VIDEO 5 ting du ikke må gøre på museum - ifølge Thomas Skov

Har du tænkt over, hvad en chokoladebar og en portion bullshit kan gøre ved en god kunstoplevelse i påsken?

Kunstmuseer er herlige steder at fordybe sig. At blive chokeret. At blive rørt. At grine. At dele.

Men faktisk også steder, hvor man kan dumme sig. De fleste museumsgæster kender de kulturelle rammer lige så godt som malerierne, men der er nogle få, der ikke gør. Og det er uheldigt, dels af hensyn til de andre gæster, men ikke mindst for et uvurderligt renæssancemaleri, der risikerer at få et par strøg af peanutchokolade.

I anledning af påskens nationale museumsrend, guider Thomas Skov fra 'Ikke Okay' på DR1 til, hvordan man er en hensynsfuld kulturforbruger på sildebensparketgulvene. Du kender sikkert allerede reglerne selv, men måske kender du én, der godt kunne trænge til at få dem opridset. God fornøjelse!

Vær sikker på, hvad der er kunst

Før du falder i staver over livagtigheden i den mandshøje mannequin inden for døren, så brug din kritiske sans: Er du på kustodeudstilling, eller er det en kustode, du kigger på? Find ud af det - både for din og kustodens skyld.

Undgå at være bedrevidende

... især hvis du ikke ved noget. I nogle selskaber er det accepteret med lidt løs namedropping og bluff-udtalelser, men mærk dig lige frem. Eller - prøv noget helt nyt: læs lidt op på det i forvejen.

Respektér kunsten

Ligesom i de fleste andre vågne stunder i tilværelsen, så er det rart at give efter for snacktrangen. Men når man har med dyr kunst at gøre, er det sjældent en god idé. Tjek eventueltmuseets anvisninger inden du åbner chokoladebaren. Og hold også afstand frem for at stå inden for hvis-jeg-bliver-skubbet-rammer-jeg-lærredet radius.

Tag billeder - men uden blitz

Kunst kan ikke lide blitz. Hvem har sidst set Mona Lisa eller Van Gogh give et bredt smil på lærredet?

Lad de andre komme til

De andre gæster har ikke betalt for at se dit baghoved (går vi ud fra, ellers er dit liv meget fascinerende...). Tænk også over, hvilken hovedpåklædning. du vælger.

Thomas Skov

  • guider til god opførsel sammen med Hella Joof i 'Ikke Okay' på DR 1.

  • har på tv bl.a. undersøgt fordelen ved at være hvid i Kina, gennemgået en fødselssimulation og fået sit tarmsystem undersøgt.