Verdensberømt dansk kunstner fylder rundt: Her er 5 af hans største bedrifter

Tal R har altid en overraskelse i ærmet. Træd ind i et univers, der både er originalt, vildt og syret.

Den danske kunstner Tal R fotograferet på Kunstmuseet ARoS. (Foto: Flemming Krogh © (c) Scanpix)

- Hans kunst er så overskudspræget, vild, original, begavet og humoristisk.

Sådan siger kunstkritiker og Tal R-fan Lisbeth Bonde om kunstneren, der i dag runder et skarpt hjørne i dag, når han fylder 50 år.

- Hans værker er fulde af liv. De er højenergiske, og skulle man være så heldig at have erhvervet et af hans værker, så må alle andre værker i stuen fjernes, for Tal R’s stærke palet og lidt infantile motivbearbejdning vælter alle andre værker omkuld, siger Lisbeth Bonde om Tal R.

Fra på lørdag den 20. maj, hvor han fylder 50 år, kan hans værker opleves på udstillingen' Academy of Tal R' på kunstmuseet Louisiana.

- Alt kan ske i Tal R’s malerier – og i hans skulpturer, tegninger, grafiske værker og kollager – han har altid en overraskelse i ærmet, siger Lisbeth Bonde.

I anledning af den store dag har vi bedt Lisbeth Bonde om at komme med sit bud på fem Tal R-værker, som du skal ikke må snyde dig selv for at lægge øjnene på.

'Stupid Hardworking Moon' fra udstillingen Figur. (Foto: Jochen Littkemann © Paradis/Tal R - København)

Maleriet ’Stupid Hardworking Moon’ (2004)

- Her har Tal R fremstillet månen med overskæg og sekunderet af en ugle og en række stiliserede træer.

- Det er en mageløs komposition med den stærkt farvede gule måne. Hele motivet hviler på en horisontlinje eller en malet sokkel, hvilket kendetegner alle Tal R’s malerier fra 00’erne.

'ADIEU INTERESSANT' (Foto: Jochen Littkemann © Paradis/Tal R - København)

Kollagerne

- Nogle af Tal R’s bedste værker er de meget tidskrævende kollager, som han skabte i samarbejde med sine assistenter fra 2002 frem til 2008, da han ændrede arbejdsmetode og begyndte at lave alle værkerne selv. Kollagerne består af et mylder af påklistrede objekter og billeder, der 'stråler' ud fra uhyre mange radianter (I astronomi det punkt på himlen, hvorfra en meteorsværm tilsyneladende kommer).

- De udgår fra et centrum - som var der tale om en eksplosion af informationer og billeder – eller omvendt en implosion, hvor centret suger alle disse elementer til sig som et sort hul.

Værket 'Sailing Up' som Tal R har lavet til H.K.H. Kronprins Frederiks arbejdsværelse i Frederik VIII's Palæ. (Foto: Torben Eskerod © © Fotograf Torben Eskerod)

Udsmykningen af Frederik 8.’s Palæ til kronprins Frederiks arbejdsværelse (2009)

- Vægmaleriet har motiv fra den nærtliggende Nyhavn. Havnebassinet er rødt, skibene sejler vildt opad og udad, da perspektivet bevidst er ophævet, og maleriet ligner en god blanding af et vildt ekspressionistisk mareridt og Marc Chagalls svævende drømmeunivers. Det er Tal R på syre.

Et billede malet af grise- og kaninhudslim fra udstillingen Science Fiction. (Foto: Stephen White © Paradis/Tal R - København)

Udstillingen ’Science Fiction’ (2011)

- I 2008 tager Tal R en ny teknik i anvendelse: Det er en 'tør' malemåde, hvor han præparerer lærrederne med harelim (tørret hud fra en hare) og maler med pigmenter direkte på fladen.

- Udstillingen blev vist i 2011 og omfattede blandt andet Tal R’s tegneserieagtige, humoristiske replik til Constantin Hansens ikoniske maleri fra 1837 ’Et Selskab af danske Kunstnere i Rom’, som kan ses på Statens Museum for Kunst.

'Sortedam' fra udstillingen af samme navn. (Foto: Anders Sune Berg © Paradis/Tal R - København)

'Sortedam' (2012-2013)

- Værket ’Sortedam’ er et næsten kulsort maleri i højformat af Sortedam Sø. Tal R har streget motivet op ved hjælp af lysere nuancer af sort. Månen reflekteres i vandet, og på himlen ses et mønster, der ligner gammeldags røvballegardiner.

- Husrækken i baggrunden reflekteres i det sorte vandspejl sammen med stiliserede træer ovre fra den anden bred. Et helt igennem originalt og mageløst billede, der er gået i sort. Værket blev vist på udstillingen ’Sortedam’ i Galleri Bo Bjerggaard i 2013.

Facebook
Twitter