Transkønnet om Den Danske Pige: Endnu en film der fordrejer virkeligheden

På film er transpersoner ofte gimmicks, mener Laura Mølgaard Tams, der ser nærmere på 9 film og serier

Det skorter ikke på film, hvor transkønnede er tragiske randeksistenser og gimmicks, hvis man spørger Laura Mølgaard Tams. Faktisk er kun tre anbefalingsværdige (Grafik: Frederik Højfeldt Nielsen)

En hær af anmeldere - også de danske - hylder 'Den Danske Pige' for at være tankevækkende, modig og vigtig. Og Oscar-akadamiet har nomineret portrættet af verdens første kønsskifteopererede person til fire statuetter.

Men den transkønnede debattør Laura Mølgaard Tams er langt fra enig i begejstringen. Ifølge hende indskriver storfilmen sig i en lang og kedelig filmtradition, hvor transpersoner er en gimmick, der skal vække opsigt - og i værste fald, afsky. Film, hvor trans-karakteren skildres som misbruger eller aids-patient, eller hvor tragedien lurer rundt om hjørnet. Groft sagt.

Men hvad skal man så se? Laura Mølgaard Tams har sat karakter på ni film og serier ud fra hvor troværdig deres skildring af transkønnethed er.

Resultatet kan du se i diagrammet ovenfor og læse om herunder. Og ja: Det er kun de tre nederste, der får en klokkeklar anbefaling med på vejen fra Laura Mølgaard Tams.

’The Danish Girl’

- Den var hård at sluge. I filmen fremstilles Lili Elbe som ufornuftig, naiv, skødesløs og som en person med en meget firkantet forestilling om det at være kvinde, mens det norm-undergravende arbejde, virkelighedens Lili Elbe gjorde, er nedtonet. Og på trods af, at Lili Elbe har skrevet sine egne memoirs, er bogen baseret på en bog, hvor en ikke-transkønnet forfatter har fortolket hendes liv.

- Både bogen og filmen er lavet af ciskønnede (personer, der identificerer sig ved det køn, personen er født med), og resultatet er med til reproducerer klichéerne. Den trækker mange folk i biografen, men det er ærgerligt, for det virker som, om at den bruger transkønnethed som en psigtsvækkende gimmick.

Filmen går pt. i danske biografer.

’Boys Don’t Cry’

- Den handler om Brandon Teena, der er transmand. Her fortolkes hans transidentitet som bedrageri, og Brandon bliver som konsekvens voldtaget og tæsket ihjel. Når der endelig bliver lavet en Hollywood-film om transer, så er budskabet, at man er en freak, der bliver dræbt.

- ’Boys Don’t Cry’ har haft stor indflydelse på fortællingen i mainstream, og flere transmænd har fortalt mig, at de ikke har haft lyst til at springe ud, fordi de tænkte, at de så bliver tæsket ihjel. Og igen er er det en ciskvinde, der spiller rollen som transmand. Det er ikke rart.

Filmen kan lejes og streames hos flere danske udbydere.

'Transamerica’

- Historien om Sabrina (tidligere Stanley), der genfinder kærligheden til sin søn på en roadtrip, skal have point for, at det for en gangs skyld er en kvinde, der spiller en transkvinde. Den har også inkluderet nogle transpersoner i mindre roller – men desværre ikke i den vigtigste. Her faldt valget på ciskønnede Felicity Hoffman, som instruktøren valgte, fordi han ville have en, der virkelig 'lignede en kvinde'. Meget uheldig begrundelse.

Filmen kan lejes og streames hos flere danske udbydere.

’The Crying Game’

- På trods af, at den lider under, at der ingen transkønnede er på produktionen, så tegner den et mere sympatisk og nuanceret billede af transkønnede.

- Historien om den ciskønnede mand (Fergus), der udvikler følelser for en transkvinde (Dil) skabte forargelse, da den kom ud, især på grund af en scene, hvor Fergus opdager, at Dil har en penis. I den scene reagerer han ved at kaste op. Den reaktion køber jeg ikke. Det virker som om, at den reproducerer nogle transfobiske forestillinger om, at mødet med en transperson er ulækkert.

Filmen kan lejes og streames hos flere danske udbydere.

’Transparent’ (tv)

- ’Transparent’ gør flere ting rigtigt. Her har de været gode til at skildre, hvordan det er at være tæt på en transperson. Der er nogle virkelig fine karakterer, der udvikler sig omkring familiens overhovede, der springer ud som transkvinde.

- De har haft transkønnede med på produktionen, både som konsulenter og bag kameraet, men hovedrollen spilles desværre af en cisperson, og det trækker ned. Den får også kritik fra transmænd for måden seriens eneste transmand er fremstillet.

Serien kan streames med abonnement på Viaplay.

'Orange Is The New Black' (tv)

- Serien fremstiller livet i et kvindefængsel og her optræder også en transkvinde, der er noget så sjældent som spillet af en transkvinde. Det fede er, hendes transkønnethed det meste af tiden ikke er omdrejningspunktet. Men man får indblik i transfobi alligevel senere i serien, så serien kan ikke klandres for berøringsangst.

Serien kan streames med abonnement på Netflix.

Bestået: 'Something Must Break’

- Rigtig god film. Den minder mig om mig selv og mine udfordringer. Filmens anarkistiske hovedperson nedbryder gængse forestillinger om, at trans og homoseksualitet hænger sammen. Hovedpersonen er identificerer sig ikke som mand, selvom andre tror, hun er det, og da hun møder en heteroseksuel og ciskønnet fyr, får han udviklet sine forestillinger om hvad kærlighed og kan være. Man kan se den på mange niveauer – uanset om man har et stort indblik i problematikken eller ej.

Filmen kan lejes og streames - og er gratis på filmstriben.dk

Bestået: 'Her Story'

- Det er en lille serie på i alt 60 minutter, og den synes jeg virkelig er skøn. Omdrejningspunktet er det at date som trans, og den er lavet af og med transkvinder. Her får man set mødet mellem transkønnede og ciskønnede fra begge sider. ’Her Story’ tager fat på voldsomme temaer såsom partnervold og transfobi, men formår at formidle det uden stort ubehag. Og så er der også en smuk kærlighedshistorie deri.

Bestået: ’Tangerine’

- Den er bare skøn. Her er der endelig en film, der er lavet af transkvinder, der spiller transkvinder, og skuespillerne tager deres eget liv med ind i det. Vi møder en stærkt underrepræsenteret gruppe, sorte transkønnede sexarbejdere, og den er barsk, men langt mere nuanceret.

Filmen er stadig ikke uden ubehag, men fremstiller dem på en sympatisk måde som rigtige mennesker. Det giver et uperfekt og menneskeligt perspektiv.

Tangerine havde premiere i december 2015 og er ikke tilgængelig for leje endnu.

Laura Mølgaard Tams

  • Er transkønnet aktivist, foredragsholder og debattør.

  • Redaktør på Killjoy.dk, der fokuserer på transkønnedes rettigheder og meget mere.

Facebook
Twitter