Uovertruffent tidsrøveri: 5 spil der kan blive din nye bedste ven

I anledning af Spilprisen 2017 håndplukker vi en række af de nominerede, der viser, hvor vildt den danske spilbranche har det lige nu.

Der er vidt forskellige stemninger at dykke ned i, alt fra tv-fodboldkamp med vennerne til technorave med glowsticks. Her er det fra 'Rad Rodgers' (Foto: Interceptor Entertainment)

Det går forrygende for spilindustrien - også i Danmark.

Vi har e-atleter i verdensklasse, og spilbranchen sætter Danmark på landkortet med 'Hitman' og 'Inside'. Det går faktisk så godt, at man glemmer, hvad der sker nede i vækstlaget hos den danske spilbranche.

Jesper Krogh Kristiansen

Ud over at være spiljournalist og forfatter til bog om dansk spilhistorie, er han lyddesigner og konsulent på flere danske spilproduktioner.

Laver kommunikationsarbejde for non-profit-organisationen Interactive Denmark.

I anledning af Spilprisen 2017 i aften, benytter vi lejligheden til at se nærmere på nogle af de nominerede, der tilbyder uovertruffen underholdning (se hele listen her).

Her præsenterer spilformidler Jesper Krogh Kristiansen en række danske spil, der har potentiale til at blive morgendagens stjerner. Eller din virtuelle ven til at starte med.

Stikbold! - A dodgeball adventure

Nomineret til Årets Spil, Bedste Dansksprogede Spil og Bedste Visuelle design.

- Der er ingen grund til altid at gribe til 'FIFA', hvis vennerne skal have klø på storskærmen. 'Stikbold!' er, trods det lidt misvisende navn, en bevis på, hvor langt man kan nå med den rette kombination af høvdingebold, bøvede hovedpersoner, stramt gameplay og tøhø-fremkaldende onkel-humor.

- Det er ganske enkelt et rigtig fedt multiplayer-spil, der lever op til den klassiske regel om, at være let at lære og svært at mestre, fortæller Jesper Krogh Kristiansen.

Minder om: En fodboldaften med vennerne med dåseøl og chips.

Cirka 100 kroner på Steam m.fl. Se mere her.

Lost Tracks

Nomineret til Årets Kunstneriske Bedrift, Bedste lyddesign, Bedste Visuelle Design og Bedste Showcase.

- Spillet beviser, at man ikke nødvendigvis skal sætte forventningerne lavere, blot fordi et spil er udviklet af studerende, fortæller Jesper Krogh Kristiansen.

- 'Lost Tracks' har stemming og stil i en grad, som mange kommercielle spilproduktioner kun kan drømme om, og fortæller en ret flot og følsom historie om, at bryde ud af de begrænsninger, man lægger på sig selv. Og så er spillet oven i købet gratis.

Minder om: Filmaften på CPH:DOX med en specialøl.

Gratis på Apple Store m.fl. Se mere her.

THOTH

Nomineret til Bedste lyddesign og Bedste spildesign.

- Som et destillat af alle hektiske actionspil du nogensinde har spillet. Grafikken er barberet helt ned til simple geometriske former, der flyver hen over skærmen akkompagneret af hysteriske eletroniske bip og brøl, der skuer mere og mere op for intensiteten.

- Alle ambitioner om, at spillet skal ‘ligne’ noget fra den rigtige verden er droppet og tilbage er en bouillonterning af abstrakt, hektisk skydeaction – evt. som co-op med en ven, fortæller Jesper Krogh Kristiansen.

Minder om: Et technorave med kildevand og glowsticks.

Cirka 100 kroner på Steam m.fl. Se mere her.

Forced: Showdown

Nomineret til Årets Tekniske Bedrift.

- Tænk 'Magic the Gathering' møder 'Diablo'. Kortspil og hurtig action? Det lyder sært, men det er ikke desto mindre, hvad 'Forced: Showdown' er.

- I et magisk tv-show i en skæv dimension kæmper universets sære helte om, hvem der klarer sig bedst I det drabelige ‘Showdown’-show, fortæller Jesper Krogh Kristiansen.

- Samtidigt skal man før hver runde også smide de rigtige kort på bordet for at opbygge sin karakter til de stadigt sværere monstre, der skal nedkæmpes. Det er overraskende velfungerende.

Minder om: En superheltefilm med cola og popcorn.

Cirka 200 kroner på Steam m.fl. Se mere her.

Rad Rodgers

Nomineret til Årets tekniske bedrift.

- Så er der skruet fuldt op for retro-faktoren. 'Rad Rodgers' er en hyldest til fortidens klassikere, dengang hardwaren hed Commodore, Amiga og Super Nintendo, fortæller Jesper Krogh Kristiansen.

- Men 'Rad Rodgers' er sig også sin arv bevidst, og det flotte og solide hoppe-og-skyde gameplay får hele tiden en kommentar eller bemærkning med på vejen, der punkterer alvoren og kigger spilleren lige i øjnene og siger ‘Hey, det er jo bare et spil.’

Minder om: En aften med gamle Disney-DVD’er, som din 12-årige nevø konstant har ironiske kommentarer til.

Cirka 120 kroner på Steam m.fl. Se mere her.

  • Spilprisen 2017 finder sted på Nørrebro Teater i København onsdag d. 19. april kl. 19. arrangementet er udsolgt, men man kan livestreame fra hjemmesiden.
  • Arrangementet bliver afholdt af Producentforeningen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve