Vi elsker stadig Dirch: Her er jeres 5 favoritfilm

Dagens 90 års fødselar vækker stadig store følelser, og for nogen står han urokkelig fast på toppen af komikkens sejrskammel. Her er de største øjeblikke ifølge jer.

Dirch Passers voksenbaby fra Cirkusrevyen 1973 kan stadig få smilerynkerne frem hos de fleste. (Foto: Poul Ainow)

Han kunne få selv det tørreste selskab til at kollapse i kollektive latterkramper alene ved at spærre øjnene op og forme munden til et stort, rundt "O". Satte han sig oven i købet til rette i en forvokset hoppegynge og råbte "Op og dååå!", gik krampen over i et latterbrøl, der vel i virkeligheden aldrig rigtig har lagt sig.

DR K og DR Nyheder har spurgt deres Facebook-følgere, hvilke øjeblikke, de især husker Dirch Passer for. Det har ført store ord og gode minder fra film- og revyverdenen med sig, for som Karina Harder Olesen skriver: "Han er i min verden den største! Jeg har grint så tårerne trillede... I min verden er og var han det morsomste. Tillykke med fødselsdagen Dirch.". Flere fremhæver i al sin enkelhed alt, hvad han har lavet.

DR Kultur har set kommentarerne igennem og samlet denne buket af komiske favoritter.

Sommer i Tyrol

Det er ikke let at lave en liste over Dirch Passers største succeser, for der er mange at tage af. Thomas Jensen skriver det så klart:

- Jeg er typen der har svært ved at finde EN yndlingsting i noget som helst, og jeg husker ikke at have set noget med Dirch, som jeg ikke har elsket, så det må blive alt.

Flere har dog fremhævet "Sommer i Tyrol", hvor Dirch Passer giver den som overtjeneren Leopold Ulrich Joachim Brandmeyer, så den skal selvfølgelig med på listen.

Instr. Erik Balling, 1964, tilgængelig på DVD

Støv På Hjernen

Dirch Passer gav denne filmserie et eftertrykkeligt prik over i'et i rollen som moderne vicevært og altmuligmand. Serien består af i alt fire film, hvoraf "Støv på Hjernen" er den første, og uden at afsløre for meget, gad man godt have en vicevært som den, Dirch Passer folder ud.

Som Alice Mundfeld skriver: - Helt klart Støv på Hjernen-filmene, de kan ses igen og igen og igen... Gid der fandtes sådanne viceværter i dag.

Instr. Poul Bang, 1961, tilgængelig på DVD

Piger i Trøjen

Dirch Passer nåede at medvirke i intet mindre end 100 film i større og mindre roller, så det er ikke let at vælge. De tre film om "Piger i Trøjen", hvor han folder sig ud som den skøre oversergent Vasby er dog ikke til at komme uden om.

Thomas Christiansen skriver: - "Sommer i Tyrol", "Støv på Hjernen"-filmene og "Piger i Trøjen" 1, 2 og 3 synes jeg er det bedste, han har lavet.

Instr. Finn Henriksen, 1975, tilgængelig på DVD

Charles Tante

Endnu et Dirch-øjeblik, der altid kan tåle et gensyn mere, er "Charles Tante". Her trækker Dirch Passer i dametøjet og slår sig løs som den eksotiske - og tårnhøje og firskårne, om man vil - tante Donna Lucia d'Alvadorez fra Brasilien. En komisk perle af format, som Camilla F. Ellebæk er ikke i tvivl om, fortjener en plads på listen:

"Charles Tante - Har nok set den de første 100 gange", skriver hun på DR Nyheders Facebook-side.

Instr. Poul Bang, 1959, tilgængelig på DVD

Hoppegyngen

Man kan næppe sige Dirch uden at få billedet af den 192 cm høje baby fra Cirkusrevyen på nethinden, og netop denne sketch er da også røget med på listen over største øjeblikke med den langstrakte komiker.

Den er nævnt flere gange på DR K og DR Nyheders Facebookside, og Gitte Nielsen fremhæver den på sin liste - som i øvrigt summer denne liste ret godt op:

- Det er så svært at vælge men af film kunne det være "Piger i Trøjen", "Charles Tante", "Sommer i Tyrol" og revyer: "Hoppegyngen", ja og alle de andre.Han var bare genial.

Instr. Preben Kaas, Cirkusrevyen 1973

Facebook
Twitter