derfor vil filmserien om de talende robotter ikke dø

Filmkritikerne hader dem, men fansene kan ikke få nok. Her er fire grunde til, at der er blevet produceret fem Transformers-film på 10 år.

Transformers-filmserien er kommet for at blive, selvom anmelderne ikke just er begejstrede. Eksempelvis giver den engelske avis The Guardian den seneste film 'Transformers: The Last Knight' blot én ud af seks stjerner. (Foto: PR-foto fra filmen)

Det er den 11. mest succesfulde film-franchise nogensinde og har omsat for over 25 milliarder kroner på verdensplan.

Den kommercielle succes fortsætter sandsynligvis, når der i dag er premiere på ’Transformers: The Last Knight’ - den femte i rækken af film, siden den amerikanske instruktør Michael Bay støvede den oprindelige Transformers-tegnefilm af og gjorde den til en vaskeægte Hollywood-blockbuster tilbage i 2007.

Selvom de fire forrige Transformers-film har modtaget ret så lunkne anmeldelser, så har det altså ikke stoppet filmselskabet Paramount Pictures i troen på, at filmserien kan fortsætte.

Men hvordan kan en film-franchise til flere hundrede millioner af dollars pr. film få lov at fortsætte, når anmelderne gang på gang kvitterer med dårlige anmeldelser?

Det giver film- og serieekspert Frederik Dirks Gottlieb tre gode grunde til herunder:

Legebarnet i os alle

(Foto: Getty Images)

Det var helt tilbage i 1984, at det første Transformers-legetøj kunne købes i Japan, og det var så populært, at der senere blev udviklet både tegneserier, tegnefilm og senest spillefilm. Millioner af børn verden over har siddet og leget med Transformers-figurer som Optimus Prime, Bumblebee og Jazz, og den genkendelse, som legetøjet har den dag i dag, skal man ikke undervurdere.

- Transformers kommer fra børnelegetøj, som vi alle husker. Der var noget magisk ved, at tekniske væsener havde en vilje, og at biler kunne blive levende. Det er ren nostalgi for mange, og nostalgi sælger biografbilletter, siger Frederik Dirks Gottlieb.

En action-instruktør der vil underholde

(Foto: Getty Images)

Instruktøren af Transformers-serien hedder Michael Bay, og han har heftige actionbrag som ’Bad Boys’, ’Armageddon’ og 'Pearl Harbor' i bagagen. Han er manden, de store filmselskaber i Hollywood ringer til, hvis de skal have fat i en instruktør, der kan administrere et kæmpestort budget til en actionfilm.

- Michael Bay er en poppet udgave af Steven Spielberg og James Cameron. Det er sjældent, man tænker, at hans film er seksstjernede mesterværker, men du kommer næsten altid ud af biografen og er godt underholdt. Han er ikke interesseret i at give sine film et kritisk lag. Han er i filmbranchen for at underholde og lave vilde actionscener. Det er noget, som tiltaler mange biografgængere, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Robotterne er blevet til filmstjerner

(Foto: PR Foto fra filmen)

Skuespiller Shia LaBeouf havde hovedrollen i de første tre Transformers-film, hvorefter den lidt mere garvede Hollywood-stjerne Mark Wahlberg tog over i 'Transformers: Age of Extinction’. Filmens fans trak dog på skuldrene af den ellers ret så markante rolleændring.

- Mark Wahlberg er rigtig godt castet til rollen, da han har noget meget ungt, men også noget meget stærk-mands-agtigt over sig. Men at man kunne skifte hovedrollen ud uden problemer viser med alt tydelighed, at robotterne er blevet filmens egentlige stjerner. Det er robotterne og effekterne, de hardcore fans går i biografen for at se. Derfor har man også sørget for at gøre begge ting både større og vildere for hver ny film, siger Frederik Dirks Gottlieb.

Fire facts om Transformers

  • De fire første Transformers-film har alle haft premiere i de danske biografer. De har solgt 608.114 billetter i alt siden den første film havde premiere i 2007.

  • De har alle fået mellem to og fire stjerner ud af seks af de danske anmeldere.

  • Oscarvinderen Anthony Hopkins medvirker i den nyeste film ’Transformers: The Last Knight’. Han kaldte tidligere på året Michael Bay for et ’geni’ og sammenlignede ham med instruktørerne Steven Spielberg, Martin Scorsese og Oliver Stone.

  • En sjette Transformers film er planlagt til at have premiere i 2019, og i 2018 er det planen, at en såkaldt prequel til den første film fra 2007 får premiere.

FacebookTwitter